Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2013.
16:04
Beta A

Konačna presuda u slučaju Pukanić

Vrhovni sud Hrvatske doneo je konačnu presudu četvorici optuženih za ubistvo novinara Ive Pukanića 2008. godine kojom im je potvrdio dugogodišnje zatvorske kazne, saopšteno je u Zagrebu.

Ubijeni hrvatski novinar Ivo Pukanić
 

Jedina izmena u odnosu na drugostepenu presudu je smanjivanje kazne za dve godine optuženom Slobodanu Đuroviću, sa 25 na 23 godine zatvora.

Organizatoru grupe Robertu Mataniću potvrđena je kazna od 35 godina zatvora, neposrednom izvršiocu ubistva koji je aktivirao eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića, Željku Milovanoviću 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću, osuđenom da je Pukanića trebalo da ubije hicem iz snajperske puške ako eksploziv zataji, potvrđena je
kazna od 33 godine zatvora.

U presudi koja je objavljena na internet stranica Županijskog suda u Zagrebu navodi se da je Vrhovni sud po žalbi četvorice od ukupno šestorice osuđenih za ubistvo, odbacio u potpunosti žalbu trojice, dok je delimično prihaćena žalba Slobodana Đurovića.

Tako mu je za krivično delo podsticanja na udruživanje za počinjenje krivičnog dela utvrđena kazna zatvora od tri, umesto ranije kazne od pet godina.

Istovremeno, sudsko veće je prihvatilo po drugostepenom sudu utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora od 22 godine zatvora za krivično delo podsticanja na teško krivično delo ubistva iz koristoljublja, pa je osuđen na ukupno 23 godine, umesto ranije kazne od 25 godina.

Za atentat na Iva Pukanića i Nika Franjića zagrebački sud osudio je u novembru 2010. šestoricu optuženih na ukupno 150 godina zatvora. Vrhovni sud je sredinom prošle godine drugostepenom presudom povećao trojici kazne za ukupno 15 godina – prvooptuženom Robertu Mataniću s 33 na 35 godina zatvora, Bojanu Guduriću s 30 na 33 godine, a Slobodanu Đuroviću sa 15 na 25 godina zatvora.

Na drugostepene kazne četvorica optuženih iskoristila su pravo na još jednu žalbu s obzirom da su osuđeni na kazne veće od 20 godina zatvora.

Prema optužnici, Đurović je bio veza između ubica i Sretena Jocića kojem se u Beogradu sudi da je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 miliona evra.

U Beogradu se za isti zločin sudi i Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. u podmetnutoj eksploziji u dvorištu zgrade Nacionala u centru Zagreba. Do kraja suđenja na sudu u Zagrebu nije otkriven motiv ubistva ni krajni naručilac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online