Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.02.2013.
18:32
Beta A

Zvaničnik UN: Muslimani napadali i ubijali Unproforce

Svedočeći na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, zvaničnik UN Entoni Banberi potvrdio je da je 1995. Armija BiH napadala i ubijala vojnike Unprofora u Sarajevu.

Vojnik Unprofora (foto: arhiva)
 

Mladić (69), u to vreme komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Banberi je u Sarajevu radio od aprila 1994. do maja 1995, najpre kao službenik Unprofora za civilne poslove, a zatim kao pomoćnik specijalnog izaslanika UN Jasušija Akašija.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Banberi je izjavio da je "veoma često VRS ili Unprofor tvrdili da je ABiH napadala vojnike Unprofora".

"U malom delu tih slučajeva bilo je dokazano da je pucala ABiH", rekao je svedok.

Banberi je prethodno potvrdio da su aprila 1995. za dva dana u Sarajevu snajperima ubijena dva francuska vojnika Unprofora. Rekao je, međutim, da ne zna ko ih je ubio.

Advokat Stojanović je zatim citirao pismo koje je, krajem aprila 1995, tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović uputio komandantu svoje vojske, generalu Rasimu Deliću.

Izetbegović u pismu informiše Delića da mu je ambasador Francuske stavio do znanja da je "Francuska ljuta zbog ubistva vojnika" zato što je utvrđeno da su hici došli sa položaja ABiH. Ambasador je, po tom pismu, Izetbegoviću rekao da "ima dokaze da je od 24 stradala francuska vojnika, polovinu ubila ABiH".

Banberi je prokomentarisao da nije imao konkretna saznanja da je polovinu stradalih Francuza ubila ABiH, napominjući da su se "uopšteno rečeno... često čule" tvrdnje da Unprofor napadaju pretežno muslimanske snage, ali da u većini slučajeva nije bilo
dokaza.

Svedok je potvrdio da je Unprofor u leto 1994. protestovao kod ABiH zato što je sa njenih položaja pucano na avione koji su u Sarajevo dovozili humanitarnu pomoć, zbog čega je aerodrom bio zatvoren.

Na sugestiju branioca, svedok je izjavio i da je Stranka demokratske akcije čiji je lider bio Izetbegović, "manipulisala" problemom pomeranja sopstvenog stanovništva da bi stvorila za sebe povoljnu sliku u svetu.

Advokat Stojanović prethodno je Banberiju pokazao dokument kojim SDA 1993. "poziva Muslimane da se isele iz Trebinja i odu u Crnu Goru" i da se "ne libe upotrebe sile" kako bi bilo osigurano da svi odu.

"Takav pristup je za osudu", prokomentarisao je svedok. On je, međutim, naznačio da je, tokom službovanja u BiH, "čuo srpske zvaničnike koji kažu da su srpske teritorije tamo gde je srpska čizma".

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH. Banberi je, međutim, odbacio tvrdnju odbrane da su se bosanski Srbi tokom celog rata zalagali za prekid neprijateljstava.

"Iako su tvrdili da su zainteresovani za mirovni sporazum, prekid vatre i neprijateljstava, bosanski Srbi obično bi pritom postavljali uslove koji nisu bili prihvatljivi ni za vladu u Sarajevu, ni za veći deo međunarodne zajednice. Hteli su mir pod njihovim uslovima, što je bilo neprihvatljivo", rekao je Banberi.

Rekao je i da je u Unproforu "vladalo rašireno uverenje da general Mladić izvrće istinu".

Suđenje Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, nastavlja se iduće nedelje.

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2013. 19:08
Муслимани су нападали и убијали унпрофорце јер су хришћани.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online