Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.02.2013.
13:10
Lj. IVANOVIĆ, Đ. BAROVIĆ - Vesti A

Tajni zatvori u Hrvatskoj i Bosni (2): Iživljavanja u bazi Orao

Londonski "Gardijan" obelodanio je da su tajni zatvori CIA postojali u čak 54 zemlje sveta, uključujući i veći broj država Balkana. Sem Albanije i Rumunije, sa CIA su sarađivale po ovom pitanju i države bivše SFRJ - BiH, Hrvatska i Makedonija.

SAKRILI ZLOSTAVLJANJA: Vozilo NATO-a patrolira u blizini baze Orao kod Tuzle
 

Srbija "prikriveni neprijatelj"


Profesor na Fakultetu bezbednosti iz Beograda, Zoran Dragišić kaže da Srbija nije bila uključena u tajne akcije CIA, ali ne zato što su vlasti u Beogradu to decidno odbile već zato što se Amerika i dalje ponaša prema Srbiji kao "prikrivenom neprijatelju". Dragišić ipak ne očekuje eskalaciju radikalnog islamizma na ovom prostoru.


- Verujem da islamska mreža deluje po svom planu i da se neće u većoj meri baviti Balkanom ukoliko to nisu planirali. Međutim, verujem da će vlade i političari zemalja koje su dozvolile otvaranje tajnih zatvora CIA imati problema zbog toga - zaključuje Dragišić.

 


Slučaj iz Makedonije


Opisujući događaje u Makedoniji, a posebno zatvaranje i mučenje nemačkog državljanina Kaleda
El-Masrija, "Gardijan" navodi da je ovaj musliman posle 23 dana provedenih na tajnoj lokaciji u Skoplju prebačen na aerodrom gde su ga "preuzeli" agenti CIA.
Oni su ga skinuli golog i žestoko pretukli dok su makedonski policajci stajali po strani.


"Zatim su ga drogirali i prebacili avionom u Kabul, u tajni zatvor pod imenom Slana jama. Tamo je bio vezan za zid, šutiran i udaran rukama, mučen... Pušten je bez bilo kakvog objašnjenja", obelodanjuje "Gardijan".

U izveštaju do koga je došao ovaj nedeljnik navodi se da je u Albaniji registrovan najmanje jedan tajni let avionom tipa galfstrim sa registarskim brojem N982RK koji je sleteo u Tiranu, a doleteo direktno iz Avganistana, a prevozio je agente CIA sa zarobljenim pripadnicima Al Kaide.


Slični letovi su zabeleženi i u Hrvatskoj i Bosni.
Tako se navodi tajni let aviona pod brojem N313P-N4476S, koji je poleteo iz Kartuma u Sudanu, a sleteo na aerodrom u Dubrovniku, 23. aprila 2005, da bi dva dana kasnije nastavio put prema SAD. Ovaj let je registrovan pod brojem N85VM, a izvela ga je kompanija Ričmor aviješn, firma koja je vodila operacije CIA u premeštanju uhapšenih islamista.

U Bosni su sem tih zabeleženih letova evidentirana i dva tajna zatvora smeštena u američke baze kod Sarajeva i Tuzle.
U izveštaju se navodi i da su italijanski karabinijeri iz sastava mirovnih snaga u Bosni negde oko 25. septembra 2001. uhapsili Nihada Karsića i Almina Hardausa, a zatim ih odveli u bazu Orao, kod Tuzle, gde su držani u tajnom zatvoru.

"Tamo su često prebijani, verbalno maltretirani, skidani do gola, uskraćivani su im hrana i san, fotografisani su u nehumanim uslovima u kojima su ih držali", stoji u izveštaju koji prenosi Gardijan.

Član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Dževad Galijašević ističe da ga postojanje tajnih logora CIA u BiH puno ne iznenađuje, pošto je dokazano da je u akcijama od 11. septembra 2001. godine učestvovalo više "državljana BiH" koji se sada i zvanično procesuiraju.

- Mnogo opasnije je što Amerikanci i dalje u Bosni imaju aktivne kampove za obuku "podobnih mudžahedina" koje koriste u ratovima koje vode na Bliskom istoku, ali i da bi i dalje držali pod tenzijom prostor Evrope pošto za njih proces definisanja granica Balkana još nije završen - kaže Galijašević i dodaje da postoje brojni dokazi da je upravo Hrvatska bila glavna država preko koje su mudžahedini stizali u Bosnu.

- Otuda je i sasvim logično da Hrvatska ima duplo više dokumentacije o mudžahedinima nego Bosna - tvrdi Gardijašević. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.02.2013. 14:22
Боље да будемо "прикривени непријатељ" него помагачи у мучењу америчких непријатеља !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online