Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.08.2012.
07:17
M. Roknić - Vesti A

Selo s jednim stanovnikom

Kada je pola godine posle "Oluje" baka, danas 92-godišnja, Dragica Vranešević požurila da se iz izbeglištva u Srbiji vrati u svoju Bukovicu na Kordunu, nije ni slutila da će celo selo biti njeno. Prošlo je već 17 godina i sada i ona vidi da će Bukovica umreti zajedno sa njom.

IMA KO DA JOJ ZAPALI SVEĆU: Dragica Vranešević
 

Do sela više nema ni putokaza, ni puteva, samo jedna prohodna stazica kroz gustu šumu. Utabao ju je unuk Milan, bakina uzdanica, koji konobariše u Topuskom i redovno je posećuje. Verovatno bi i on, kao i njegovi vršnjaci, završio negde u belom svetu, ali nije mogao ostaviti baku, koja ga je podigla kada je sa četiri godine ostao bez majke. Sada joj to na najbolji način vraća. Svaki slobodan trenutak koristi da je poseti. Leti se to može činiti lako, ali kada zaveje sneg pešačenje kroz šumu i ne deluje nimalo romantično. Ali za Milana to nije nesavladivo.

Baka Dragica nije u evidenciji ni Crvenog krsta, ni socijalnih službi, niti humanitarnih organizacija jer njihova terenska vozila nisu podesna za jedinu kozju stazu koja vodi do Bukovice. A do rata je u to selo sa pedesetak domaćinstava vodio dobar put, imalo je struju, vodovod, a sada nema ništa od toga.

Carstvo veprova

Pravila igre postavljena su još u "Oluji". Sada je to i Dragici jasno. Da joj nije unuka, kaže, sahranile bi je divlje svinje. Njena Bukovica predviđena je kao njihov atar, a ona to nije znala kada se vraćala iz izbeglištva.

Zbog toga se u selo niko i nije vratio, a nadležni kažu da im je preskupo da održavaju put i poprave električnu i vodovodnu mrežu samo zbog jedne starice. A ona im i nije mnogo dodijavala jer do odgovornih iz svoje Bukovice i ne može doći. Tako su svi mirni i spokojni. I Bukovčani u izbeglištvu, i baka Dragica, i država.


Tada je u selu zatekla samo jedan bračni par svojih vršnjaka. Baćo Dalmatinac, kako su ga Bukovčani zvali, i njegova žena Mara nisu bežali, uvereni da će ih "oslobodioci" poštedeti, jer je on Hrvat iz Dalmacije, koji je kao mladić posle Drugog svetskog rata zalutao u Bukovicu, zaljubio se u Maru i tu ostao. Oni su jedini dočekali Dragicu kada se vratila iz izbeglištva. Ali se nisu dugo družili, tek nekoliko meseci. Dalmatinca i Maru rafalima su na kućnom pragu godinu dana posle "Oluje", izrešetali pljačkaši. Policija ih i danas "traži".


No, baka Dragica ne strahuje od takvih posetilaca. Njoj, kaže, nemaju šta uzeti, a teško bi je u bukovačkom bespuću i našli. Tako i Bukovica i baka Dragica žive u nekom posebnom miru, zaboravljene od svih. Nikom više nisu teret, ništa ne traže, nikom se ne nadaju i mirno čekaju svoj kraj. A unuk je tu, kaže Dragica, da zapali sveću i zatvori poslednja vrata u Bukovici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2012. 11:26
Ima jos takvih primera po Lici....
Ponedeljak 20.08.2012. 15:23
Kad za ovo čuju gospoda Josipović i Pupovac, doći će odmah da je posete. Ali na stranu rat i sve ostalo, ima takvih baka i deka i po Srbiji. Sela ostaju prazna. ' Za Beograd, za Beograd...* pesma iz jednog od najboljih srpskih filmova 'Ko to tamo peva'. Sada više u mnogim selima niko ne peva, čak ni žaba nema, a i ptice se ne čuju, jer nema ko da ih čuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online