Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.08.2012.
08:19
rts rs A

"Jedino Srbi nisu žrtve"

Srbi su jedine civilne žrtve rata devedesetih kojima taj status nije priznat, rekao predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Naša je obaveza da žrtvama damo pravo građanstva : Milorad Pupovac
 

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je u Zagrebu da su Srbi jedine civilne žrtve rata devedesetih kojima taj status nije priznat.
 

Na komemorativnoj sednici SNV-a u Zagrebu, na kojoj su odate počasti žrtvama "Oluje" i "Bljeska", ali i svim drugim ratnim žrtvama, Pupovac je istakao da zajedničke aktivnosti srpske zajednice i ministra veterana Predraga Matića treba da stvore pretpostavke za konačno davanja adekvatnih prava srpskim žrtvama i otkrivanje sudbine nestalih.

"Naša je obaveza da žrtvama damo pravo građanstva, zato udruženje porodica nestalih 'Protiv zaborava' nastoji da se to omogući", rekao je Pupovac.

"Sećamo se ljudi koji su žrtve rata i ratnih politika i koje se zbog ratne propagande i izbegavanja suočavanja s prošlošću ne spominju kada se sudi za ratne zločina, ali ni kad se obeležavaju ratna stradanja drugih", ocenio je Pupovac.

Ponovivši da je ustaški logor Jadovno matica svih kasnijih zločina, Pupovac je onima koji se bune što se navodno omalovažavaju stradanja Hrvata od 1941. do 1945, ili opravdavaju zločini nakon Drugog svetskog rata, poručio da su Srbi suviše ranjivi zbog stradanja iz 40-ih i 90-ih godina, da bi to učinili.

"Hrvati ne znaju kako je rat stvaran, ni kako su im susedi Srbi stradali, od gubitka posla i stana, do izbeglištva iz velikih gradova u male ili na ruralna područja, odnosno direktno u Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu. Stradanja Srba po gradovima 1991. i 1992. godine nisu manja od stradanja Srba 1995. godine", rekao je Pupovac.

On je podsetio na komemoracije i obeležja podignuta u severnoj Dalmaciji, u selima Varivode, Gošići i Golubić, kao i u Donjem Selištu kod Gline i u Dvoru na Baniji, ali i u Vukovaru i to žrtvama koje su stradale pre nego što su u tom gradu počeli sukobi.

"Ne želimo da se komemoracije koriste u političke svrhe, bilo da to žele pojedinici iz Hrvatske ili Srbije, jer su stradanja sama po sebi strašna, pa ne treba manipulisati brojem žrtava ili povratkom ljudi", rekao je Pupovac.

Onima koji osporavaju ili ometaju pravo na obeležavanja stradanja žrtava od 1941. do 1945. i od 1991. do 1995. godine poručio je da ih oni "mogu usporiti, ali ne i zaustaviti u nameri da žrtve dobiju adekvatan status koji bi trebalo da imaju i njihova rodbina i potomci".

Komemorativne sednice na kojima se odaje počast stradalima u "Oluji", ali svim ratnim žrtvama, već se petu godinu održavaju u svim srpskim županijskim manjinskim većima u Hrvatskoj.

U Zagrebu su se tom prilikom okupili većnici zagrebačkog i drugih županijskih srpskih manjinskih veća, predstavnici srpskih organizacija, kao i predstavnici ambasade Srbije.

Najavljeno je da će na pravoslavnom groblju u Dvoru 8. avgusta biti održan parastos i komemorativni skup za nevino stradale srpske žrtve koje su pobijene na putu od Gline do mosta na Uni.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 08:29
Нема ту никакве пропаганде све је завера скована у Ватикану и другим западним центрима моћи.Срби и руси им мнооогоо сметају јер су то државе где царује демон-кратија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online