Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 12.02.2013.
14:36
Vestionline A

"Može li sledeći papa biti Hrvat?"

U hrvatskim medijima od danas su osvanuli naslovi "Može li sledeći Papa biti Hrvat?" Mediji bruje i odgovaraju da mogućnost "svakako postoji" s obzirom da se novi Papa bira se iz Kardinalskog zbora u Sikstinskoj kapeli, a među otprilike 120 kardinala biće i dvojica Hrvata - Josip Bozanić i Vinko Puljić.

 Hrvatski kandidati za papu
 

"Svakako bih rekao da mogućnost postoji, ali šanse su male. S druge strane i kardinal Bozanić, a i Puljić, poznati su i priznati, a nalaze se i u najboljim godinama. Kardinal Bozanić dosta učestvuje u vatikanskim odborima. Kardinal Puljić je s druge strane postao poznat po patnji svoga naroda u Bosni i Hercegovini", kaže za hrvatski portal Index stručnjak za kanonsko pravo Stanislav Vitković naglašavajući kako je teško očekivati da bi tako brzo novi papa mogao doći iz tzv. slavenskih zemalja.

"Teško je tako nešto očekivati, ali nije i nemoguće", procenjuje šanse Vitković dodajući da ako novi papa ne bude Italijan velike šanse imaju oni koji dolaze iz Južne Amerike. Vitković kaže da je sada teško predviđati, ali ono što je sasvim sigurno je da papa Benedikt XVI., neće "upreti" u nekoga prstom i reći ovo je moj naslednik.

"Moguće je da on nekoga ima, ali teško je očekivati da bi mogao nekoga i imenovati",  zaključuje Vitković na kraju.

Hrvati već imali papu?

Iako to zapravo nikada nije i dokazano, Hrvati su "moguće imali papu", pišu hrvatski mediji.

Reč je o papi Sikstu V. rođenom 13. decembra 1521, a koji je postao papa 27. avgusta 1585. godine i na tom mestu bio do svoje smrti 1590. godine. Priča o hrvatskom poreklu pape Siksta V kaže da je njegov otac s hrvatskog Jadrana, tačnije iz Krušćice u Boki Kotorskoj otišao u Italiju, tamo se oženio Italijankom i dobio sina Felicea Peretija, koji je kasnije postao papa.

Kao papa izgradio je samo jednu crkvu, a to je hrvatska crkva sv. Jeronima na obali Tibra, a u blizini Vatikana. Ipak, hrvatsko poreklo nije nikada i službeno potvrđeno.

Tu je i legenda o svetom Kaju, koji je bio papa 283. godine do 296. godine kada je ubijen mučeničkom smrću. Navodno je bio u srodstvu s rimskim carem Dioklecijanom koji je sebi podigao palatu u Splitu.

I za papu Ivana VI se kaže da je bio "poreklom Dalmatinac" a koji je bio na čelu Katoličke crkve od 640 do 642 godine, prenosi hrvatski Index.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 14:41
Ćuj, kak bi to bilo fensi
Utorak 12.02.2013. 16:07
To bi bilo super ! Poslije svih skandala taman im treba jedan ekstremnio nacistički papa.
Utorak 12.02.2013. 15:00
Ne može, zato što tako nešto ne postoji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online