Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
47
Petak 16.11.2012.
08:15 >> 15:52h
Vestionline, Blic, Beta, b92 A

Oslobođeni Gotovina i Markač

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su danas u Hagu svih tačaka optužbe. Predsedavajući sudija Teodor Meron naložio da se generali odmah puste na slobodu.

Prema konačnoj presudi, operacija Oluja, kojom je Gotovina zapovedao, nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanje Srba iz Kninske krajine 1995.
 

Apelaciono veće Haškog tribunala danas je oslobodilo hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine
zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Vladinim avionom po generale

 

Avion Vlade Hrvatske odleteo je iz Zagreba po generale Gotovinu i Markača oko 12.40 sati.

 

U avion su se ukrcali hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović i Gotovinina supruga Dunja.

Dvojica od petorice sudija apelacionog veća imala su suprotno mišljenje.

Prema konačnoj presudi, operacija Oluja, kojom je Gotovina zapovedao, nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanje Srba iz Kninske krajine 1995.

Apelaciono veće je utvrdilo i da granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca nije bilo nezakonito, poništivši tako suprotan nalaz prvostepenog veća.

Konačnom presudom, utvrđeno je i da odlazak civila posle legalnih napada ne može biti smatrano deportacijom. Gotovina, Markač i drugih koji su naredili napade na gradove u Kninskoj krajini, stoga, nisu imali nameru da deportuju stanovništvo.

Kako je saopšteno, Gotovina i Markač će biti oslobođen iz pritvora Haškog tribunala, čim to bude praktično moguće.

Izricanje konačne presude počelo je jutros u 9 sati u sudnici 1 Haškog tribunala.

Nakon čitanja prvostepene presude, žalbe hrvatskih generala i zaključaka Žalbenog veća, predsedavajući sudija Teodor Meron je optuženima saopštio da su oslobođeni skoro svih tačaka optužnice 1,2,4,5,6,7,8,9, postojanja zločinačkog poduhvata do postojanja namerne deportacije Srba.

1.960 poginulih i nestalih Srba

 

Dokumentaciono informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u "Oluji", od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 dece.

 

U "Oluji" je s prostora Srpske Krajine proterano oko 220.000 ljudi.


Suđenje za "Oluju" počelo je 11. marta 2008. zbog ratnih zločina iz avgusta 1995. godine.

Predsedavajući sudija Teodor Meron pročitao je u svom izlaganju da Žalbeno veće smatra da je Pretresno veće načinilo nekoliko grešaka u svom postupku tako da se neke tačke optužbe ne mogu održati. "S obzirom na navedeno, Žalbeno veće delimično prihvata žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadi na četiri grada (Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca) bili protivpravni", kazao je Meron.

Sudija Meron je rekao da je Žalbeno veće pobilo zaključke Pretresnog veća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata.

"Nakon što je pobijena teza Pretresnog veća da je granatiranje bilo protivpravno, Žalbeno veće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile", kaže Meron. On dodaje da se zato ne može govoriti o deportaciji Srba.

"Odlasci civila iz četiri grada uz legitimni topnički napad ne mogu se okarakterisati kao deportacija", izjavio je sudija i nastavio: Žalbeno veće smatra da je opis koje je iznelo raspravno veće oko dodatnih mera koje je general Gotovina morao preduzeti da bi sprečio zločine tokom i nakon Oluje nisu dovoljni. Žalbeno veće je utvrdilo da je Gotovina poduzeo brojne mere kako bi sprečio ili minimalizovao stradanja civilnih žrtava. Žalbeno veće neće Gotovini izreći osuđujuću presudu na temelju alternativnih odgovornosti."

"Ne može se zaključiti da su ljudi koji su učestvovali u legitimnim artiljerijskim napadima imali nameru da učestvuju u prisilnom preseljenju srpskog stanovništva", rekao je Meron. "Gotovina nije napravio propust za koji bi trebao da bude kažnjen", zaključio je sudija.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, optuženi su za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle "Oluje" - progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela.

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Gotovina je u vreme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 08:27
Усташе у затвор, усташку државу осудити пред целим светом. РХ = НДХ
Petak 16.11.2012. 09:57
E moji glupi Srbi...istorija vas nicemu nije naucila. Sve junake ste i Hag poslali...
Petak 16.11.2012. 09:47
Bože moj samo su ubijali Srbe to je naravno dozvoljeno po haškom sudu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online