Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 19.02.2013.
14:18
Srna A

"Ubijali smo civile, jer su bili neprijatelji"

Ratni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ivan Vekić priznao je u Osijeku na suđenju Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, optuženim za ubistva i progon srpskih civila u Sisku, da su vlasti likvidirale civile i da su zato imale dobre razloge(?!). Kako je "pojasnio", rat se ne može dobiti a da se ne usmrti neprijatelj.

Vlasti su likvidirale civile i za to su imale dobre razloge. Rat se ne može dobiti a da se ne usmrti neprijatelj: Ratni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ivan Vekić
 

Ivan Vekić je istakao da su ratne vlasti Hrvatske "imale veliki problem, a to je da prepoznaju ko su tzv. civili među neprijateljima".

"Je li civil onaj ko se tako oblači, a ima skrivene namere i neprijateljski je nastrojen" - rekao je Vekić, ne objašnjavajući na osnovu čega se moglo prepoznati da neki srpski civil ima "neprijateljske namere".

"Ako je bilo potrebno - takvi ljudi su likvidirani. To smo morali da uradimo. Bio je rat, a što se tiče toga šta je u ratu dozvoljeno ili nije, to je druga priča", istakao je Ivan Vekić na Županijskom sudu u Osijeku, ponavljajući priču o "petokolonašima" i "agresiji".

Milanković i Bošnjak: Ne osećamo se krivima

Vlado Milanković /50/ i Drago Bošnjak /54/, koji su okrivljeni za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Siska i Banovine tokom 1991. i 1992. godine, pri čemu su 24 osobe ubijene, a brojne druge protivpravno privođene, zatvarane, mučene i zlostavljane, izjavili su da se ne osećaju krivim.

Najhrabriji svedok - Vjera Solar

Retki svedoci koji su se odvažili da javno progovore o okolnostima pod kojima su odvođeni sisački Srbi, opisivali su uniformisane osobe sa maskama na licu, koje su odvodile njihove bližnje sa radnih mesta, presretali ih na ulici ili upadali u njihove kuće noću, tokom policijskog časa i odvodili ih u nepoznato.

Najhrabrija među njima Vjera Solar je u mnogo navrata javno svedočila o ubistvu svoje devetnaestogodišnje kćeri Ljubice Solar, koju je nepoznati snajperist 17. septembra 1991. ubio kroz prozor njenog stana u centru Siska.

Svedočila je i o jalovim pokušajima da policiju i sud podstakne na to da se temeljitije pozabave tim i drugim slučajevima likvidacija sisačkih civila. Govorila je i o poražavajućoj presudi kojom joj je u decembru 2009. naloženo da plati oko 11.000 evra parničnih troškova, nakon što je sud presudio da "nema osnove da joj se dosudi materijalna odšteta za gubitak kćeri".

"Gde da tražim muža i sinove? U mrtvačnici!"

Stojanka Trivkanović iz Siska je još u novembru 2001. godine nedeljniku "Globus" ispričala potresnu priču o potrazi za suprugom i dvojicom sinova koje su 25. avgusta

Poštedeli ga jer je Hrvat

Ivica Bišćan /41/ jedini je preživeo pokolj porodice Vila u Sisku 25. avgusta 1991. godine, kada su ubijeni Marko i Evica Vila i njihovi sinovi Željko, Dušan i Mlađo. Ubice su Bišćanu, koji je stanovao kod porodice Vila, poštedele život nakon što je utvrđeno da je - hrvatske nacionalnosti.

1991. godine, u vreme ručka, pred porodičnom kućom u sisačkom naselju Zeleni Breg, u beli kombi ugurali naoružani muškarci u vojnim uniformama bez oznaka.

Kad je izbezumljena od straha u zgradi sisačke policije upitala tadašnjeg načelnika Đuru Brodarca gde da traži sinove i muža, odgovorio joj je: "Traži ih u mrtvačnici".

Nekoliko dana kasnije, iz mrtvačnice sisačke bolnice telefonirali su joj da dođe i preuzme suprugovo telo, koje je pronađeno na obali Save kod mesta Gušće. Tela sinova Zorana /22/ i Berislava /17/ do danas nije pronašla.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.02.2013. 14:21
"Хрвати су најхрабрији народ, не по јунаштву, него по томе што се ничега не стиде." - Јован Дучић
Utorak 19.02.2013. 14:20
Tako je, narocito u Jasenovcu.
Utorak 19.02.2013. 14:51
Никада нису ни имали части.Народ без части је народ без историје.Убијати цивиле и то по наређењу председника државе је чисти геноцид.Могу да их ослободе сви судови света,али сви хрватски генерали и Туђман на челу су геноцидни и тога хрвати морају бити свесни.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online