Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.03.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Ispovest Radinke Vujadinović iz Srebrenice (2): Za spas dece služila krvniku

Pedesetosmogodišnja Radinka Vujadinović prvi put javno priča o događajima iz 1992. godine kada su je, sa još 33 komšija iz sela Čumavići kod Srebrenice, zarobili muslimanski vojnici pod komandom Nasera Orića. Tih nedelju dana pakla u jednom kokošinjcu pamtiće do kraja života, posebno što je poslednja četiri dana zatočeništva bila lični kurir srebreničkog gospodara života i smrti!

Tri nedelje pakla: Radinka Vujadinović

- Tek kasnije sam povezala da sam zapravo bila kurir u pregovorima Orića sa našom vojskom. Par dana ranije, on je poslao jednog mog komšiju, ali iako mu je zapretio glavama žene i dece, ovaj se nije vratio. Onda su mene izvadili iz kokošinjca i doveli kod Nasera. Bilo je tu još ljudi, a on mi je doslovce rekao: "Radenka, sada je 10 sati, ako se ne vratiš do podne, prvo ću ti zaklati najmlađe dete, pa starije i onda redom.

Ne igraj se." Dao mi je kovertu i od tada sam, sledeća tri dana, po tri puta dnevno peške išla od Donjih Potočara do Žutog mosta kod Bratunca i razmenjivala koverte sa oficirima naše vojske - priča ova hrabra žena.


Tog prvog puta, do asfalta Donjih Potočara je stigla zajedno sa Naserom Orićem, u njegovom vozilu.

- Kada sam izašla još jednom mi je pripretio i rekao da kod mosta ne idem levom stranom, jer je minirano. Ni sama ne znam kako sam prošla tih pet-šest kilometara do mosta. Jedino su mi u glavi bila deca, da su ostala tamo i da ne znam šta će sa njima biti. Kada su me prihvatili naši, brže-bolje sam otišla do komande da mi daju drugu kovertu. Pitaju me oni momci hoću li nešto da jedem i pijem. Gde mogu - priča Radinka.

Pročitajte još:

* Ispovest Radinke Vujadinović iz Srebrenice (1): Bila sam Naserov kurir

Ona je tog dana još dva puta išla peške magistralom, ne znajući šta nosi i da li će zateći živu decu i muža. Drugog dana, kaže, padala je jaka kiša, u Donjim Potočarima je zatekla i učitelja koga su muslimani u međuvremenu zarobili.


- Tukli su ga sve do njihove komande. Naser nije bio tu, pa je ovaj njegov zamenik, Hajro Bešić krenuo da divlja. Ludački ga je tukao, a onda, pred mojim očima izvadio nož i preklao ga.


Radenka priča da kada se vratila prvi put u Potočare, Nasera je jedino zanimalo šta je bilo sa prvim "kurirom".
- Nisam smela da kažem da je pobegao da mu decu ne bi pobio, već izmislim da je naleteo na minu i poginuo na licu mesta, ali ga kumim da to ne kaže njegovima. Njemu se lice ozari: "A znao sam. Ne bi me on izdao." Taj Srbin je još živ, ali neću da vam kažem njegovo ime - priča Radinka.

Bilo je i dobrih ljudi

Radinka Vujadinović kaže da nisu svi muslimani iz Srebrenice bili ostrašćeni, te da je bilo dosta onih koji su pokušavali da im pomognu.
- Jedan je imao nadimak Mrki, davao je mojoj deci od svog sledovanja pirinač i piletinu, a jednom i celu pogaču i šaku mrvljenog šećera. Da ga Bog čuva ako je živ - kaže ova žena i navodi primer muslimanske udovice koja je pozvala da umije decu.

 

Terali je i da špijunira

Radinka je zbog svoje dece bila prinuđena da laže kako muslimanske, tako i srpske vojnike.
- Dođem kod naših, a oni me ispituju šta sve muslimani imaju od oružja i mogu li se napasti. Samo mi to još fali. Slažem ih da se ne razumem u puške. Vratim se kod Naserovih, a ovi krenu da me ispituju isto. Ja sve govorim da ne znam, ali da sam videla neke cevčine ko sulundare okrenute ka vamo. To ih je preplašilo - veli Radenka kroz gorak osmeh.

 

Hodža ih tešio

Radinka kaže da je jednog dana u kokošinjac ušao i hodža koga nije poznavala.
- Bio je vrlo ljubazan sa nama. Kaže: "E moja deco lepa, šta smo ovo doživeli. Niko nikome nije kriv, a stradamo. Da Alah da, da vas razmene, da vas ne pobiju. Valjda neće. Halal će dati." A ja samo plačem - seća se ova žena.

Posle tri dana svakodnevnih pregovora, zarobljene Srbe su smestili u zaprežna kola i odveli do Žutog mosta na razmenu.


- Tu smo i saznali da su oni za sve nas tražili četiri svoja poginula borca. Ali, ni to nije prošlo bez problema. Taman da krene razmena, kada ovi odvojiše muškarce. Kažu: "I četnici da dobiju tela, ko mi." Pregovori stali, a u Potočare dođe jedna muslimanka sa pismom. Pita je Naser kako im je među Srbima, a ona odgovara: "Fino se ophode, daju nam i jela i pića, a imamo i televizor." Napisa on nešto i ja odnesem u Bratunac. Htedoh da pođem nazad, a neki Todorović mi kaže: "Ti sada ne ideš, tako smo dogovorili. Sutra će i ostali biti razmenjeni." Tako je bilo - veli na kraju Radinka Vujadinović.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 13:00
не поновило се никоме...
Sreda 13.03.2013. 13:45
Нека ми Бог опрости,али мени ова прича "не пије воде"!Једноставно,не верујем да је све истина што је испричала а и није отишла у Хаг да сведочи!?Страх је лажан и то није никакво оправдање!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online