Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 16.03.2013.
15:06
Beta A

"Milošević planirao hapšenje Đukanovića i napad na C.Goru"

Bivši šef KOS-a Aleksandar Dimitrijević saopštio je niz podataka koji svedoče o planovima Slobodana Miloševića da upotrebi vojsku protiv Crne Gore. Dimitrijević je u intervjju podgoričkoj "Pobjedi" govorio o nameri Slobodana Miloševića da uhapsi Mila Đukanovića i planovima posebne grupe "Kobre" upućene 1999. godine u Crnu Goru sa namerom da izazove "krvoproliće".

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević
 

Penzionisani general je kazao da je jugoslovenski predsednik tražio hapšenje Đukanovića nakon njegovog razlaza sa Miloševićem i Momirom Bulatovićem 1997. godine a da je razlog bila "trgovina cigaretama".

Dimitrijević je saopštio da je odbio taj zadatak uz obrazloženje saopsteno Miloševiću, da u Crnoj Gori "najveći dio novca od trgovine cigaretama ide u budžet , za razliku od Srbije gđe sve ide u privatne džepove".

Bivši načelnik KOS-a svedoči i kako je 1999. godine u Crnu Goru upućena grupa poznata kao "Kobre",a koja je trebalo da izazove haos u zemlji.

"Krajem aprila 1999. godine upućene su "Kobre" sa preciznim zadatakom –koja ličnost, institucija…Dakle, nekoliko zadataka koje odabrana ekipa ide da odradi ‘po svaku cijenu’, kazao je bivši šef KOS-a odbijajući da saopšti ko je bio na tim spiskovima uz obrazlozenje "da još nije vrijeme da se sve kaže".

Dimitrijević dalje priča da su Kobre počele da deluju u Crnoj Gori da bi se "to pretvorilo u krvoproliće".

Objasnio je da je Beograd odlučio da vrati "ekipu", jer su skupštinskom deklaracijom o miru , u vreme bombardovanja, "spuštene tenzije".

Ubrzo nakon povlačenja "Kobri" u Crnoj Gori je formiran Sedmi bataljon, vojne jedinice za specijalne namene u miru I ratu, a koji je trebao biti "pandam" crnogorskoj policiji.

Bivši šef KOS-a svedoči da je penzionisan uoči bombardovanja 1999. godine zbog neslaganja sa Miloševićem oko načina rešavanja pitanja Kosova. U službu je kaže ponovo vraćen 2005. godine kao pomoćnik ministra odbrane za pitanja bezbjednosti i to na zahtev Crne Gore čije rukovodstvo je strahovalo da bi vojska "ponovo mogla biti zloupotrebljenja" uoči najavljenog referenduma o nezavisnosti.

Penzionisani general smatra da su tenzije u odnosima Crne Gore i Srbije "konstanta" i odgovornost za to uglavnom pripisao vlastima u Srbiji.

"Sada u Srbiji imamo novu vlast. Nadam se da će ona izvući neke pouke iz ranijeg perioda I da će naši odnosi krenuti uzlaznom putanjom", zaključio je Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

Subota 16.03.2013. 15:10
Ni italijanska policija nije mogla da ga uhapsi.
Subota 16.03.2013. 15:10
Кад дође православни Србин на власт тамо и вамо онда неће бити тензија а док коло воде масони,бивши комунисти...продане душе увијек ће браћу дјелити на црногорце,србијанце,босанце...!
Subota 16.03.2013. 16:45
Bas je hrabar ovaj 'general',moze da prica sta hoce,jer mrtva usta ne govore!Verovatno se i on kune u cast obraz i postenje kao i svi crnogorci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online