Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 11.10.2012.
21:51
Vestionline A

Zašto mi Hrvati nismo "divljaci" kao Srbi?

Hrvatska književnica Vedrana Rudan na svom najnovijem blogu postavila je ovo pitanje svim Hrvatima. Povod je bila goruća tema u Srbiji "niklovanje Srbije" i emisija koju je na tu temu gledala preko kablovske na RTS-u. Prenosimo vam deo njenog razmišljanja na tu temu...

Zašto nismo Srbi?
 

Kaže Vedrana na svom blogu da neka naša "lopina namerava razrovati Šumadiju, srce Srbije, u potrazi za niklom. Srpska firma je već našla i stranog partnera čije ime ne otkriva jer je to “poslovna tajna.”

Ne bi to bila velika priča da se zbog nje čitava Srbija nije digla na noge. Najpre se oglasio Emir Kusturica i postavio pitanje koliko ima smisla razoriti kraj stvoren za razvoj turizma i poljoprivrede. Pokrenuo je lavinu.

U Srbiji trenutno nema običnog čoveka koji nije digao glas protiv ideje da mu se komad zemlje pretvori u izvor ogromnih prihoda za domaće i strane razbojnike....

Ja, građanka Hrvatske, nisam mogla verovati ni očima ni ušima. Mi koji smo, je li, u poslednje vreme turbo civilizirani, da nismo ne bi nas primili u Evropu, mi…

Mi nikad, nikad i nikad nećemo na Hrvatskoj teve videti emisiju o gradnji Plomina 3. U studiju nećemo videti Čačića, ekologe, predstavnike građana Istre, suvislu voditeljicu, nećemo čuti vapaj stanovnika istarskih sela čije će živote Plomin 3 pretvoriti u umiranje na rate....

Već se godinama pitam zašto smo mi građani Hrvatske krotki poput ovaca? Da smo “divljaci” poput Srba, da se borimo za čist zrak, vodu, zemlju, zdraviju budućnost naše dece, da sve to tražimo urlajući i lupajući šakom po stolu ne bismo videli Evropu?

Zašto nismo Srbi? Da smo Srbi Plomin 3 nikad ne bi rak izrigao na istarska sela, gradove, brda, doline, rijeke i more. Da smo Srbi Hrvatska teve dala bi priliku i običnim ljudima da kažu što misle o razaranju njihovog zavičaja. Da smo Srbi smjeli bismo na teve reći što mislimo o domaćim i stranim kriminalcima koji će nam podaviti decu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 22:06
Е,Ведрана нисмо ми бунтовници какви смо некада били сада смо исувише постали апатични за све оне тешкоће које нас окружују.Требали смо се угледати на грке који одмах масовно реагују на све оно што им чини њихова влада.Да се није Кустурица побунио,питање је да ли би ико реаговао на све оно што нам чине наши корумпирани властодршци.
Četvrtak 11.10.2012. 23:04
Vedrana je hrvatska Bijela Vrana::)..Tako se nekada zvao njen blog,,zena koja nema jajnike nego muda,,,malo je takvih,,zato ima moje neizmjerno postovanje,,josh bih dodao,,,da su Oluju odobrili i nadgledali uz sofisticiranu podrsku ameri i ostali samo iz jednog razloga trebalo je Srbe istjerati iz Rvatske zbog zapadnih interesa,,jer zapadnjaci znaju da su rvatici obichne sluge koje se nikada ne bune pod svojim gospodarima.,,a da su Srbi ostali na svojim ognjishtima siguran sam da Hrvatska ne bi bila tako opljachkana i rasprodana ...
Četvrtak 11.10.2012. 23:09
"Tko ne umije zaklati Srpsko dijete nije pravi Hrvat i katolik"! >Filipovic Majstorovic< - fra Sotona,znameniti Hrvatski junak i domoljub.Pravi civilizovani Hrvat!Od istog Demona sledi: "A sada drage moje ustase idite i zakoljite najprije moju sestru jer je udata za Srbina"!!! 700.000 zaklanih civila u Jasenovcu,od toga 30.000 samo dece.Kome vi bagro pricate o divljastvu?700.000 majki vam je.em!Kompleksasi jedni.Tezite da se ulizrte u civilizovanu Evropu.Pa ukapirali su oni ko ste vi.Lepo vam je Dilan to spomenuo nedavno.Citiracu i Ruzvelta:"Hrvate treba staviti pod starateljstvo".I vaseg omiljenog,Adolf Hitler:"Hrvati su izmet ljudskoga roda".To su sve istiniti citati pa vas molim objavite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online