Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 01.10.2012.
12:33
Đ. Barović - Vesti A

Geto za Srbe u Orićevom selu

Da nije bilo tog prokletog rata, a zatim i svega što se događalo u Srebrenici 1995. godine, zaseok Studenac u Potočarima verovatno bi bio na svim televizijama kao selo u kome se rađaju isključivo muška deca. Vekovima unazad, tek na prste se mogu prebrojati ženski potomci, a meštani to dovode u vezu sa lekovitim izvorom po kome je ovo mesto i dobilo ime.

Hag mu oprostio zločine: Kuća Nasera Orića u Potočarima
 

Danas preostali Srbi u ovom selu žive kao u getu, u konstantnom strahu i bez nade da im može biti bolje. Sredinom septembra, reporteri "Vesti" uputili su se u ovaj zaseok iz koga se kao na dlanu vidi rodna kuća Nasera Orića, ali i Memorijalni centar.


- Orićeva kuća je 300 metara od nas, a čuli smo da je bio pre nekoliko dana na dženazi jednog njegovog rođaka. Međutim, nismo ga videli. Sa njim sam išao u školu, dobro smo se znali, a poslednji put sam sa njim razgovarao 4. maja 1992. godine kada mi je obećao da će muslimani iz Potočara brinuti o nama Srbima, a ja njemu da ćemo mi Srbi brinuti o komšijama muslimanima. Ali, već posle nekoliko dana u selo su ušli neki ljudi u uniformama koji su se ranije borili na strani zengi u Hrvatskoj i nismo imali gde, već smo se kolektivno iselili. Posle ga nisam video, samo na televiziji kada je otišao u Hag - priča predstavnik Studenca Zoran Spajić.

Nema nam ovde života: Dušanka Obradović
 


Njegovih trojica sinova stoje pored njega i samo nemoćno klimaju glavom. Znaju o čemu priča. Pre rata je u Potočarima živelo 4.033 muslimana i 257 Srba. Sada je samo sedam srpskih porodica. Stotinak metara niže od njihove kuće, "prva komšinica" Dušanka Obradović i dalje se sa strahom seća 3. jula 2008. godine kada je bivši komandant Srebrenice oslobođen po svim tačkama optužnice za ratne zločine.

Najgore nam je noću: Stoja Obradović sa unucima

- U Potočarima je tako počelo da se puca da sam od straha uzela decu i pobegla u šumu. Mislim da je tada ispaljeno nekoliko desetina hiljada metaka - priča Dušanka čija kuća je najbliža muslimanskim, a deli ih stotinak metara neasfaltiranog puta.


- Tužna je istina da noću ne smemo da prolazimo kroz Potočare. Ili nas gađaju praznim flašama ili provociraju, a nije ništa bolje ni kada se prolazi automobilom. Oni sede ispred prodavnice, piju, a kad vide da neko od nas dolazi bacaju sve i svašta - veli uplašeno Dušanka.


Njena prva komšinica Stoja Obradović mazi najmlađe od petoro unuka, Aleksandra i Nemanju, i krsti se zbog nedaća koje su skoro svakodnevne. Na njenoj kući i dalje se može videti urezano slovo "U" iz poslednjeg rata.


- Najgore je 11. jula. Tada se zatvorimo u kuće i ne izlazimo dok sve ne prođe. Noću čujemo topot koraka okolo, a iz sela kako do jutra odzvanjaju povici "Alah uegber" (Alah je najveći). Mislim da niko od nas tih dana ne spava.


Zoran Spajić dodaje da su i on i njegova majka u nekoliko navrata doživljavali neprijatnosti koje je on uredno prijavljivao u policiju, ali bez efekta.

Policija neće da nas zaštiti: Zoran Savić sa sinovima i unukom
 


- Skoro su u centru Potočara pretukli jednog Srbina tako da su mu polomili vilicu. Moju majku su bošnjačka deca više puta gađala okrajcima jabuke i nepristojno dobacivala, a prošle godine 11. septembra jedan od učesnika tog skupa mi je šakom udario u haubu i povikao: "Evo ga četnik", samo zato što držim krst na retrovizoru. Nažalost, svaka od sedam preostalih srpskih porodica može da ispriča sličnu priču - kaže Spajić i dodaje da se sa ostalim komšijama više puta bezuspešno obraćao nadležnim institucijama i opštine i republike.
 

Za deset godina svi će otići

- Da li verujete da su Bošnjaci i za štale dobijali donacije, a da nijedna srpska kuća nije obnovljena tim novcem, već nam je udeljeno par stotina cigala. Pritom, već 17 godina kukamo i molimo da nam se asfaltira put do sela jer kada je kiša ili sneg put je potpuno neprohodan. Tužno je kada vidite da su sva muslimanska sela u kojima više niko i ne živi dobila asfalt, a da za naše muke niko ne želi da čuje - kaže Zoran Spajić strpljivo listajući pisma koja je slao na adrese najviših vlasti Republike Srpske, opštine, ali i Srpske pravoslavne crkve. - Ni u Srebrenici nije ništa bolja situacija. Svaki dan se jedna srpska porodica iseli, ali svi o tome ćute. Plašim se da će nas za deset godina tražiti svećom, ali da nas neće pronaći.

 

Selo u kome se rađaju muška deca

U Studencu žive tri porodice: Simići, Obradovići i Spajići. U pismu vladici Vasiliju, meštani su taksativno i nabrojali "muške stanovnike".
"Simić Savo ima tri sina za ženidbu, Simić Miloš četiri oženjena sina koji imaju po dvojicu i više sinova, kao i dva sina Simić Pera. Dva sina Simić Lazara imaju sedam sinova, Simić Milan dva, a Simić Vaso tri sina koji sada imaju po dva ili više sinova. Obradović Cvijetin ima dva oženjena sina koji sada imaju po dva sina, Obradović Slavoljub, Spajić Stevan, Spajić Blagoje, Spajić Dragomir takođe imaju po dva sina od kojih su većina oženjeni i imaju takođe po dva muška naslednika... Spisak nije konačan."

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 13:04
Своји на свом, а у страху.
Ponedeljak 01.10.2012. 13:06
Zalosno je sta je rat ucinio ljudima na ovim prostorima!
Ponedeljak 01.10.2012. 14:23
Cuvajte se SRBI,kada vas je vec drdzava zaboravila....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online