Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.10.2012.
20:00
Srna A

"Naša vojska nije terorisala Sarajevo"

Dvojica bivših oficira Vojske Republike Srpske /VRS/ Blagoje Kovačević i Dušan Škrba negirali su pred Haškim tribunalom, kao svedoci odbrane Radovana Karadžića, navode optužnice da je VRS tokom rata u BiH neselektivnim granatiranjem i snajperisanjem terorisala stanovništvo Sarajeva.

  Armija BiH je, radi izazivanja međunarodne intervencije, vatrom iz okoline zaštićenih civilnih objekata u Sarajevu provocirala VRS da uzvrati i prouzrokuje civilne žrtve : Blagoje Kovačević
 

Tadašnji pukovnik i komandant pešadijskog bataljona razmeštenog oko Sarajeva Blagoje Kovačević rekao je da ni on ni drugi srpski oficiri nisu imali nameru, niti naređenje da terorišu stanovništvo Sarajeva.

Kovačević i drugi svedok Dušan Škrba, komandant artiljerije Sarajevske brigade VRS, tvrdili su da je VRS samo branila svoje položaje i sprečavala proboj Armije BiH iz grada, kao i da je vatru otvarala isključivo kada su životi vojnika i civila bili ugroženi.

Prema njihovim iskazima, Armija BiH je, radi izazivanja međunarodne intervencije, vatrom iz okoline zaštićenih civilnih objekata u Sarajevu provocirala VRS da uzvrati i prouzrokuje civilne žrtve.

Kovačević je naglasio da je otvaranje vatre iz njihove blizine te objekte učinilo "legitimnim vojnim ciljevima". On je posvedočio da u njegovim jedinicama, suprotno navodu optužnice, nije bilo obučenih snajperista.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca Kerolin Edžerton, Kovačević je potvrdio da je u Sarajevu bilo civilnih žrtava, ali da nije imao nikakvih informacija o učinku vatre VRS na ciljeve u gradu, osim onog što je video na televiziji.

"U blizini linija razdvajanja i na samim linijama živeli su civili. Svako dejstvo u gradu će izazvati civilne žrtve", rekao je Kovačević, koji je sada general Oružanih snaga BiH.

Navodeći kao primer da je Armija BiH pucala iz pokretnih minobacača iz okoline bolnice i drugih civilnih objekata u Sarajevu, Kovačević je rekao da je to rađeno namerno kako bi se izazvala pogibija civila i to prikazalo kao terorisanje civila.

Škrba je negirao da je u avgustu 1995. godine njegova jedinica mogla ispaliti minobacačku granatu na pijacu Markale, koja je ubila i ranila desetine građana, zato što su svi minobacači od 120 milimetara u to vreme bili pod kontrolom Unprofora.

On je rekao da nikada nije pucao na bolnice na Marijin Dvoru i na Koševu, iako je iz njihove blizine Armija BiH otvarala vatru.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Škrbe, tužioci će nastaviti u ponedeljak, 22. oktobra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 20:08
Ниједан српски ђенерал није злочинац, већ су злочинци на другој страни удружени са онима који нас оптужују за њихова недјела.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online