Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 13.12.2012.
16:35
Srna A

Zakonom o prebivalištu sprečavaju povratak Srba

Predlog hrvatskog zakona o prebivalištu još jedna je u nizu mera Hrvatske koja je, pre svega, usmerena ka tome da se oduzimanjem ličnih karata umanji povratak izbeglih Srba, ocenila su izbeglička udruženja u Srbiji.

Poslednji hrvatski pokušaj da Srbi ostanu sa druge strane granice
 

Predstavnici ovih udruženja kažu da se zakonom namerava sprečiti i da Srbi na lokalnim izborima u Hrvatskoj u maju glasaju za svoje kandidate i stranke.
 

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da hrvatske vlasti u poslednje vreme pokušavaju da izbeglim Srbima oduzmu lične karte.


"To znači, jednostavno, da nas izbrišu da više nismo državljani, a to bi onda dovelo u pitanje našu imovinu i sve ono drugo što smo imali u Hrvatskoj", rekao je Budimir.


On je naveo da će izbegli Srbi pokušati preko srpskih predstavnika u Zagrebu, Srpskog narodnog veća i poslanika u hrvatskom parlamentu, da urade sve kako se to ne bi desilo i kako bi Srbi koji su rođeni i živeli u Hrvatskoj, sačuvali svoje prebivalište i boravište.


Potpredsednik ove asocijacije Rade Matijaš rekao je da bi usvajanjem ovog zakona bilo oduzeto prebivalište izbeglim Srbima, što bi u praksi predstavljalo veliki problem, jer bi na lokalnim izborima u Hrvatskoj mogli da izgube vlast u nekim mestima kao što su Knin, Kistanje, Gračac...


On je ocenio da je ovo učinjeno samo zbog toga što Srbi u pristojnom broju odlaze na lokalne izbore u Hrvatskoj i glasaju, i tako pomažu da srpska zajednica ima svoje predstavnike u nekim opštinama.


"Kada se izbeglim Srbima iz Hrvatske oduzme lična karta, onda će oni morati prilikom potraživanja svojih prava u Hrvatskoj nastupati kao građani sa prebivalištem u Srbiji, odnosno kao stranci", istakao je Matijaš.


On je upozorio da bi problem imali i penzioneri koji u Hrvatskoj imaju penziju ispod zakonskog minimuma, a imaju prebivalište u Srbiji, jer neće moći da dobijaju hrvatski zaštitni dodatak. Prema njegovim rečima, problem će se pojaviti kada član porodice, kojem je oduzeta lična karta, poželi da na pradedovskim grobljima u Hrvatskoj sahrani svog bližnjeg koji je ekshumiran iz neke grobnice.
 

"Srbiji zameram zašto je toliko pedantna u obaveštavanju druge strane kada je neko od Srba izvadio legitimaciju Srbije. Vrlo revnosno naš MUP obaveštava hrvatski, a kada mi treba nešto da dobijemo iz Hrvatske, to traje po godinu dana i više", rekao je Matijaš.
 

On je preporučio Srbima koji imaju lične karte i Hrvatske i Srbije da se ne plaše hrvatskih organa koji im prete krivičnom odgovornošću da ne mogu imati dva prebivališta.


Predsednik Koalicije izbegličkih udruženja Miodrag Linta rekao je da bi usvajanje ovog zakona značilo gubljenje lične karte za one koji ne žive na prijavljenim adresama, što je apsolutno neprihvatljivo.
 

"Suština priče je da oni koji imaju hrvatske lične karte gube ličnu kartu, koja je osnovni dokument na osnovu kojeg rešavaju svoje probleme, ali ne gube i državljanstvo", rekao je Linta.
 

Prema Predlogu hrvatskog zakona o prebivalištu, do sada su postojala dva pojma - boravište i prebivalište, a sada će Hrvatska uvesti pojmove - privremeno i trajno boravište. Do sada je sa biračkog spiska moglo biti brisano neko lice samo ako ta osoba podnese zahtev, a sada to može da učini policija ako utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.12.2012. 16:40
Hrvati za razliku od nas znaju sta hoce .
Četvrtak 13.12.2012. 20:49
tko plaća porez u RH neka i glasa, drugima želim srećicu u Srbiji .Razgovor završen
Četvrtak 13.12.2012. 17:14
геноцид крвата над србима се наставља пуном паром ! крватима више не одговара ни тих 2 - 3% срба ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online