Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2012.
18:07
Beta A

Dodik Dačiću: BiH zaglibljena u veliku krizu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u Banjaluci ocenio da je Bosna i Hercegovina "zaglibljena" u veliku institucionalnu i političku krizu.

Predsednik RS: Milorad Dodik
 

Dodik je rekao da je taj svoj stav preneo premijeru Srbije Ivici Dačiću sa kojim se sastao u Banjaluci, a naveo i da je polovina bošnjačkih članova pred izlaskom iz Saveta ministara BiH.

Dodik je rekao da je Dačića obavestio o mogućem daljem toku krize u BiH.

"Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma, zajedno s Hrvatskom i nekom virtualnom BiH, oličenom u liku Alije Izetbegovića koji nije imao mandat da to učini, jer takva Bosna više nije ni postojala. Ali, to je bilo urađeno jer su stranci ranije priznali BiH zbog svoje sujete, uključujući Izetbegovića kao trećeg potpisnika", kazao je predsednik RS.

Dodik je istakao da Srbija i Hrvatska, iako potpisnice Dejtonskog sporazuma, nisu članice Saveta za sprovođenje mira u BiH, ali to jeste Turska i "neke zemlje koje nemaju nikakve veze s tim".

Predsednik RS je kazao da Srbija ima odgovornost u vezi sa Dejtonskim sporazumom, i ocenio da je saradnja RS i Srbije u okvirima prihvatljivim za sve. Dodik je pozdravio današnje održavanje zajedničke sednice vlada RS i Srbije, ističući važnost dogovora o izgradnji ruskog gasovoda "Južni tok".

Dodik je kazao i da RS "želi da svoje nastavne planove prilagodi srpskim, a ne onim u Sarajevu", od osnovne škole do univerziteta. Najavio je da će se dve vlade dogovoriti o smanjenju procedure za odobravanje dvojnog državljanstva građana RS, odnosno BiH, i Srbije.

"Iza vlasti Srbije i RS stoji niz projekata koji su realizovani. Oni su vidljivi i dokaz su da iza sebe ostavljamo aktivnosti i dela koja su važna. To je dobar osnov da se dalje krećemo", zaključio je Dodik.

U Banjaluci se danas održava zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske, a očekuje se dogovor o nekoliko projekata. Premijer RS Aleksandar Džombić je ranije rekao da je jedan od tih projekata "Podrinje" o ekonomskoj i saradnji od obrazovanja, preko zaštite zdravlja i socijalnih pitanja, do zaštite čovekove okoline.

Premijer Srbije Ivica Dačić je prilikom nedavne posete Banjaluci rekao da je bilo dosta "ljubljena i grljenja" i da se moraju početi rešavati konkretni projekti od kojih će korist imati građani i Srbije, i RS.

Zajedničke sednice vlada Srbije i RS održavaju se u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS potpisanim pre šest godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online