Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.01.2013.
14:04 >> 15:40h
B92 A

Hrvatski premijer u sredu u Beogradu

Premijer Hrvatske Zoran Milanović dolazi u sredu u zvaničnu posetu Beogradu, potvrđeno je za B92.

Milanović stiže u prvu zvaničnu posetu Beogradu
 

Prema trenutno dostupnim informacijama, Milanović će razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, posle čega su predviđene izjave za medije.


Još nije poznat pun sastav hrvatske delegacije, a u njoj najverovatnije neće biti šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je u Briselu. To će biti prva zvanična poseta Milanovića Srbiji.

Srpski premijer Dačić je prošle nedelje izjavio da je spreman za sastanak sa Milanovićem i da se zalaže za "resetovanje odnosa sa Hrvatskom", jer nije dobro da komunikacija ne bude na najvišem nivou.

"Srbija želi da bude promoter dobre saradnje i odnosa sa svim državama u našem okruženju. Moramo da budemo svesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti tačke koje će nas vući napred. To znači da mi ne moramo da ispoljavamo bilo kakvu ljubav, ali da politička saradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju da postoje", rekao je Dačić.

Dačić je tada istakao i da je svestan da su odnosi dve zemlje "zahladneli", ali da bi sastanak sa Milanovićem poslužio da se ne dozvoli da odnosi dve države uđu u još lošiju fazu iz koje bi teško moglo da bude tako brzo povratka.

O susretu Dačića i Milanovića se često govorilo i u Hrvatskoj u poslednjih dvadesetak dana, a Pusićeva je na Božićnom prijemu Srpskog nacionalnog veća potvrdila da su pripreme za sastanak u toku. Hrvatski mediji su tada tvrdili da će prvi sastanak dvojice premijera biti održan na neutralnom terenu.

"Susret u poslednji čas"

 

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je danas, povodom najavljene posete premijera Zorana Milanovića Beogradu, da je reč o izuzetno važnoj poseti, pre svega zbog skorog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Puhovski je za agenciju Beta ocenio da do sureta hrvatskog i srpskog premijera dolazi u "poslednji čas" i da je izgubljena gotovo godina u odnosima dve države. Taj susret se "dugo kuvao, ali niko nije očekivao da će se skuvati tako brzo", rekao je Puhovski dodajući da ga je on lično očekivao u narednim nedeljama, pa čak i mesecima.

 

Iako veruje da će Milanović sa zvaničnicima Srbije razgovarati prvenstveno o aktuelnim političkim odnosima i nasleđu prošlosti, Puhovski smatra da je puno važnije da čelnici dve države razgovaraju o graničnim prelazima, tgovinskim odnosima i turističkim ulascima u Hrvatsku. Prema njegovim rečima, Srbija nespremno dočekuje ulazak Hrvatske u EU, kao što je i Hrvatska nespremno dočekala ulazak Slovenije u Uniju.

 

"Prvi put u istoriji Srbija Hrvatskoj nije važna, a Srbiji je Hrvatska važna. Srbija je Hrvatskoj važna samo kao izvor turista, Hrvatska okreće leđa istoku", istakao je Puhovski.

 

Za razliku od vremena Franje Tuđmana sada to nije stvar ideologije, već ulaska u EU, dodao je on. Upitan kako tumači činjenicu da je susret sa Dačićem u Beogradu navodno inicirao hrvatski premijer, Puhovski kaže da Milanović do sad nije pokazivao inicijative, te da je "ovo jedan od njegovih najboljih poteza".

 

"Srbija se nalazi u teškoj situaciji, posebno zbog Kosova, a u odnosu na Hrvatsku je u nepovoljnoj situaciji. Nadam se da premijer Milanović tu nadmoć neće pokazivati javno", dodao je Puhovski. Iako u Srbiji toga nisu svesni, naveo je Puhovski, Srbija će samo kroz Zagreb moći da ide u EU, kao što je bio slučaj i sa Hrvatskom i Slovenijom.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.01.2013. 16:46
Е да, јел и ово лажна вест, где су они што кажу да Срби лажу.
Utorak 15.01.2013. 23:38
Realno je reci:Srbiji nije nikako preporucljiv put u evropu , a posebno ne kroz Zagreb.Nadam se da ce me bar neko razumeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online