Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 22.08.2012.
18:39
Kurir A

Hrvatske đake kroz stripove truju o “srpskim zločinima”

Strip “Ovčara: Krik u noći” koji je od 2008. godine pravi hit u Hrvatskoj, a u kome se govori o navodnim srpskim zločinima nad hrvatskim zarobljenicima u logoru “Ovčara”, mogao bi da postane obavezna lektira u svim hrvatskim školama.

Strip “Ovčara: Krik u noći” je od 2008. pravi hit u Hrvatskoj: Tema su navodni srpski zločini nad hrvatskim zarobljenicima u logoru “Ovčara”
 

Izdavač stripa o ovčari je “Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora”, a autor je vukovarski policajac Nenad Barinić i scenarista prof. Danijel Rehak, koji su Srbe predstavljali po modelu četnika iz Bulajićevih filmova, sa šubarama sa kokardama, remenicima, automatima i bradati.

U stripu se može videti klanje i kolektivne scene navodnog ubijanja hrvatskih civila, kao i bacanje u zajedničkoj jami.

 

Prvo izdanje stripa “ Ovčara” u tiražu od 2.000 primerkaka, rasprodato je, a objavljena je verzija i na enegleskom jeziku, podseća Pravda.

Iako zvanično Ministarstvo kulture republike Hrvatske nije sponzorisalo projekat, strip o Ovčari je ipak dobio zeleno svetlo kabineta bivše predsednice vlade Jadranke Kosor, a na pojedinim portalima udruženja boraca “domovinskog rata” traže od Ministartsva prosvete “ da strip o srpskim zločinima” postane lektira za hrvatske učenike srednjih škola.

Scenarista stripa i predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak u uvodu prvog izdanja smatra da će strip crtež uspeti da dočara

Dokaz da Hrvati žive u prošlosti

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji i narodni poslanik u Skupštini Srbije, Miodrag Linta kaže da je ovakav strip samo još jedan dokaz da Hrvatska i njeno društvo i dalje žive u prošlosti nesposobni da se suoče sa istinom i sopstvenim zločinima počinjenim nad Srbima tokom devedesetih.

sve strahote “srpskih zločinaca u Ovčari”.

- Kada se govori o Ovčari, teško će bilo koja reč preneti užas tog zločina na onog koji ili sluša. Ilustracije tog zla ostaviće trag, potresniji i jači od svake reči. Kadrovi u strip-projektu “Ovčara: krik u noći” koji se prodaje u Spomen-domu Ovčara, slede poteze zločina – od odvođenja ranjenika na sporedni izlaz vukovarske bolnice, preko pretnji u kasarni do špalira i premlaćivanja na betonskom podu u hangaru na kraju grada, do odvoženja traktorima, u nekoliko tura, u sumrak, prema unapred iskopanoj masovnoj grobnici gde je streljanje trajalo do ranih jutarnjih sati, kaže scenarista Rehak.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.08.2012. 18:48
Камо среће да је то истина па и нека трују децу, него није... Супротнио је.
Sreda 22.08.2012. 20:03
A zamisli da su onih, jadnih 700.000 iz Jasenovca ikada dobili sansu da budu scenografi stripova (mozda i filmova). Da li iko u Hrvatskoj misli da ce njihovih par hiljada zrtava (bilo ih je) biti isto vredni kao Jasenovac? U ovom ratu su se zlocini dogadjali na svim stranama (ko je imao vise prilike, vise je i koristio) ali, neljudski je prepoznavati samo svoju bol. Mislite li da Srbe, Zidove, Cigane manje boli? Mislite li da njihove majke manje boli gubitak, oca, sina, kcerke, brata, sestre nego sto vas boli? Pogotovu na takav nacin, po cemu se Ustase bile svetski poznate! Niste dobili ni 1% koliko ste zla napravili. I necete nikad. Ali se opasuljite i shvatite da ste mali...mali, mali...
Sreda 22.08.2012. 20:38
A osim toga, drage Ustase, nikada niste imali mooda za 1 na 1! Uvek vam je trebao neko da vam drzi ledja (Austrougarska u prvom, Hitler u II Svetskom ratu, Madlen Olbrajt i Klinton u zadnjem). Ali, jeste li sigurni da je i poslednji? Mozda se karte tako promesaju da vam ni Jadran nece biti dovoljan za bezaniju. Mislite da je to utopija? Samo tako nastavite....Mnogi od nas ovde nece doziveti da vide, neki hoce, ali dominacija USA svetom je blizu kraja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online