Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 18.01.2013.
16:23
Beta A

Crna Gora na srpskom ramenu

Predsednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Tomislav Nikolić izrazili su danas interes da odnosi dve države budu na najvišem mogućem nivou i najavili da će ohrabrivati intenzivniju saradnju "dva bliska naroda".

 Zastava na ramenu Tomislava Nikolića
 

Predsednik Srbije, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori, priznao je nakon sastanka na Cetinju da je u prethodnom periodu bilo "nepotrebnih zastoja" u odnosima dve države i najavio da će raditi na tome da se oni podignu na najviši mogući nivo.

Nikolić je ocenio da različite pozicije dve države po pitanju integracije u NATO i crnogorsko stremljenje ka članstvu u tom vojnom savezu ne ugrožava interese Beograda.

"Nas ne ugrožava crnogorska integracija u NATO, mi na to niti možemo niti želimo da utičemo", rekao Nikolić.

On je ocenio da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa i saopštio da bi mogle zajedno da nastupaju na mnogim "političkim i ekonomskim tržištima".

Nikolić je rekao i da je interes Beograda da se Srbi u Crnoj Gori osećaju kao svi ostali narodi koji tu žive, ali i ponovio da nije dobro što je srpska nacionalna zajednica u opoziciji u Crnoj Gori.

On je dodao da bi srpski narod u Crnoj Gori trebalo da utiče u nekom od nivoa vlasti o čemu će danas razgovarati s predstavnicima Srba. Nikolić je saopštio da su se on i Vujanović dogovorili da od sada kontakti na nižim nivoima budu redovniji.

Ocenio je da je prethodno rukovodstvo Srbije preduzimalo one korake ili radilo ono što je narod želeo po anketama javnog mnjenja, dok je on saopštio da će napraviti zaokret u odnosu na takvu praksu i da će raditi ono što je u interesu države Srbije, a to su najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom.

Predsednik Srbije je ocenio da se problem između dve crkve u Crnoj Gori ne odražava na odnose između dve države, kao što je to slučaj sa sporom između makedonske i srpske crkve.

Na ekonomskom planu saopštio je da će Srbija ući u rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, izgradnju autoputa ka Crnoj Gori, te bi se srpski investitori mogli pojaviti u privatizaciji nekih od segmenata Luke Bar.

Upitan da li njegova današnja poseta ima veze s danas raspisanim predsedničkim izborima u Crnoj Gori i podrškom kandidatu vlasti, Nikolić je saopštio da je termin posete ranije dogovoren, te da on ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Vujanović: Srbija iza nas, ali ćemo joj pomoći

Crnogorski predsednik Filip Vujanović saopštio je da je Crna Gora, koja je korak ispred u evropskim integracijama u odnosu na Srbiju, spremna da podeli stečena iskustva, jer smatra da je dinamična evropska integracija Srbije u interesu čitavog regiona.

Vujanović je najavio da će ohrabrivati vladu da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom i ocenio da postoji veliki prostor za jačanje te saradnje.

Nikolić svoju posetu nastavlja razgovorima u Podgorici s premijerom Milom Đukanovićem, predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, kao i s liderom Nove srpske demokratije Andrejom Matićem i posetom Matici Srpskoj.

POVEZANE VESTI

Petak 18.01.2013. 18:57
Nikada vise sa njima ..... !!!
Petak 18.01.2013. 18:02
Pre svega od njih bi trebalo da se trazi povlacenje priznavanja teroristicke drzave Kosova pa onda tek bilo koja saradnja i odenos.
Petak 18.01.2013. 19:18
desetine hiljada crnogorskih nacionalnih kadrova,penzionera ostavljenih o nasem trosku su predmet rasprave ili ne? crna gora ostvari samostalnost, a srbija osta zajednicka drzava. porazavajuce zar ne? i stalno nekakvo potenciranja nekakvih biliskih odnosa sa drzavom koja nam nije ni najmanje nakonjena je ponizavajuce i porazavajuce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online