Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.07.2012.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Karadžić u Hag "dovodi" Klintona

Nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton mogao bi biti priveden zbog nepoštovanja Haškog tribunala ukoliko američka administracija u roku od 14 dana ne odgovori na podnesak kojim je nekadašnji predsednik RS Radovan Karadžić zahtevao izdavanje obavezujućeg naloga za obavljanje intervjua sa Bilom Klintonom, koji je bio predsednik SAD u vreme sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Uporan: Radovan Karadžić


Karadžić je već dva puta tražio izdavanje subpoene (obavezujućeg naloga), s kojim bi se Klinton obavezao da se sastane sa njegovim glavnim pravnim savetnikom Piterom Robinsonom.


- Zaista ne vidimo ni jedan jedini problem zbog čega Bil Klinton ne bi u prvoj fazi razgovarao sa Robinsonom, a u drugoj i svedočio u Haškom tribunalu. U krajnjem slučaju, on nije jedini bivši predsednik od koga je to traženo i svi do sada su nam izlazili u susret - kaže za "Vesti" Goran Petronijević, Karadžićev šef pravnog tima, i dodaje:


- Istrajavanje Tribunala na ovom pitanju je od suštinske važnosti za svoj kredibilitet, jer po Statutu i Pravilniku o postupku i dokazima ovaj sud ima pravni mehanizam da primora svakog građanina da se pojavi u svojstvu svedoka, bez obzira na to da li je taj poziv usledio od tužilaštva ili odbrane. U slučaju da Haški tribunal odustane, najpametnije bi bilo da se istog trenutka rasformira i prekine sa svim suđenjima, uz javno izvinjenje da nije u stanju da pravično sudi pošto nema kredibilitet čak ni kod država koje su ga osnovale.

Poziv i Gorbačovu


Na spisku bivših predsednika koji su do sada intervjuisani od strane pravnih savetnika Radovana Karadžića, između ostalih se nalaze Momir Bulatović i Dobrica Ćosić.
Goran Petronijević kaže da se Ćosić odazvao pozivu, mada je u tom trenutku bio bolestan, sa temperaturom od 38 stepeni.
- Planiramo da uskoro pozovemo i Zorana Lilića, ali i nekadašnjeg predsednika SSSR, Mihaila Gorbačova - kaže šef pravnog tima Karadžićeve odbrane.


Prema Petronijevićevim rečima, svedočenje Bila Klintona u procesu protiv Radovana Karadžića biće od istorijske važnosti, jer bi se napokon utvrdila prava istina o događajima na Balkanu s početka devedesetih godina prošlog veka.


- Klinton kao bivši predsednik SAD, zemlje koja je u to vreme bila objektivno najveća svetska sila, ima ljudsku, moralnu i univerzalnu obavezu da pomogne u otkrivanju istine. Ukoliko to odbije, onda možemo da postavimo otvoreno pitanje šta to i on i američka administracija zapravo žele da sakriju u vezi sa njihovom ulogom u ratu u Bosni. Odnosno, zbog čega su toliko licemerni pa i on i njegova supruga Hilari, koja je sada državni sekretar, tvrde da im je najveća želja da dođe do pomirenja u Bosni.

Svedočenjem u Hagu gospodin Klinton dobija tu priliku - zaključuje Petronijević.
Radovan Karadžić se početkom maja ove godine obratio američkoj ambasadi u Hagu da njegovi saradnici intervjuišu Klintona, ali mu je ubrzo odgovoreno da je zahtev "nedovoljno detaljan", te da su u njemu "ponovljeni raniji zahtevi koji su ili već odobreni ili se po njima tek rešava".


Zahtevom od petka, Pretresno veće Tribunala pozvalo je SAD da daju svoje mišljenje, imajući u vidu stav optuženog da zahtevanu informaciju poseduje jedino Klinton i da se do nje ne može doći iz drugog izvora, kao i raniju spremnost Amerike da sarađuje sa optuženim prilikom zahteva za dostavu informacija.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 13:00
Ma,нема од тога ништа!Измислити ће опет нешто као чување војне тајне и ником ништа.Да је правде на овом свету,Клинтон са својом разбојничком дружином би одавно бројао дане у Шевенингену због почињених ратних злочина и пљачке!Овако нам преостаје једино да се уздамо у Бога и Његову правду!
Nedelja 22.07.2012. 14:26
Ukoliko ovaj pravi zocinac i ubica ne moze da izvrda pojavljivanje na ovoj farsi od sudjenja i antisrbskom sudu, vrlo je moguce da ce gospodina Karadzica snaci iznenadna smrt kao gospodina Milosevica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online