Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2012.
14:25
Beta A

Mladić na snimku iz 1992: Dajmo šansu da mir progovori

Branioci Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, dokazivali su danas na suđenju pred Haškim tribunalom da je u maju 1992. Mladić naredio obustavu vatre u Sarajevu, citirajući njegove reči: "Dajmo šansu da mir progovori".

Mladić nastojao da nametne obustavu vatre : Džon Vilson
 

Svedok optužbe Džon Vilson tadašnji šef vojnih posmatrača UN u glavnom gradu BiH, uzvratio je da to dokazuje da je komandant Vojske Republike Srpske mogao da obustavi napade na Sarajevo kada je to želeo.

Australijski general Vilson u glavnom iskazu je potvrdio navod otpužnice koji Mladića (69) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva artijerijskim i snajperskim napadima.

Unakrsno ispitujući Vilsona, branilac Nenad Petrušić citirao je Mladićeve reči iz razgovora sa podređenim, vođenim 24. maja 1992, tokom evakucije kasarne JNA "Viktor Bubanj" iz Sarajeva. Taj razgovor prisluškivale su i snimile vlasti BiH.

Advokat Petrušić citirao je Mladićeve reči: "Prenesi tamo da bude mir... Nemojte da pucate, kvarite mi sve ostalo... Kasarnu bez vatre evakuisati... Ne trebamo žariti i paliti oko sebe, dajmo šansu da mir progovori".

Vilson je potvrdio da iz razgovora proizlazi da Mladić "nastoji da nametne obustavu vatre" i "pokušava da umiri jednog od svojih komandanata", kako bi kasarna bila mirno evakuisana.

Svedok je, međutim, naglasio da je Mladić "time demonstrirao da kada želi, može nametnuti da vatra na Sarajevo bude obustavljena".

Odbrana, inače, osporava autentičnost brojnih snimaka Mladićevih razgovora koje su na početku rata u BiH načinile vlasti u Sarajevu.


Predsedavajući sudija Alfons Ori skrenuo je, stoga, pažnju braniocu Petrušiću da je nelogično da se odbrana služi dokumentima čiju autentičnost negira.

Petrušić je uzvratio da je to učinio za slučaj da raspravno veće utvrdi da su snimci autentični. Tužilaštvo je najavilo da će autentičnost snimaka dokazivati naknadno.

Optuženi Mladić nije prisustvovao današnjem kratkom unakrsnom ispitivanju svedoka Vilsona, zato što su ga sudije pri kraju jučerašnjeg zasedanja izbacile iz sudnice, pošto je, suprotno njihovom nalogu, više puta glasno davao uputstva braniocima.

Predsedavajući sudija Ori dozvolio je da se Mladić u sudnicu vrati po okončanju Vilsonovog iskaza. Budući da tužilaštvo nije imalo više svedoka za ovu nedelju, usledila je desetominutna proceduralna rasprava, posle koje je današnje zasedanje završeno.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno 29. oktobra, posle dvonedeljne pauze predviđene rasporedom rada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online