Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 27.09.2012.
17:17
Beta A

Kolona VRS bila napadnuta u Kozarcu

Unakrsno ispitujući svedoka optužbe Osmana Selaka, odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, sugerisala je danas pred Haškim tribunalom da su muslimanske žrtve u selu Kozarac kod Prijedora u leto 1992, o kojima je Selak prekjuče svedočio, bile posledica napada na kolonu Vojske Republike Srpske (VRS).

 Kolona VRS bila napadnuta u Kozarcu
 

Svedok je to negirao, ostajući pri iskazu da je u napadu na Kozarac ubijeno više od 1.000 Muslimana.

Tokom današnjeg zasedanja, predsedavajući sudija Alfons Ori  više puta je upozorio optuženog Mladića da ne govori glasno
tokom konsultacija sa advokatima i da ne komentariše naglas tekuće svedočenje.

Penzionisani pukovnik Selak, koji je početkom rata u BiH kratko bio komandant pozadinske baze VRS u Banjaluci, u glavnom iskazu je posvedočio da je prisustvovao sastanku na kojem su, 27. maja 1992, potčinjeni obavestili komandanta Prvog krajiškog korpusa VRS Momira Talića da je u Kozarcu i okolini ubijeno 800 Muslimana.

General Talić je, kako je izjavio svedok, potom naredio da se Glavni štab VRS obavesti da je palo 80 žrtava, iz straha da bi mogao odgovarati za zločine.

Na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića o napadu na kolonu VRS koja je 25. maja 1992. prolazila kroz Kozarac i vojnim žrtvama, Selak je odgovorio da o tome ne zna ništa, napominjući da je čuo da je "bataljon iz Beograda išao u tom pravcu".

Svedok je potvrdio da je video izveštaj da je VRS imala pet poginulih i 20 ranjenih, ali je sugerisao da je okršaj bio "insceniran", kako bi se opravdalo masovno ubistvo muslimanskih meštana.

Na sugestiju branioca da, ako je po svedoku bilo ubijeno više od hiljadu ljudi, broj ranjenih morao biti duplo veći, svedok je kazao da "veruje da jeste" i da su "mnogi podlegli" u logorima kod Prijedora u koje je bio "sproveden narod iz sela".

Upitan o muslimanskom "pokretu otpora" čiji je član u Banjaluci bio posle odlaska u penziju u julu 1992, Selak je rekao da taj pokret nikada nije preduzeo nijednu akciju protiv srpskih vlasti. Tvrdio je da je u to vreme u Banjaluci "bilo ubijeno 300 ljudi i bačeno u reku Vrbas" i da je Muslimanima i Hrvatima bilo naređeno da odu, ali da su
prethodno morali da potpišu izjavu da neće tražiti ostavljenu imovinu.

Selak je izjavio i da je 1995. telefonom tražio od generala Mladića da odobri prebacivanje njegove bolesne supruge vojnim sanitetskim vozilom iz Banjaluke u bolnicu u Beograd. Kako je rekao, Mladić mu je obećao da će to učiniti, ali od toga nije bilo ništa. Selakovu suprugu zatim su "dvojica Srba" prebacila u Beograd, kojima je, naveo je, za to morao da plati "2.800 maraka".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.09.2012. 17:21
Живео Српски Херој Ђенерал Младић !
Četvrtak 27.09.2012. 18:11
Живео Ђенерал Младић !
Četvrtak 27.09.2012. 19:02
Dosta je vise naseg "heroja".Osuditi ga na dozivotnu i zdravo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online