Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Ponedeljak 18.02.2013.
10:32
Politika A

Jugonostalgija na društvenim mrežama

Da li se sa nostalgijom sećate vremena kada smo odlazili u Trst na kafu, kada se letovalo na hrvatskom primorju, a zimovalo na slovenačkim Alpima i ustajalo na himnu ”Hej Sloveni”? Da li biste više voleli da vaša deca, umesto Sunđer Boba i Nodija, gledaju Branka Kockicu i emisije ”Kolariću Paniću”, ”Muzički tobogan” i ”Opstanak” i uživaju u avanturama pčelice Maje i umesto video-igrica na kompjuteru igraju lastiš i ”arjačkinje - barjačkinje” i da se druže u parku, a ne na Fejsbuku?

U ljudskoj je prirodi da se ”pamte samo srećni dani” i ta vrsta (istorijskog) pamćenja čini okosnicu jugonostalgičnih osećanja
 


Da li se sa osmehom sećate kada su se dečji rođendani slavili u dečjoj sobi i kada su glavno posluženje bili sendviči ukrašeni parizerom i krastavčićima i Vasina torta, a ne u igraonicama u kojima zabava sa animatorima i klovnovima košta kao letovanje u predsezoni? Kada su se informacije o svetu oko nas saznavale iz enciklopedije ”Hiljadu zašto - hiljadu zato”, a ne preko ”Gugla” i kada smo kroz sneg, blato i kišne barice samouvereno koračali u ”akijak” čizmicama i nosili žute kabanice sa plavom postavom i ”mont” jakne?


Iako broj osoba koje se izjašnjavaju kao Jugosloveni u statističkom popisu pada, ako je suditi prema broju članova grupa na socijalnim mrežama koje nose jugonostalgične nazive tipa ”Dobra stara vremena”, ”Osamdesete su bile godine”, ”Jugoslavija - naša jedina država” više od 100.000 osoba sa nostalgijom se priseća odrastanja u zemlji koja se šepurila od Vardara pa do Triglava! Mada poslednji popis stanovništva svedoči da u Srbiji živi svega 23.303 Jugoslovena - čak 57.418 manje nego 2002. godine, i da se u susednoj


Hrvatskoj samo 331 osoba izjašnjava kao Jugosloven, veliki broj osoba od Bleda pa do Prizrena i danas na Fejsbuk postavlja fotografije - uspomene na detinjstvo koje su obeležile viršle u zemičkama, jogurt iz ružičastog tetrapaka, sladoled u plastičnim lopticama, čokoladice ”životinjsko carstvo” i ”kinder lada” koju je sa prestola popularnosti povremeno smenjivao ”cipiripi”!


Da li je jugonostalgija samo drugo ime za mentalni beg od surove realnosti u kojoj sve manje ljudi može sebi da priušti kafu u krugu dvojke, a ne kapućino u Trstu? Ili je samo uspomena na bezbrižno detinjstvo i mladost koja je podsećala na jednu veliku rokenrol žurku koja se odvijala na relaciji Beograd-Zagreb i povremeno selila na sarajevsku Baščaršiju?


- Kada je sadašnjost prepuna brige za preživljavanje, a budućnost strepnje, povećava se sklonost da se prošlost posmatra kroz ružičaste naočari. U ljudskoj je prirodi da se ”pamte samo srećni dani” i ta vrsta (istorijskog) pamćenja čini okosnicu jugonostalgičnih osećanja. Osim toga, generacije dece koja su odgajana u Jugoslaviji rasle su sa osećanjem nacionalnog ponosa i uz refren ”pesme” da Jugoslavija ima najrazuđeniju obalu, najlepše more na svetu i da je to jedina zemlja na svetu u kojoj živi čovečija ribica. Bili smo ponosni vlasnici crvenog ”pasoša bez mane što prelazi grane” i odrastali sa osećanjem da živimo u bezbednoj zemlji. Školstvo i zdravstvo je bilo besplatno i dostupno, a korupcija, kriminal i nasilje su se dešavali samo na ”trulom zapadu”. A onda su došle devedesete i mi smo ostali bez zemlje, mora, planina i mogućnosti da pređemo preko granica zemlje koja je gorela u buktinji građanskog rata - objašnjava psiholog Maja Antončić.


Sociolozi ističu da je posebno zanimljiva činjenica da snažno osećanje jugonostalgije imaju mladi koji nikada nisu živeli u SFRJ ili su rođeni kada je država počela da puca po šavovima nacionalizma i kada je od nekadašnje zemlje ”od Vardara pa do Triglava” ostala samo karta na zidu nekog jugonostalgičara.


Maja Antončić ističe da je većina mladih, koja je nezadovoljna životom u sadašnjosti, slušala priče svojih roditelja kako je u njihovo vreme sve bilo bolje pa zbog toga ima bajkovitu predstavu o zemlji koja je prestala da postoji pre dvadeset godina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.02.2013. 12:18
Istorija pominje da su u slovensko-avarskim upadima u Carstvo od petog veka zabelezene i srpsko-avarske unije. Avari bi uvek pustili prvo Srbe u sigurnu smrt pa bi onda oni napadali. Srbi su i tada bili jako ponosni na svoje pogibije pa bi tek onda, kada bi izgubili 90% ljudi, većali da odluce sta dalje. Tada bi razmisljali da mozda ipak nisu trebali da izginu u tolikom broju. Nije mnogo drugacije ni sada. Jugoslavija jos uvek nije zbrisala 90% Srba sa mape Evrope pa je i dalje pozdravljamo. Od Srba je stvorila Hrvate, Bosnjake, Crnogorce, Makedonce a izvorne pravoslavne Srbe prinela kao zrtvu na raznim, solunskim i sremskim frontovima, Jasenovcima i pasjim grobljima. Izgleda nije dovoljno.
Ponedeljak 18.02.2013. 11:05
SFRJ, najbolja drzava na Svetu. Nikad nismo ziveli bolje nego u ono vreme. To zlatno vreme danas mozemo samo da sanjamo.
Ponedeljak 18.02.2013. 16:41
Da je bila tako dobra ne bi je tako divljacki rasturali. Zaboravilo se da su Slovenci i Hrvati usli u savez drzava da se spasu od propasti zbog zlocina po Srbiji. U drugom ratu kolone Slovenaca dosli u Srbiju i tu prespavali rat .Posle rata vozovi bratstva i jedinstva ali samo u jednom pravcu prema Srbiji. Vratili su tako sto su golobradu decu , vojnile JNA tukli kao pacove iako ta jadna deca nisu ni znala zasto su tamo a voleli su Jugoslaviju. I na kraju zaposlenje samo sa clanskom kartom KPJ ostali stop. Zato i ima toliko gastarbajtera , ali cudi zal za drzavom zbog koje su i morali da odu trbuhom za kruhom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online