Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2013.
20:23
Beta A

"Želeli smo kraj rata, Muslimani odbijali"

Potpukovnik Vojske Republike Srpske Milenko Inđić svedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu Hagu da je ta vojska želela prekid rata u BiH i da je stalno predlagala opšti prekid vatre i demilitarizaciju Sarajeva. Inđić koji je prisustvovao pregovorima kao oficir za vezu sa Unproforom u Glavnom štabu VRS, rekao je da su Muslimani odbijali te predloge.

Potpukovnik VRS Milenko Inđić svedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću: Mi nismo želeli primirje, nego završetak rata, a završetku rata vodio je prekid vatre u celoj BiH
 

"Mi nismo želeli primirje, nego završetak rata, a završetku rata vodio je prekid vatre u celoj BiH. Primirje na pojedinim delovima nije vodilo okončanju rata, nego konsolidaciji muslimanskih snaga koje su ga tražile, i nastavljanju rata", izjavio je Inđić.

Kao primer za to naveo je primirje posle obustave ofanzive VRS na Srebrenicu u proleće 1993. Citirao je i reči tadašnjeg načelnika GŠ VRS Manojla Milovanovića da srpsku vojsku "primirja koštaju 50 mrtvih", zato što ih je ABiH kršila.

VRS je, po svedoku, verovala da bi "demilitarizacija Sarajeva pomogla okončanje rata i smanjivanje broja žrtava". Pošto su Srebrenica, Žepa i Goražde 1993. bile proglašene za sigurne i demilitarizovane zone UN, komandant VRS Ratko Mladić je tokom pregovora "molio da se u sporazum uključi i Sarajevo, pa da rat završimo".

"To Muslimani nisu hteli da prihvate... Bilo je jasno da je Sarajevo kao žrtva bilo medijski veoma važno nekome ko je odlučivao o tome kada će se rat završiti... Muslimani nisu bili spremni na demilitarizaciju svoje pešadije u Sarajevu, a insistirali su da se teško oružje povuče na 20 kilometara od grada. Zato nije moglo biti sporazuma", rekao je Inđić.

Kako je izjavio, VRS "nije bila srećna što je Unprofor tu" zbog "utiska da je od početka bio pristrasan". Nazivajući međunarodne snage "produženom rukom Muslimana", svedok je kazao da je, uprkos tome, VRS imala "profesionalan i korektan" odnos prema Unproforu.

Prema Inđićevom svedočenju, "Muslimani su najviše koristili i zloupotrebljavali snajpere... za ubistva pripadnika Unprofora i sopstvenog naroda", što je VRS navelo da 1994. podrži antisnajperski sporazum.

Zahteve srpske strane da učestvuje u istrazi incidenata u Sarajevu u kojima su ginuli civili, Unprofor je odbijao tvrdeći da ne može da im garantuje bezbednost, a "zapravo, da se ne bi utvrdila prava istina", izjavio je Inđić. Kao i svi oficiri koji su svedočili u Karadžićevu odbranu, on je ponovio da se VRS oko Sarajeva samo branila i da je dozvoljavala prolaz ka gradu svim najavljenim humanitarnim konvojima i omogućavala isporuke struje, gasa i vode stanovništvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online