Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 17.08.2012.
13:06
M. Roknić - Vesti A

Policija nam krade krave

Priča o Obljaju identična je sudbini stotinama srpskih sela u Hrvatskoj, koja žive svoje poslednje dane. Sela koja umiiru sa svojim poslednjim stanovnicima. A Obljaj je ne tako davno bio jedno od najvećih srpskih sela na Baniji, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Stanko Ćana Lončar (stoji) sa suprugom Marom i komšijom Stevanom Baljkom

Stanko Ćana Lončar, 78-godišnji Obljajčanin sa kojim će umreti i njegov Obljaj, dobro se seća vremena kada je u selu bilo 200 domaćinstava, a imalo je i stanicu Žandarmerije, školu, crkvu, dom, nekoliko kafana i prodavnica. Sada se mogu videti samo ostaci toga, nagoreli, porušeni i zapušteni. Tek desetak starijih vratilo se posle "Oluje", da svoje poslednje dane prožive u selu, koje će nestati zajedno sa njima.


- Voleo sam drvene kuće. Moja je izgorela u "Oluji". A rekao mi je jednom moj prijatelj: "Ćana, u svemu si pametan, ali u jednom nisi. Lepo si i tvrdo napravio to stanje, ali mu je jedina mana što lako plane". I baš je čovek pogodio. Sada me ustaše uveravaju da su mi kuću zapalili muslimani, a ovi opet prebacuju na njih. Ja tu nisam bio, pa ne mogu ništa da tvrditi, a pitanje je samo ko je od njih prvi stigao do moje kuće - pokušava da reši tu enigmu Ćana.

Konji su Ćanina ljubav
 


Ratovi su ostavili žiljke i na selu i u Ćaninom domaćinstvu. Iz Prvog svetskog rata nije mu se vratio deda, u Drugom je izgubio oca, a u ovom poslednjem sina jedinca. I to je njemu i supruzi Mari neprebolna rana. Život je za njih stao pola godine pre "Oluje", u decembru 1994, kada im je poginuo Staniša i još trojica prvih komšija, mladići od 20 godina.


- I zato sam odlučio da nikuda ne idem, kada je krenula "Oluja", u avgustu 1995. Spremio sam za put unuka koji je tada imao nepunu godinu dana, snajku i suprugu Maru. Ali Mara me je tada zaklela da se moramo zajedno boriti za unuka. Zaputili smo se u izbeglištvo, ali smo se već sledeće godine vratili u Obljaj. U povratku nam je policija u Sisku otela traktor. Imali smo za njega krajinske papire, što ih je iritiralo - priseća se Ćana tih prvih povratničkih dana.

Zaraslo groblje
 


Tri godine je čekao da mu vrate traktor. U međuvremenu, bilo je to u jesen 1997, provalili su u zaključanu staju provalili su i odveli mu dve kobile i dve krave. I policija je došla da pravi uviđaj, a oni su to i uradili, ubeđen je Stanko. Pretili su mu da ne baca ljagu na njih i državu, a on im je odgovorio: "Jadna je to država ako u njoj ne smeš istinu reći."


Kada se vratilo njih desetak u Obljaj, bili su izloženi svakom teroru. Svima su u gluvo doba noći, ali i usred dana krali stoku. Ali ljudi su bili u strahu, pa su ćutali. Jedino je Stanko od početka tvrdio da ih policija teroriše i pljačka. Zato nikada nisu ni pohvatali lopove. Konje su, u po bela dana, odveli i njegovom prvom komšiji Stevanu Baljku. Priseća se Ćana kako je Stevo govorio kako ima i poštenih Hrvata. "Ti pošteni će te opljačkati", opominjao ga je Ćana, a tako se i dogodilo.

Titova pouka

"Velike su to bile patnje i zato se mi nikada ne možemo otrgnuti od tih dana. Lika, Banija, Kordun, Krajina iz tih dana uvek će nam se vraćati u sećanje. Ja vas savetujem da to nikada ne zaboravite, ali ne zato da to bude vaša strašna prošlost, već samo zato da bi bolje znali ceniti ovu slobodu i ono što smo danas postigli", citat je iz Titova govora u Glini 1965. godine, uklesan na spomeniku žrtvama iz Drugog svetskog rata u Obljaju. Sada tu Titovu pouku u Obljaju nema ko da čita.

- Danima im točiš rakiju, kuvaš kafu, spremaš meze i na kraju te opljačkaju - kaže Ćana. - Moj unuk je hteo da živi u Obljaju. Kako da dete izložim tom riziku? Zato sam rekao snajki da se ponovo sprema za izbeglištvo u Srbiju. Otišli su 1997. Sada je unuk punoletan i sa majkom živi u Novom Sadu.


Smatra da ovde nema budućnosti ni za koga i podseća na nesreće kojima su u ovim krajevima Srbi bili izloženi.


- Klali su nas uvek. Dolazili su muslimani iz Bužima i ubijali nas, pa ustaše iz Gline. U našoj crkvi u Obljaju klali su žene i decu, a nikad naši nisu otišli u Glinu i Bužim da se svete. Hrvati su jedva dočekali ovaj rat da završe posao sa Srbima. I posrećilo im se. Dobili su državu bez Srba, a takvu su oduvek sanjali.


Stanko - Ćana Lončar smatra da je besramna laž da su Srbi rušili Jugoslaviju.


- Pa jedino smo je mi želeli i zato smo platili ceh. Ko ju je rušio bio je nagrađen, i muslimani i ustaše. A sada Hrvati tuže Srbiju za genocid i etničko čišćenje. Moj Obljaj je umro za vekove, ali i 800 obljaja po Hrvatskoj je mrtvo - ogorčen je Ćana zbog hrvatskog licemerja. - Kada se povede razgovor o etničkom čišćenju i genocidu, Hrvati bi trebalo da ćute. Oni su manjinska pitanja, pogotovo srpsko, rešavali u jamama bezdankama i logorima, pa bi bilo pristojno od njih da drugima ne popuju...

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 09:13
Шта више рећи о овом накарадном народу? Што рече старац, па где они да туже икога за геноцид??? "Хрвати су опасни, не зато што су храбри већ зато што се ничега не стиде!" Ватиканска говеда... А још гори су наши представници који играју њихово коло и продају се за теглу магле, па се наш глас више ни не чује. Сви ћуте док се по Србима сере и када помислимо само на нјихове злочине. Одмах се јављају дежурна говеда да причају о говору мржње у Срба... Доћи ће наш спаситељ опет, по писму. Неће бити спаса овом накарадном изроду! Са вером у Бога
Petak 17.08.2012. 14:01
неће се вампири ватиканско-усташки смирити, СВЕ док не угасе јуначко гнездо.... и данас их плаше чувене речи Сокола са Обљаја... "НАШЕ ЋЕ СЈЕНЕ ХОДИТИ ПО БЕЧУ, ЛУТАТИ ПО ДВОРУ, ПЛАШЕЋИ ГОСПОДУ..."
Petak 17.08.2012. 15:16
Gospodine Stanko, stici ce njih Bozija kazna! Plakace i njhove majke to je sigurno. Stara izreka kaze, kako si zaradio tako ti se vrati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online