Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.02.2013.
13:05
J. Arsenović - Vesti A

Svedočiću Radovanu, ako me ne uhapse

Ratni načelnik Trebinja i jedan od osnivača Srpske demokratske stranke Božidar Vučurević spreman je da svedoči pred Haškim tribunalom u korist odbrane Radovana Karadžića. U razgovoru za "Vesti" Vučurević kaže da je to "njegova dužnost prema istini, Karadžiću i srpskom narodu", ali da je uslov da se on pojavi na sudu taj da mu Tribunal garantuje da neće biti uhapšen po hrvatskoj poternici.

Božidar Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja

- Tribunal mi je potvrdio da ću biti pozvan, ne pominjući ničije ime, a pravni savetnici Karadžića su mi rekli da ću od suda dobiti garancije da me niko neće sprečavati, uznemiravati i da će mi biti garantovan slobodan odlazak i povratak iz Haga - kaže Vučurević.


Da li bi vas na tom putu mogli uhapsiti po hrvatskoj optužnici za granatiranje Dubrovnika?
- Hrvati su napisali lažnu optužnicu i raspisali poternicu za mnom, a evo i pre tri dana su me ovi iz Tužilaštva BiH u Sarajevu saslušavali u svojstvu osumnjičenog za progone, rušenje, zatvaranja. Sve su to same laži i ja po sedmi-osmi put odgovaram na ista pitanja. Pa ni Haško tužilaštvo, koje me je aprila 2002. saslušavalo u Beogradu nije našlo nikakvog povoda za optužnicu protiv mene, ali na tome uporno rade Hrvati i ovi u Sarajevu.


Kako biste vi konkretno mogli da pomognete odbranu Karadžića?
- Ja sam sačuvao 73 naredbe, uglavnom komandanta korpusa, ali i naredbe Glavnog štaba Vojske RS, naredbe Vlade, a neke potiču i od samog Karadžića u svojstvu vrhovnog komandanta. Imam naredbu u kojoj on zahteva da se ne sme zlostavljati civilno nenaoružano stanovništvo već da se ima postupati u skladu sa Ženevskom konvencijom. Imam i njegovu naredbu da se ne sme pucati na veliki muslimanski praznik, jer svaki narod ima pravo da proslavi svoju svetinju.


Imate i druge dokumente?

- Kada su se sukobile hrvatske i muslimanske vojske i pravojske, onda je traženo da Srbi spasavaju konvoje civila Hrvata. Jedna takva naredba govori da će proći 51 autobus, šest kamiona i dva putnička vozila. Mi smo im omogućili da mirno prođu. Takvih konvoja je bilo na desetine. Upravo spremam knjigu u kojoj ću objaviti sve te naredbe.
 

Još nisam tužio Srbiju

Da li ste tužili Srbiju zbog toga što vas je 2011. uhapsila po hrvatskoj poternici?
- Moj advokat mi je ponudio vansudsko poravnanje, ali ako to ne bude prihvaćeno, onda ću ih tužiti zbog šest meseci robije. Sramota je tužiti majku Srbiju, ali ako ona nije imala milosti prema meni, što bih ja imao prema njoj?

 

Mene bog čuva

Ko vas je kontaktirao iz Karadžićevog tima?
- Njegovi advokati i savetnici, dolazili su nekoliko puta. Dosta dokumenata su skenirali i odneli, ali su shvatili da bi bilo racionalnije da svedočim pred Tribunalom. Nudili su mi advokata, ali meni on ne treba jer ja znam da pričam. Rekli su da imam pravo na telohranitelja, ali mene bog čuva, a telohranitelja nisam imao ni u ratu. Jedino mi treba prevodilac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online