Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.04.2013.
13:10
Đ. Barović - Vesti A

Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (2): Oriću milion maraka

U strogo poverljivom dokumentu nekadašnje Državne bezbednosti BiH, koji "Vesti" ekskluzivno objavljuju, taksativno se navode sve kriminalne aktivnosti nekadašnjeg komandanta "odbrane" Srebrenice Nasera Orića i pripadnika njegovog 28. korpusa Armije BiH.

Bogastvo na tuđoj nesreći: Naser Orić

Operativac pod šifrom JK 258, do u detalje opisuje u šta je sve Orić bio upetljan, od čega je, prema proceni samih učesnika u švercu, na kraju bio težak milion tadašnjih nemačkih maraka.

"Orić je težak preko milion DM, a to je zaradio, između ostalog, i prodajući robu po pijaci i to preko sledećih lica: Mehmedović Amir, zv. Gera, Riči, Duda i Miš (Omerović Safet). Osim navedenih, robu za Orića prodavali su Bego iz Biljače i Mujo Mandžić, koji je učestvovao i u švercu robe na Žutom mostu", stoji između ostalog u tajnom izveštaju Državne bezbednosti u kome se navodi da su muslimanske snage i tokom najžešćih sukoba sa Vojskom RS, uredno trgovale sa Srbima.


"Javno se pričalo da su Orić i Salihović Fahrudin, zvani Adem, razvalili sef preduzeća 11. mart, iz kojeg su uzeli zlato i srebro, te da se u Srebrenici od naroda otkupljivalo zlato za Orića. Čulo se i da je Bektić Nedžad iz Sarajeva u 9. mesecu 1993. godine doneo 100.000 DM koje je predao Oriću, a nije mu poznato da je taj novac utrošen u korisne svrhe", takođe piše u izveštaju nekadašnje Državne bezbednosti BiH.

Topili zlato

"Sedeći u društvu sa izvesnim mladićem iz Srebrenice, došao do podataka kako su Orić i njegovi saradnici topili zlato i srebro u posebnim kalupima, a potom preko njih prevlačili neke plemenite metale", piše u izveštaju.

"Izvesni Bajazit, priznao je da je za Orića prodavao humanitarnu robu za DM i zlato. Trećeg maja 1993. godine Orićevi ljudi: Ćelo (verovatno Mehmedović), Avdić Bekir, zv. Brak iz Zelenog Jadra i drugi otimali su robu od naroda na pijaci. U narodu se pričalo da se švercovana roba sa četnicima na Žutom mostu prodavala za Orić Nasera.

Mandžić Mujo iz Potočara, suvlasnik tri kafića u Srebrenici, radio je zajedno sa Orić Naserom. Roba za kafiće je nabavljana od četnika na Žutom mostu. Iz humanitarne pomoći veća količina robe izdvajana je za vojsku koju su potom za Orića prodavali na pijaci Salihović Fahrudin, Fejzić Hamdija, Konaković Suljo i dr.

Tajni muslimanski dokument
 

Orić je izvesnom Bajazitu iz sela Sase dao 600 kg brašna za interventni vod kojim je navodno komandovao Bajazit, a isti nije bio ni pripadnik Armije", stoji u ovom poverljivom dokumentu.

Prodaja kafe

"U proleće 1993. godine Orić pitao Alić Fahrudina, policajca pred njegovom (Orićevom) kućom u Potočarima: 'Imaš li nekoga sa svog kraja da bi mogao prodavati robu?', nakon čega je Alić pitao šta ima od robe, na šta je Orić odgovorio da ima veće količine kafe", stoji u izveštaju.

Sutra - Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (3): Gde je završilo 28 kilograma zlata

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online