Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 23.12.2012.
01:10
Đ. Barović - Vesti A

"Ševe" sejale smrt po Sarajevu

Haški tribunal izdao je obavezujući nalog za nekadašnjeg operativca muslimanske tajne službe (AID) Edina Garapliju, koji 3. februara sledeće godine mora da se pojavi kao svedok u procesu protiv Radovana Karadžića.

LJUBAV TRAGIČNO OKONČANA: Admira Ismić i Boško Brkić
 


Tribunal je uvažio zahtev bivšeg predsednika RS čiji su pravni savetnici u više navrata pokušavali da razgovaraju sa Garaplijom koji izdržava 13-godišnju zatvorsku kaznu u Zenici zbog otmice i pokušaja ubistva Nedžada Herende, jednog od pripadnika tajne muslimanske jedinice "Ševe".

Pokušali da ubiju i Sefera Halilovića

"Ševe" su pokušale da ubiju i Ismeta Bajramovića Ćelu, jednog od sarajevskih ratnih komandanata, koji je u jednom momentu zasmetao Bakiru Alispahiću, pa je hteo da ga se reši, a sigurno je u toj priči najšokantnije priznanje pripadnika ove grupe pokušaj atentata na tadašnjeg načelnika štaba Armije Bosne i Hercegovine, generala Sefera Halilovića", rekao je medijima Edin Garpalija.


Radio po nalogu SDA


Edin Garaplija je priznao da je obavljao i stranački zadatak unutrašnje kontrole rada SDB-a, te lociranje destruktivnih kriminogenih žarišta i neprijateljskih obaveštajnih proboja i da je o tome direktno izveštavao Mustafu Hafizovića, funkcionera Stranke demokratske akcije.

"Kad je Ademović preuzeo mesto direktora AID-a, Alispahić je počistio sve iza sebe, sve javne i tajne kase, tako da je AID ostao bez novca, a pored toga, Alispahić je počistio i svu dokumentaciju vezanu za neke svoje aktivnosti."


Bivši muslimanski obaveštajac je Karadžićeve zahteve do sada odbijao izmišljajući najrazličitije razloge, a poslednji je bio da se "ne seća perioda iz rata", mada je u više bosanskih časopisa detaljno ispričao sve o funkcionisanju specijalne grupe "Ševe" koja je tokom rata širila strah i trepet širom muslimanskog dela Sarajeva.
 

- Garaplija je sada u obavezi da ispriča sve o toj tajnoj, po svim činiocima terorističkoj grupi koja je uz znanje i blagoslov muslimanskih vlasti u Sarajevu počinila brojne zločine za koje su optuživani Srbi - kaže šef Pravnog tima Karadžićeve odbrane, Goran Petronijević.

 Da će svedočenje Garaplije i te kako izazvati šok u javnosti, a posebno pred Haškim tribunalom govore i njegovi raniji medijski istupi. U jednom od poslednjih intervjua koji je dao sarajevskom nedeljniku "Dani", ovaj obaveštajac je podrobno govorio o tome ko je osnovao "Ševe", ali i čime se ova grupa bavila tokom rata.
 

"Ševe je bila teroristička grupa od 15 do 25 ljudi koju je formirao Alija Delimustafić u maju 1992. godine. Od početka ih je vodio i davao im naloge Nedžad Ugljen, a sa njima su bili i mnogi drugi od Asima Dautbašića, preko Joze Jozića, pa do Bakira Alispahića i Envera Mujezinovića, te Muslimovića i Jašarevića u armijskom vrhu. Reč je o dobro obučenim snajperistima među kojima su bili bivši pripadnici KOS-a iz Niša i zavrbovani kriminalaci sa podebljim policijskim dosijeima među kojima je bio i Nedžad Herenda. Jedinica je prošla kroz kampove SIS-a u Metkoviću te iranski kamp na Pogorelici gde su obučavani za razne vidove terorističkih aktivnosti, od snajperskog dejstva pa do podmetanja eksplozivnih naprava i drugih vidova tihe likvidacije", ispričao je medijima Garaplija i razjasnio mnoga tajanstvena ubistva tokom rata u Sarajevu.
 

On je rekao i da su mu pripadnici "Ševa", koje je ispitivao potvrdili da je ova grupa počinila stravična ubistva po Sarajevu, a na meti su bili i pripadnici brigade Mušana Topalovića Cace i združenih snaga Armije BiH i MUP-a. To je po njegovoj oceni dovelo do slabljenja odbrambene moći branilaca grada.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.12.2012. 09:10
Zna tuzilastvo u Hagu za to, ali njih istina ne interesuje. Sve sto su balije radile u ratu to je bilo po scenariju i odobrenju Amerike. Kad tad istina ce izaci iz podruma na svjetlost dana,sve bi se odvijalo drugim tokom da se uspjelo doci do istine prije!!!!
Nedelja 23.12.2012. 10:45
Аууу! ма да ли је могуће да су муслимани такви,па они су "невинашца"????
Nedelja 23.12.2012. 10:35
Убица ,тихих, подмуклих било је у свим ратовима а биће их и у долазећим. Само, ови су убијали своје људе! Нека се чује шта су наређивали њихови команданти! Они који прозивају Србе за варварство и прекомерну суровост у овом рату.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online