Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 05.10.2012.
22:23
Beta A

Dodik: U ponedeljak inicijativa za ukidanje vojske BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u petak da će u ponedeljak zatražiti ukidanje Oružanih snaga BiH i "demilitarizaciju zemlje".

Milorad Dodik: Ukidanjem Oružanih snaga BiH ćemo uštedeti, a i samo postojanje Oružanih snaga "nije donelo BiH nikakav napredak"
 

Dodik je novinarima rekao da će RS predložiti Federaciji BiH, kao ugovornoj strani, da se Sporazum Republike Srpske i Federacije BiH o vojsci izmeni u delu koji predviđa postojanja Oružanih snaga, tako da se ukinu odredbe o postojanju Oružanih snaga BiH.


Ako Skupština RS usvoji njegovu inicijativu, Dodik je najavio da će se zatim zatražiti saglasnost Parlamenta Federacije BiH. Proces ukidanja bi se završio u Parlamentarnoj skupštini BiH izglasavanjem izmena i dopuna Zakona o vojsci, shodno sporazumu entiteta.


Predsednik ukidanje Oružanih snaga BiH predlaže radi uštede i jer postojanje Oružanih snaga "nije donelo BiH nikakav napredak".


Od 2006. godine, kada su uspostavljene Oružane snage BiH, na njih je potrošena 2,1 milijarda KM, od čega je RS izdvojila oko 654 miliona, naveo je Dodik.


"Nepotrebno je da dajemo taj novac i ne želimo da dajemo oko 600 miliona", kazao je Dodik, dodajući da za ta sredstva RS "nije dobila nikakvu dodatnu sigurnost, posebno u ekonomiji".


Postojanje Oružanih snaga BiH, nastavio je Dodik, stvorilo je i pitanje vojne imovine, o čemu se nije mogao postići sporazum, a to bi se promenilo ukidanjem Oružanih snaga.


"Mi nismo za NATO. RS ne želi da dalje podržava procedure za priključenje u taj savez", poručio je još Dodik koji smatra da Oružanim snagama ne treba ni komponetna u učešću u spasavanju u elementarnim nepogodama "jer su se videli neuspesi tih operacija i od toga nije bilo nikakve koristi u BiH".


Po rečima Dodika, pripadnici Oružanih snaga BiH ne treba da strahuju jer bi prešli u civilne službe.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 22:26
Bravo Dodik.To je jedini nacin da se sacuvaju zivoti u toku raspada vestacke tvorevine BiH.
Petak 05.10.2012. 22:41
Или врати ВРС, или ћемо је ми сами основати.
Subota 06.10.2012. 00:08
bih je i ovako okupirana zemlja , vojske pored nato i ne treba , sa druge strane ako nema vojske moze opet , svaki sukob da se nazove gradjanskim ratom ... gde policija preuzima stvar vojske ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online