Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.01.2013.
17:42
Beta A

"Nisu Srbi proterali Muslimane iz Foče"

Svedok odbrane Trifko Pljevaljčić negirao je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, da su srpske snage 1992. proterale muslimansko stanovništvo iz Foče i okoline.

Oni koji su proterani, proterani su zato što su bili naoružani
 

"Niko nije bio proteran. Meni teško pada kada neko kaže da je iz Foče proteran", izjavio je Pljevaljčić koji je bio komandir čete u srpskoj teritorijalnoj odbrani.

Pljevaljčić je izjavio da je "prilikom čišćenja većinski muslimanskih sela" svi vojno sposobni muškarci koje je nazvao i "paravojnim bandama", "pobegli ka Goraždu".

"Oni koji su proterani, proterani su zato što su bili naoružani", izjavio je svedok.

Pošto su sela bila "očišćena" od naoružanih lica, žene, deca i starci bili su, kako je rekao Pljevaljčić, prebačeni u više "prihvatilišta" u Foči, radi "zaštite" od srpskih paravojski koje su vlastima "pričinjavale velike probleme".

Muslimanski civili potom su, po svedoku, "tražili da im se omogući" da odu u Crnu Goru ili Srbiju, a srpske vlasti u Foči su im obezbedile prevoz.

"Ko nije hteo da ode, taj je ostao", rekao je Pljevaljčić, navodeći primere nekoliko Muslimana koji su u Foči ostali "do jula 1992" ili tokom celog rata.

"Srpske vlasti su apelovale da se ne ide, ali su pomagale da se ide - omogućile su svakom ko hoće da ide", kazao je svedok.

Tvrdeći da su sukobe u Foči izazvali Muslimani koji su se pre rata naoružavali, Pljevaljčić je izjavio da je njihova namera bila da "dominiraju Fočom i učine je muslimanskom".

"Muslimani su Foču napadali, a srpski patrioti su je branili i odbranili", tvrdio je svedok Karadžićeve odbrane.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf (Uertz-Retzlaff) je predočila svedoku da je više srpskih policajaca i vojnika iz Foče pred Tribunalom osuđeno zbog silovanja muslimanskih žena u "prihvatilištima", i zbog zločina nad
Muslimanima u fočanskom Kazneno-popravnom domu.

Pljevaljčić je odgovorio da za ta zlodela "prvi put čuje" i da je "cilj kriznog štaba u Foči bio da se civili smeste".

Na sugestiju tužiteljke, potvrdio da o tome ne zna ništa zato što je od sredine jula 1992. do 1993. bio na lečenju u Beogradu od rana zadobijenih u sukobima.

Pošto mu je Erc-Reclaf pokazala izjavu ratnog predsednika Srpske demokratske stranke u Foči Miroslava Stanića da je jedan srpski "bataljon" bio formiran već juna 1991, Pljevaljčić je odgovorio da mu "to nije poznato".

Posle Pljevaljčića, svedok Karadžićeve odbrane Slavko Mijanović negirao je da su srpske vlasti na Ilidži u proleće 1992. oduzimale stanove Muslimanima "koji su svojom voljom otišli".

Mijanović koji se u srpskoj opštini Ilidža bavio tim poslovima, rekao je da su ispražnjeni stanovi davani na korišićenje Srbima izbeglim iz Sarajeva, ali ih nisu dobijali u vlasništvo.

Svedok je tvrdio da nikada nije video naređenje vlasti RS o etničkom čišćenju ili kršenju ljudskih prava muslimanskog stanovništva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.01.2013. 18:27
Uz tebe smo predsjednice !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online