Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2010.
10:38 >> 14:17h
Srna, Vestionline A

Na vehabije krenulo 600 policajaca

U Bosni i Hercegovini je rano jutros, na širem području Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, počelo sprovođenje operativne policijske akcije "Svjetlost" u kojoj učestvuju združene snage svih policijskih agencija u BiH. Veruje se da je meta selo Gornja Maoča, ispred koga su postavljene policijske barikade, a koje je sedište vehabija.

Policija u utorak rano ujutru u Gornjoj Maoči

Prema nepotvrđenim informacijama policija BiH je uhapsila nekoliko desetina osoba među kojima su i žene, a u kućama koje su pretresene je pronađena veća količina oružja, uglavnom lovačkog.

Portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić je potvrdio da je u toku "najveća policijska operacija u BiH od završetka rata“ na području Tuzlanske županije i Distrikta Brčko. On nije hteo da pojasni za kim tačno policija traga i ko je uhapšen tokom jutra, rekavši da će pojedinosti biti objavljene po okončanju operacije.
 

Na licu mesta se nalaze glavni tužilac i dva tužioca Tužilaštva BiH, a u akciji učestvuje oko 600 policijskih službenika i više desetina vozila i prateće opreme iz svih policijskih agencija u BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Jutros od četiri sata u selu Maoča kod Brčkog ppolicija je zaposele sve putne komunikacije, a kontroliše i ulaz i izlaz iz tog mesta.

Prema rečima očevidaca, koji su tom deonicom putovali sinoć oko 23:30 sati, veliki broj policajaca se u autobusima i vozilima za specijalne zaputio u pravcu Maoče.

"Na svakih kilometar stajao je policajac od granice pa sve do petlje na Šićkom. Videli smo dva autobusa puna policajaca, susreli smo i oko 20-ak policijskih džipova. Bilo je očito da je u toku neka velika akcija" izjavio je očevidac ovih događaja za bosanski portal "Dnevnik". Prema njegovim rečima policija je postavila barikadu tri kilometra pre ulaska u Maoču.

Gornja Maoča je potpuno izolovano mesto u kojem do sada nisu važili zakoni države BiH, a mnogi to mesto smatraju najsnažnijim središtem radikalnog islama u regiji.

Akcija se, kako je saopšteno, sprovodi na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH u cilju otkrivanja i krivičnog procesuiranja osoba osumnjičenih za krivična dela ugrožavanja teritorijalne celovitosti BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Aktivnosti u okviru operativne akcije "Svjetlost" sprovode se na širem lokalitetu Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona, u mestu Gornja Maoča koje mnogi smatraju najsnažnijim središtem vehabija u regionu. Mnogi ocenjuju da u ovom mestu do sada nisu važili zakoni BiH. 

Akcija je još uvek u toku i tokom dana se očekuju opširniji detalji.

Vrh brega je van BiH

 

Predsedavajući parlamentarne Bezbednosno-obaveštajne komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Mirko Okolić smatra da vrh problema zbog kojih je danas pokrenuta policijska akcija nije u Gornjoj Maoči, već negde drugde u BiH, odnosno, izvan zemlje.

"Vehabijski pokret je toliko razvijen i poznat u svetu da bi bilo neobično da je vrh problema u Gornjoj Maoči", rekao je Okolić Srni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online