Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Nedelja 07.04.2013.
12:53 >> 17:46h
Beta A

U Zagrebu protest protiv ćirilice

Skup protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, na kojem se prema procenama policije okupilo između oko 20.000 i 25.000 građana, završen je nešto pre 14 časova, bez incidenata.

Ćirilični natpisi u Vukovaru trebalo bi da budu postavljeni posle lokalnih izbora u maju

Zagrebačka policija je saopštila da su dve osobe privedene zbog paljenja baklji, a jedna zbog neposedovanja lične karta, ali da nije bilo potrebe za drugim intevencijama. Organizatori skupa iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja uglavnom udruženja ratnih veterana, tvrde da je se okupilo više od 40.000 građana. Skup je održan pod sloganom "Ne ćirilici u Hrvatskoj".

Predstavnici Štaba zatražili su od vlade da Vukovar hitno proglasi gradom posebnog pijeteta u kojem nikada ne treba da bude uveden srpski jezik i pismo.

"Protivimo se nasilnom uvođenju ćirlice u naš prelepi Vukovar", poručio je sa govornice predsednik Štaba Tomislav Josić, koji je prekidan skandiranjem "Vukovar, Vukovar"

On je poručio da predstavnici vlasti neće biti dobrodošli u Vukovar na dan obeležavanja žrtve Vukovara ukoliko taj grad ne bude proglašen mestom posebnog pijeteta i izuzet od uvođenja dvojezičnosti. Josić je takođe poručio da više neće organizovati proteste, poput februarskog u Vukovaru i današnjeg u Zagrebu, ali da će pozvati veterane na skidanje dvojezičnih ploča ukoliko vlast ostane pri stavu da će ih postaviti. On je više puta pozvao na miran i dostojanstven skup.

Uz skandiranje 'Vukovar, Vukovar' okupljeni su uzvikivali i 'Bando crvena', i zviždali na pominjanje imena predstavnika vlasti, kao i poslanika u Saboru Milorada Pupovca iz Samostalne demokratske srpske strane. Nije, međutim, bilo masovnijih i značajnijh nacionalistačkih povika, jedino poneki pojedinački uzvik "Za dom".

Oraganizatori protesta su takođe tražili reviziju popisa stanovništva, jer ne veruju da u Vukovaru živi više od trećine stanovnika srpske nacionalnosti kako je to pokazalo poslednji popis. Prema zakonu, manjinski jezik i pismo mogu biti uvedeni u zvaničnu upotrebu ukoliko u nekoj lokalnoj zajednici živi više od 33 odsto pripadnika neke nacionalne manjine. Na Trgu je bila postavljena velika bina, na kojoj su se nalazili transparenti sa natpisima "Hrvatski Vukovar za Hrvatsku, 'ne' ćirilici u Hrvatskoj".

Neki učesnici su nosili fotografije generala Ante Gotovine, a na štandovima na glavnom gradskom trgu prodavane su majce s njegovim likom, kao i sa natpisima "Ne ćirlici u Vukovaru".

Iz Vukovarsko-sremske županije je došao poseban voz sa učesnicima skupa, a iz gradova širom Hrvatske organizovan je prevoz autobusom za one koji su želeli da prisustvuju skupu. Okupljeni su nosili hrvatske zastave i zastave svojih ratnih jedinica, a mnogi su bili obučeni u ratne uniforme. U sklopu programa nastupao je i kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson čiji je izlazak na binu dočekan ovacijama i bakljama.

Na skupu su puštani tonski zapisi poslednjeg izveštaja o granatiranju Vukovara 1991. ratnog reportera Siniše Glavaševića koji je ubijen i kasnije ekshumiran iz masovne grobnice na Ovčari.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.04.2013. 13:09
Majmunska posla-prvo kazu da su oni izmislili cirilicu, a onda protestuju. DOGODINE U PRIZRENU
Nedelja 07.04.2013. 13:19
ЗАШТО ЛЕПО ОВАЈ СКУП НЕ НАЗОВУ ''ПРОТЕСТ ПРОТИВ СРБА И СВЕГА ШТО ЈЕ СРПСКО'' !!!
Nedelja 07.04.2013. 13:50
Protjeruju ćirilicu iz Hrvatske? Pa, dobro.. Pošaljite nam pola dubrovačkog i drugih primorskih arhiva, a ono drugo pola možete u italiju, kad je već na latinskom. Hoćete i himnu mjenjati? Kakva je to himna kad ju je sastavio Srbin. Možete poslati i djelove opusa Andrije Zmajevića ili Mažuranovićev pisane ćirilicom. A, i elementarni red bi bio da i iz latinice izbacite Vukova slova ć, č, lj, nj, ž. š, đ, dž. Da ne nabrajam dalje. Mogu ovako do Bogojavljenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online