Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.04.2013.
13:05
Đ. Barović - Vesti A

Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (1): Brašno prodavali samo za zlato!

Haški tribunal je odbacio je i drugi zahtev Radovana Karadžića za izdavanje naloga da Naser Orić svedoči u dokaznom postupku njegove odbrane. Pretresno veće je zaključilo da "nisu ispunjeni uslovi za izdavanje subpoene u ovom predmetu" mada je bivši predsednik RS tražio da se Orić pojavi u sudnici smatrajući da tako može da dokaže da je velika količina oružja i municije švercovana u enklavu nakon što je helikopterima dostavljena na područje u blizini Žepe, a ta "švercerska ruta" između enklava bila je od suštinskog značaja za nastavak isporuke naoružanja za Armiju BiH. Ova informacija se poklopila sa gotovo neverovatnim izveštajem Službe državne bezbednosti iz Tuzle do koga su "Vesti" došle pre samo nekoliko dana.

Prodavao humanitarnu pomoć: Naser Orić (u sredini) sa saradnicima
 

Naime, pod oznakom "strogo poverljivo", u izveštaju pod brojem 7-1484, od 17. novembra 1995. godine nalazi se do sada najdetaljniji opis svega ono što se događalo u Srebrenici do jula 1995. godine.

Kupovina žileta od "četnika"

U izveštaju ovog operativca se navodi da je za Orića radila sledeća "trojka".
"(Muhić Suad) zv. "Boki" iz Voljevice, "Ćelo" od K. Polja i "Šanja" iz Drinjače (Mehmedović Adil). Haso Salihović je od Tursunović Z. čuo da je izvjesna žena i neki Cigan iz Potočara za Orića i Mandžić Ibrahima kupovali robu od četnika u većim količinama ističući kao primjer kupovinu 10.000 kom. žileta za 3.000 DM koje su kasnije prodavali - 1 žilet za 1 DM.
Izvor: Mengolić Hakija, sin Huseina, r. 1949. g. u Srebrenici, zaposlen u CSB Tuzla", stoji na početku ovog poverljivog izveštaja.

"Vesti" će u nekoliko nastavaka preneti najzanimljivije delove poverljivog izveštaja o obimu i sistemu krijumčarenja i šverca komandanta odbrane Nasera Orića i njegovih najpoverljivijih ljudi.


Posebno skandalozno je što se iz ovog dokumenta jasno vidi da je najveći deo humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u ovoj enklavi zapravo završavao na pijaci, i to prodavan za desetostruko veće iznose od realnih, a neka roba isključivo za zlato.
Operativni radnik pod šifrom JK 258 iz "Sektora Tuzla" Državne bezbednosti, svoj izveštaj je naslovio kao "presek kriminogenih radnji lica iz Srebrenice u periodu od agresije do okupacije", a očigledno je rađen u mesecima posle pada Srebrenice, jula 1995. godine.


"Na osnovu saznanja do kojih smo došli u razgovoru sa prognanim licima iz Srebrenice, registrovali smo brojne kriminogene radnje od strane pripadnika 28. divizije i pojedinih čelnika opštinskih organa vlasti Srebrenice. U ove kriminogene radnje bila su uključena lica bliska naprijed navedenim kategorijama koji su, između ostalog bila i jedna od karika u lancu šverca humanitarnom robom, preprodaji oružja, švercu naftom i slično.

Dokument Službe državne bezbednosti iz Tuzle
 

Svi registrovani slučajevi u velikoj mjeri doveli su do destabilizacije odnosa i daljem pogoršanju bezbjednosne situacije u 'zaštićenoj zoni' Srebrenice. Ovakvo stanje u velikoj mjeri odrazilo se na odnose između vojnih i civilnih organa vlasti, gdje su dominantnu ulogu imali čelnici 28. divizije koji su u svakom pogledu diskreditovali i sputavali, pod prisilom, rad civilnih organa (pravosuđe, SJB i drugi organi uprave)", navodi se na početku ovog izveštaja u kome se taksativno nabrajaju svi osumnjičeni za šverc i kriminal, ali i osobe koje su sve to otkrile.


Prvi na toj listi je Naser Orić.
"1. ORIĆ NASER, sin Džemala, star oko 27-30 godina, rođen u Potočarima, opština Srebrenica, policajac, pripadnik Armije RBiH u činu brigadira, trenutno prebivalište u Tuzli.


- Posle dolaska u Tuzlu Oriću je navodno iz Švajcarske pristiglo oko 500.000 DM, prikupljanje ovih sredstava su vršila lica kriminogenog ponašanja: izvjesni "Al Capone"
iz Srebrenice:


Izvor: Begić Sadik, sin Jusufa, r. 01. 01. 1946, g. u Lukama, Srebrenica, sada se nalazi u Gershafenu, Njemačka.
- Husić Rifet iz Voljevice pričao Salihović Hasi da je Orić i od prvog humanitarnog konvoja odvojio 3 t. brašna koje su za njega prodavali izvjesni Esnaf i Mandžić Mujo iz Dugog Polja (brat Mandžić Smaje i Ibrahima)".
 

Sutra - Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (2): Orić od šverca "težak" milion maraka

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online