Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2010.
04:00
Dan A

Gusinje: Ali-paša ili kralj Nikola?!

Ako predstavnik vlasti, makar i lokalne u Plavu, kao Sadrija Balić, javno saspe u lice Crnogorcima ili Srbima da se Ali-paša borio protiv "neprijatelja, protiv Crne Gore i Crnogoraca", pa da mu zato u Crnoj Gori treba neki dvorac, onda to nije ni naivno, ni slučajno, jer to su reči legitimnog predstavnika naroda, a u ovom slučaju etničke manjine, piše u svom komentaru za "Dan" Dragan Mraović, bivši generalni konzul SRJ u Bariju.

Ali-paša Gusinjski

Bivši kajmakam Sarajeva i Gusinjske kaže Ali-beg Šabanagić za Balića je oslobodilac, pa je sledstveno tome Crna Gora okupirala Plav i Gusinje. Presekla je time i moguću "zelenu transferzalu" prema Bosni i Hercegovini.

Ali-paša se pobunio protiv odluka Berlinskog kongresa, jer je poštovao međunarodne ugovore taman koliko to danas Turska i Albanija poštuju, naročito američki zubar Sali Beriša, a da se i ne pominju narkosecesionistički "političari" iz Prištine.


Turske pogranične karaule su srušene 1876. i 1877. godine, shodno odlukama Berlinskog kongresa, a tamo su bile, jer je to do tada bila Turska okupaciona teritorija i to Ali-paši nije smetalo. Niko u Crnoj Gori nije tada ratovao protiv Albanaca, ali jeste protiv Turaka, pa pošto je Turska, kao okupator i agresor na Balkanu, izgubila rat, morala je da snosi i posledice.

Ona je to i priznala, a onda se Ali-paša pobunio, jer mu je zasmetao četvrti sultan koga je služio Abdul-Hamid Drugi (prethodna tri, Abdul-Medžid, Abdul-Aziz i Murat Peti nisu), jer je morao priznati odluke sedam pobedničkih sila. Pobunio se pošto se najednom sjetio da mu smeta da bude u Crnoj Gori, iako mu nije smetalo da bude u "Turskoj" pod tri prethodna turska sultana, a dijelom i pod Hamidom Drugim.

Smetala mu je "crnogorska okupacija", ali ne i turski zulum nad hrišćanima, nad Crnogorcima i Srbima, možda zato što je i sam bio, iako Albanac, osmanlijski zulumćar, kao visoki sluga Otomanskog carstva.

To je istorija, a kada se ona upotrebi u dnevnopolitičke svrhe, onda se postavlja pitanje da li slaviti Ali-pašu u njegovom dvorcu da bi se pokazalo da opstaju duh secesije i pretenzije na crnogorsku državnu teritoriju ili podići spomenik kralju Nikoli baš u Gusinju ili Plavu, koje je on oslobodio 1912.

Ali, bez obzira na to da li se gleda iz crnogorskog ili albanskog ugla, ne može se istorija zloupotrebljavati van vremenskog konteksta, jer to može samo da raspiri stare mržnje.

"Crnogorska okupacija": Gusinje

Neoprezni Sadri je rekao šta stvarno misli (nažalost, ne samo on) zbog čega će sve od Ulcinja do Gusinja biti veliki problem Podgorice. Jer, jasno je iz Balićevih reči da on i slični nisu odustali od Frašerijeve ideje o svim Albancima u jednoj državi, zbog koje Balkan nikada neće imati mira.


Takvi kao on će i u Crnoj Gori napraviti Kosovo, čim im se ukaže prilika ili dobiju mig spolja. Takvi kao on održavaju vlast Mila Đukanovića, jer je ona dobro tlo za njihov separatizam, a on, zauzvrat, mora da prizna narkodržavu sa sedištem u Bondstilu, i da uspostavlja sa njom diplomatske odnose da ne bi otišao u Bari.

Balić vaskrsava mračne ideje Prizrenske lige, koja je podržala Ali-pašu. Takvi će dići novu "Gusinjsku bunu" posle, zna se čijeg, miga spolja.

Gospodar bi trebalo da objasni zbog čega misli da su dobri odnosi sa zločinačkim režimom u Prištini i Ali-pašinim sledbenicima, poput Sadrija, veći interes za Crnu Goru nego odnosi sa Srbijom, pa bezobzirno narušava odnose sa Beogradom, a poslušno ih gradi sa Prištinom?

Zašto Gospodar, ili bar neko od njegove posluge, nije reagovao na Balićevu varnicu da su "okruženje" (svi mi?), Crna Gora i Crnogorci neprijatelji.

Ala kardaš! Čudnijeh prilika! Ono, joldaš po nas dobro nije... 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online