Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 08.07.2012.
11:13
Press, Kurir A

Zrće - letnje bahanalije na mestu stradanja žena i dece

Hrvatski, ali i srpski mediji prepuni su priča o "najvećoj žurki u regionu" i o pohotnim strankinjama koje samo čekaju da se podaju muškarcima na Pagu. A istina je da se svakog leta tamo sjate napaljeni muškarci koji su celu godinu proveli u teretani i koji su, uglavnom naletali jedni na druge. Ali, najgorer je to što se skakanje po peni, pijančenje, i igranje uz šipku odvija u blizini mesta na kome i dalje leže hiljade kostiju srpske i jevrejske dece i žena, ubijenih tokom Drugog svetskog rata u dva logora - Slana i Metajna.


To je parodija na stvarnost mladih u takozvanom regionu, opijenih legendom zvanom "plaža Zrće, najbolja zabava u Evropi". Radi se o plaži sa nekoliko klubova na ostrvu Pag, u blizini Novalje, koja je zbog celodnevnog provoda i priča o seksu "na izvol'te" koje su dostigle nivo mitologije, dobila nadimak Hrvatska Ibica. I zbog čega je svake godine sve više klinaca i u Srbiji koji preko godine sanjaju da će baš na Zrću potrošiti svoj dugo šteđeni džeparac i, takoreći, nako mladalački se "omastiti".


Kako to već ide na Balkanu, malo samopromocije, malo preuveličavanja, i stvori se Hrvatska Ibica. Ono jest, dolaze ponekad na Zrće najpoznatiji di-džejevi, ne oni što se odazivaju na Krmak, već oni pravi, svetski džet-set.


Upravo zbog mitološkog odnosa hrvatskih medija prema Zrću u celom regionu su narasla očekivanja koja su daleko od realnosti. A realnost se pretvori u pesmu "Krmka" i činjenicu da se svakog leta na Zrće sjati gomila "napaljenih" muškaraca koji su celu godinu proveli u teretani i koji su tražeći "seks na eks" uglavnom naleteli jedni na druge.


Hrvatski najtiražniji listovi - "Jutarnji", "Večernji", pa i portal Index.hr - stalno objavljuju priče i fotografije o najlepšim ženama Jadrana koje čekaju muškarce da im poklone sebe.


"Zašto idete na Zrće, jel' znate da je to najveći pederbal u Evropi? To je marketing, svi pričaju da se tamo j*** 24 sata dnevno, i onda svi frajeri zapale zbog lakih riba i na kraju ih tamo bude deset na jednu", rekao je svojevremeno reporterima jedan "pumpadžija" na jadranskoj magistrali kada smo ga upitali za put na Pag.

Na ove događaje sa Paga niko ne podseća

Međutim, niko ne spominje drugu, i te kako mračnu stranu ovog ostrva. Na njemu su ustaše porobile, ubile, zakopavale u jame i bacale u more na desetine hiljada ljudi, potvrdio je i Dušan Bastašić, predsednik udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke.

"Prvi logor za žene i decu u Drugom svetskom ratu bio je onaj u Metajni. Nalazi se nedaleko od poznate turističke destinacije i plaže Zrće, na kojoj se, bez obzira na zaštićeno spomen-područje, održavaju ove nečuvene bahanalije. Ljudi se na tom mestu lagodno sunčaju i kupaju, ribari izvlače mreže, a najverovatnije i ne znaju da je na dnu tog mora, te plave grobnice, na hiljade kostiju onih mučenika kojima su oko vrata vezivali kamenje, rasporili stomake i bacali ih u smrt", kaže Bastašić.

"Predložili smo da se parastos i komemoracija održe i na Slanu i Metajni, ali naš predlog nije uvažen. To je klasično prikrivanje zločina bez presedana, koji se ovde desio. To je prikrivanje sramote, a sve dok se grobnice i jame ne obeleže, sramota će biti sve veća i veća. Kao podsetnik na žrtve zločina, tu bi trebalo da se nalazi i spomen-ploča, koja je postavljena 2010. godine, a već dan kasnije je srušena", rekao je na kraju Bastašić.

U kompleksu logora Gospić, Jadovno i Pag ubijeno je oko 42.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja. Od ukupno 32 kraške jame i šest logora smrti u koje su bacani Srbi, obeležena je samo Šaranova jama na Velebitu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.07.2012. 11:19
``треба`` нама овоко нешто , кад и сами газимо достојанство и своје жртве, зашто то да замјерамо потомцима усташким.
Nedelja 08.07.2012. 11:28
Cela HR zemlja je grobnica .... Drzava nikla nad kostima ustaskih zrtava !
Ponedeljak 09.07.2012. 07:53
ZRCE daleko nije najbolja zabava u evropi ! a i dokle vec da tugujemo za mrtvima? oni su mrtvi i gotovo. vreme je da se SLAVI :-D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online