Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.02.2013.
17:47
Beta A

Hrvati: Branili smo Vukovar, a ne Вуковар

Oko 20.000 građana i veterana okupilo se u Vukovaru na protestu zbog uvođenja srpskog jezika i ćirličnog pisma u zvaničnu upotrebu u tom gradu, prenose beogradske agencije.

Skup obezbeđuju jake snage policije. Protest se snima, a posebno su, kako navodi Večernji list, osigurana mesta poput konzulata Republike Srbije u Vukovaru i okolna sela sa brojnim srpskim stanovništvom.

Protest u organizaciji Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara počeo je u 12 časova i pet minuta nedaleko od centra grada, na parkingu hotela Dunav pod sloganom "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici".

Prema izveštajima lokalnih medija, građanima i veteranima iz Vukovara pridružili su se i veterani iz cele Hrvatske, ali i susedne BiH i nekih drugih država. Skup je počeo intoniranjem hrvatske himne, a uoči skupa emitovane su pesme pevača Marka Perkovića Tomsona.

Organizatori smatraju da u Vukovaru nije došlo vreme za uvođenje dvojezičnosti, kao i da će uvođenje srpskog jezika i ćirličnog pisma u zvaničnu upotrebu dovesti do međunacionalne netrpeljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tom gradu.

Od državnih institucija traže da se Grad Vukovar izuzme iz ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim se omogućava ravnopravna upotreba jezika i pisma manjine koja čini više od trećine stanovništva, ili da se na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru stavi moratorijum od 50 godina.

Stožer je Ustavnom sudu podneo zahtev za ocenu ustanovnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a najavljen je i protest u aprilu u Zagrebu.

Prema Ustavnom zakonu o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina, svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom pismu i jeziku budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Prema prošlogodišnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva. Ipak, najveći otpor prema ćirlici prisutan je u Vukovaru i potiče od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata.

Iz Vlade Hrvatske koju prevodi Socijademokratska partija više puta su poručili da će ploče s dvojezičnim natipisima biti postavljene gde god za to ima uslova, pa tako i u Vukovaru.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj takođe su više puta istakli da nema razloga za odlaganje uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pozvao je nekoliko puta građane na dostojanstvo i mir i poručio je da će se u Vukovaru zakon sprovoditi. On je, međutim, najavio da će tražiti da neke ustanove
i institucije na području Vujovara budu izuzete od dvojezičnosti, poput Spomen doma i spomen područja Ovčara i Memorijalnog groblja žrtava rata.

Dosad se dvojezičnost u Hrvatskoj poštovala uglavnom u Istri, pa čak i tamo gde Italijani ne čine više od trećine stanovništva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.02.2013. 08:11
Србски ВУКОВАР БИО И ОСТАО
Ponedeljak 04.02.2013. 09:20
Srbija i njene institucije treba da reaguju.U Srbiji svi imaju pravo na jezik,pismo,.....Mađari,Rumuni tv kanal......Poslije protjerivanja 106000 Jugoslovena i 450000 Srba,sad hoće i ćirilicu,iako po njihovom Ustavu,Srbi imaju pravo na jezik i pismo.Najžalosnije je što "crveni ujko" Josipović,koji je inače najveći populista od svih hrvatskih predsjednika do sada,to aminuje.A vode se kao predsoblje EU,kao demokratska zemlja. Baš me interesuje reakcija države Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online