Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 30.01.2013.
17:14
Beta A

Unproforac: Svaka granata na Sarajevo je napad na civile! Armija BiH nas nije zanimala

Bivši visoki oficir Unprofora iz Francuske svedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću da su međunarodne snage svaku granatu koja je 1994-95. pala na urbani deo Sarajeva smatrale napadom na civile, zato što nisu znale raspored Armije BiH (ABIH) u gradu.

Armija BiH pomešala se sa civilima u Sarajevu
 

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, zaštićeni svedok RM-120 ostao je, međutim, pri iskazu da je Vojska Republike Srpske artiljerijom i snajperima namerno napadala civile da bi ih "terorisala". Svedok je time potvrdio navode optužnice koja generala Mladića (69) tereti, između ostalog, za terorisanje stanovništva u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Na pitanje branioca Lukića da li je Unprofor "svaki put kada je pala granata" smatrao da je to "gađanje civila", zato što nije znao gde su raspoređene jedinice Prvog korpusa Armije BiH, RM-120 je odgovorio: "To je tačno".

"Vi kažete da su vlasti bosanskih Srba namerno sprovodile teror vatrom na nevine stanovnike. Da li je tačno da Unprofor nije znao za raspored i snagu muslimanskih snaga u Sarajevu", pitao je Mladićev advokat.

Svedok je odgovorio da je Unprofor imao naređenje da se "postavi između zaraćenih strana i omogući stanovništvu da živi". Raspored snaga nije bila glavna preokupacija snaga UN, rekao je.

Na sugestiju Mladićeve odbrane da je Prvi korpus ABiH pokrivao "ceo grad Sarajevo", svedok je uzvratio da Unprofor to "nije znao". Pozvan od predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija da pojasni svoje odgovore, RM-120 je kazao: "Ne mogu da kažem da je svaki put stanovništvo bilo meta, s namerom ubijanja, ali je opšti stav bio da se stanovništvo teroriše".

Svedok je izjavio i da je "nužno" došlo do mešanja "stanovništva koje je svuda bilo prisutno" i snaga ABiH u gradu. Potvrdio je i da je ABiH svoje položaje smeštala u blizini Unprofora.

Citirajući izjavu RM-120 da je general Mladić naredio komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomiru Miloševiću da Sarajevo drži pod pritiskom i nad stanovništvom "sprovodi teror i ubija" civile, branilac Lukić je tvrdio da svedok "nagađa", budući da za tu tvrdnju nema dokaza.

Francuski oficir je, na to, pomenuo "veliki broj ranjenih i poginulih u gradu", a potom je zatražio da odgovori na zatvorenoj sednici, zbog zaštite njegovog identiteta. Upitan da li su i muslimanske snage otvarale vatru iz teškog oružja iz Sarajeva, uprkos zabrani, RM-120 rekao je da za to nije imao dokaza, ali da nije sumnjao da se to događa.

Na sugestiju branioca Lukića da su "muslimanske vlasti pogoršavale život u Sarajevu" i "prikazivale stanje gorim nego što jeste", odbijajući, između ostalog, da se uspostave sistemi za snabdevanje strujom i vodom, svedok je odgovorio da je to bilo "predmet zabrinutosti" Unprofora.

Dokazni postupak protiv generala Mladića tužioci će nastaviti sutra. Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2013. 17:31
што процес иде даље то је јасније 1. да је сарајево био легитимна мета јер не само да се војска налазила у граду него је дејствовала из града , кријући се иза унпрофора и иза цивила (нарочито заточених срба)... 2. да је нато распиривао сукобе тако што је снабдевао муслиманску страну оружјем и људством храбро нема шта
Sreda 30.01.2013. 19:30
Alija Izmetbegovic poceo rat( zrtvovacu mir za suverenu bosnu)!!!! Kratko i jasno ko an!
Sreda 30.01.2013. 20:58
No comment ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online