Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.04.2013.
13:58
Đ. Barović - Vesti A

Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (4): Dok je narod gladovao, konje su hranili žitom

U međunarodnoj javnosti Srebrenica je tokom čitavog rata prikazivana kao mesto stradanja nevinog stanovništva od Vojske Republike Srpske. Prema izveštajima medija, stanovništvo je moreno glađu, a najgore su prolazili bolesni i ranjeni kojima je nedostajalo svega: od lekova do najobičnijeg sanitetskog materijala.

Naser Orić

Da je istina sasvim drugačija, svedoči i tajni dokument tadašnje Državne bezbednosti BiH koji su njeni operativci napravili na osnovu svedočenja stanovništva ove muslimanske enklave.

U ovom, poslednjem nastavku, "Vesti" prenose niz novih detalja o švercu i kriminalu koji je vladao ovim gradom sve do jula 1995. godine.


Među onima koji su u vrhu osumnjičenih da su se bavili kriminalom, Državna bezbednost je označila dr Avdu Hasanovića, tadašnjeg načelnika Ratne bolnice u Srebrenici.


"Lijekovi u bolnici su prodavani po cijeni od 100 ili 200 DM, što je imalo za posljedicu umiranje ranjenika od najobičnijih rana. Kao najtraženiji lijek navodi se 'penicilin'. Godine 1993. jedan od boraca iz jedinice Alić Fahrudina umro je od zadobijenih povreda jer nije imao da plati za neophodne lijekove. S tim u vezi uveliko se pričalo po Srebrenici da dr Hasanović za većinu usluga uzima debele pare u DM.

Marlboro 150 maraka!

Na spisku odgovornih za kriminal i šverc nalazi se i Ibrahim Mandžić, zvani Mrki Mandža, komandant 280. lake brigade 28. divizije.
"Mandžić je na početku rata izdao četnicima ljude koji su imali oružje, a rodom su sa područja Budaka, Dugog Polja, Đogara i Pećišta. Zbog ovoga je početkom rata bio u zatvoru, ali ga je Orić oslobodio, a potom imenovao za komandanta brigade. Često je Mandžić odlazio u Robnu kuću i iz magacina izuzimao robe koliko je htio, a istu je kasnije prodavao. U vrijeme kada je kutija cigareta 'marlboro' koštala 150 DM pušio je ovu vrstu cigareta", stoji u izveštaju muslimanskih obaveštajaca.

Između ostalog, od ranjenika i žena uzimao je pare da bi isti bili transportovani helikopterom za Tuzlu. Od Hasanović Javre iz Subine je uzeo 200 DM, a imenovana nije transportovana helikopterom. On i još neki ljekari vršili su abortuse i za ove usluge naplaćivali od 100 do 200 DM. Dr Hasanović je za upućivanje djeteta na obrezivanje uzimao 100 DM s tim da mnogi nisu izvršili ovaj obred jer nisu raspolagali devizama. Obrezivanje je vršeno u ambulanti baze HOLBAT-a u Srebrenici. Jedan svjedok je prognanik iz Srebrenice", navodi nekadašnji načelnik policije u Srebrenici, Hakija Meholjić.

Faksimil obaveštajnog izveštaja
 

Međutim, u izveštaju se navodi da tokom rata i on nije bio "bez putera na glavi".
"Prema riječima svjedoka, Meholić je prodavao oružje u Žepu Avdi Paliću, i to 150 do hiljadu maraka za duge cevi, zavisno od modela oružja. Navodno je Meholjić je u Srebrenici imao ergelu konja koje je i u vrijeme najveće nestašice hranio žitom i šećerom. Takođe je vršio preprodaju humanitarne robe, a za njega je to najviše radio švercer zvani 'Širhan' koji se sada nalazi na slobodnoj teritoriji", navodi se u dokumentu do koga su "Vesti" došle.
 

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online