Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2012.
16:46
Beta A

Polemika premijera i kardinala oko seksa na božićnoj misi

Predstavnici vlasti i Katoličke crkve u Hrvatskoj i danas su nastavili polemiku o uvođenju zdravstvenog vaspitanja u hrvatske osnovne i srednje škole, koje uključuje i učenje o seksualnosti.

Crkva protiv učenja o seksualnosti i kontracepciji u školama
 

Predvodeći božicnu misu u zagrebačkoj katedrali, kardinal Josip Bozanić odgovorio je premijeru Zoranu Milanoviću na njegove predbožicne kritike Crkvi zbog neprihvatanja zdravstvenog vaspitanja.

"Uverava nas se da je reč o higijeni, a ne o svetonazoru. Pokušava nam se objasniti da ne možemo razumeti nešto tako jednostavno; da smo zavedeni. A šta zapravo tražimo? U pitanju predmeta zdravstvenog vaspitanja niko od vernika ne samo da nije protiv zdravstvenoga i polnog vaspitanja, štaviše oni ga priželjkuju i promovišu. Ali, ideologiju koja menja istinu o čoveku vernici ne žele", poručio je Bozanić na misi kojoj su prisustvovali i premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović.

Bozanić je pozvao na dijalog o zdravstvenom vaspitanju i dodao da se vernici "s pravom boje da se njime utire put rodnoj ideologiji" koja protivreči hrišćanskom svetonazoru (pogledu na svet) i antropologiji, čiji je temelj čovek, stvoren kao muška i ženska jedinka.

Premijer Zoran Milanović izjavio je novinarima da su namere vlade bile dobre i plemenite.

"Ne kažem da možda neki put u tom nastojanju da se učini dobro i plemenito čovek ne pogreši, ali verujem da radimo pravu stvar", rekao je Milanović komentraišući Bozanićevu propoved.

Katolička crkva u Hrvatskoj uoči Božića delila je letke s kritikama na račun uvođena zdravstvenog vaspitanja, koji su deljeni i u samoposlugama i prodavnicama Konzuma. U njima je crkva upozorila na "pokušaj posebno teškog prevrata u vaspitno-obrazovnom procesu hrvatskog školstva".

Premijer Zoran Milanović rekao je potom u emisiji Hrvatske radiotelevizije da je sadržaj letaka neistinit, te da su rečenice koje se u njemu navode izvučene iz niza knjiga koje su preporučene pedagozima "koji su dovoljno pametni da znaju šta se može reći deci te dobi". Ocenio je da je "to što se radi ružno".

Ministar prosvete Željko Jovanović složio se sa premijerom i poručio Crkvi da za sadržaj zdravstvenog vaspitanja "ni po kojem, pa ni vatikanskom ugovoru, nisu nadležni".

Zdravstveno vaspitanje je od ove školske godine eksperimentalno uvedeno u hrvatske osnovne i srednje škole, a njegove teme će se integrisati u postojeće školske predmete (biologija, fizičko), a dodatni sadržaji u časove razredne nastave.

Osim za Crkvu najspornijeg modula o polno-rodnoj ravnopravnosti i polno odgovornom ponašanju, zdravstveno vaspitanje uključuje module o zdravom načinu života i prevenciji zavisnosti i nasilničkog ponašanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online