Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 11.03.2013.
16:50
Jutarnji, Vestionline A

Zagreb: Hrvati ne žele Srbe za radnike!

Antun Vukelić i Darja Maslić-Seršić, istraživači sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uradili su mali eksperiment u kome su otkrili da Srbi u Zagrebu imaju 25 odsto manje šanse da nađu posao od Hrvata. Konkretnije, hteli su da izmere nivo diskriminacije pri zapošljavanju tako što su posao tražili pod lažnim, srpskim imenima.

Merili su nivo diskriminacije pri zapošljavanju tako što su posao tražili pod lažnim, srpskim imenima: Srbi u Zagrebu imaju 25% manje šanse da nađu posao od Hrvata
 

Protiv gej brakova još se i može javno govoriti, ali javno reći da kao poslodavac ne zapošljavaš Srbe...to nikako nije prihvatljivo. Da pitate zagrebačke privatnike “Da li biste zaposlili Srbina?”, verovatno nijedan ne bi odgovorio negativno (sve da tako misli), već bi dali društveno prihvatljiv i politički korektan odgovor.

Srećom, postoje suptilnije tehnike kojima se može izmeriti stvarna diskriminacija u društvu. Jednu od njih, tvz. metodu prirodnog eksperimenta, upotrebili su sociolog i psiholog sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta – dr Antun Vukelić i dr Darja Maslić Seršić. Izmislili su imena Hrvata i Srbina koji imaju istu kvalifikaciju i slali molbe na konkurse testirajući hoće li zagrebački poslodavci više interesa pokazati za Vojislava Trifunovića ili Tomislava Lučića. Isto su uradili i za izmišljenju Hrvaticu i Srpkinju – Jovanku Trifunović i Marinu Lučić, piše hrvatski Jutarnji list.

Biografije kandidata uvek su se razlikovale u nekom nebitnom detalju, jedan je bio godinu dana stariji ili tome slično. Molbe su pisane bez pravopisnih grešaka, stilski ujednačene, razlikovala se samo grafička obrada teksta, da ne bi izgledalo kao da ih je pisala ista osoba.

- Naši izmišljeni kandidati po svim karakteristikama su bili odlični za traženi posao, pritom se nigde nisu nacionalno deklarisali. Ali, pažljivo smo im birali imena koja lako asociraju na hrvatsku ili na srpsku nacionalnu pripadnost – komentariše Maslić Seršić i dodaje da im je jedino bilo važno da poslodavac kandidata pozove na razgovor, dalje od toga nisu išli.

- Kad bi dobio poziv za razgovor, kandidat bi se izvinio rekavši da je u međuvremenu pronašao posao ili da se seli – kaže Maslić Seršić.

Ispitivanje je pokazalo da Vojislav i Jovanka, uprkos istim kvalifikacijama, imaju do 25 odsto manje šanse od Tomislava i Marine da uopše uđu u selekciju za posao u Zagrebu, piše Jutarnji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2013. 17:06
Strasno
Ponedeljak 11.03.2013. 17:25
"Zagreb: Hrvati ne žele Srbe za radnike! " , али зато србска власт (комунисти и демонкрати) од срба праве садомазохисте , јер у србији су пожељни крвати да буду газде разноразних предужећа по србији .... .. земљо отвори се у прогутај ове демоне !
Ponedeljak 11.03.2013. 17:58
Nasta lici ova uvredljiva slika sa nasom i hrvatskom zastavom? Ko je odgovoran za to?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online