Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.04.2013.
13:29
Đ. Barović - Vesti A

Dodik se izljubio sa Radovanom

Moje duboko uverenje je da je Alija Izetbegović predano radio u realizaciji svoje Islamske deklaracije i uvođenje šerijatskih zakona u Bosnu, zbog čega je i krivično odgovarao u prethodnoj Jugoslaviji. To je bila politika opasnih namera koja je i dovela do tragičnih sukoba u Bosni, izjavio je predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik svedočeći u procesu protiv Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom.

Predsednik RS Milorad Dodik
 


Predsednik RS u Hag je doputovao avionom Vlade RS, a pred početak svedočenja Sudsko veće je dozvolilo da se dva predsednika pozdrave, ali i izljube. Srdačan pozdrav protekao je bez kamera, ali otkrio ga je, slučajno ili ne, upravo predstavnik tužilaštva.


Tokom samog svedočenja Dodik je kazao da je greška Srba u Bosni bila pokušaj očuvanja Jugoslavije i kompromisa u očuvanju zajedničke države, dok je SDA sa Izetbegovićem na čelu insistirala isključivo na stvaranju unitarne Bosne mada su hrišćani u ovoj zemlji činili većinu.

- I SDS, ali i sve druge političke stranke Srba, uključujući i moju, isključivo se zalagala za poštovanje Ustava i zatečenog političkog sistema koji je trebalo prilagoditi novonastaloj situaciji kako bi se zaštitila prava svih naroda u BiH. Nažalost, to nije bila politika ni Bošnjaka ni Hrvata - istakao je Dodik i dodao da po tadašnjem važećem Ustavu odluke u Predsedništvu BiH nisu mogle biti donete bez dvotrećinske većine glasova, te da je Izetbegović kršeći taj princip doneo niz odluka na štetu srpskog naroda.

- Takav princip nepoštovanja entiteta u Bosni je ostao isti i danas, dvadeset godina kasnije - naglasio je predsednik RS i dodao da ni tokom zasedanja Skupštine srpskog naroda ili kasnije Narodne skupštine RS koje su bile multietničke nijednom nije čuo ili primetio da vlasti RS imaju želje da ostvare ma koje krivično delo navedeno u optužnici Karadžiću.

- Skupština RS je donosila na najdemokratskiji način sve ključne odluke i to je bila najvažnija institucija u RS, važnija od bilo kog funkcionera. U njoj je u potpunosti poštovano "pravo na reč", a to tvrdim kao političar koji je tada bio u opoziciji. Ponosim se što sam bio poslanik tog saziva Skupštine. Tada sam se čak zalagao da Srbi prihvate i neke sporazume koji su bili na štetu našeg naroda, ali sada mi je drago što ti moji predlozi nisu prihvaćeni, jer se pokazalo da bi bili jako štetni - istakao je Dodik i naveo da u RS nije bilo planiranog proterivanja muslimana i ostalih nesrba, odnosno da nikada nije izdato takvo ili slično naređenje, već su se svi narodi plašili haosa i ratnih dejstava, a kao primer zaštite muslimana, Dodik je naveo primer muslimanske zajednice u Banjaluci, Srbcu i Laktašima gde su muslimani živeli bez ikakvih problema svo vreme rata.


Dodik je podsetio i na razgovor koji je imao sa Karadžićem neposredno pošto je u Laktaše upala grupa mudžahedina i ubila 16 Srba.

- Tada sam sa vama razgovarao na Palama i kada smo čuli tu vest vi ste mi rekli da Srbi u Laktašima i pored ogromne tragedije koja ih je snašla, moraju ostati hladne glave i sprečiti moguću osvetu. To je bio, i danas je, i moj životni princip - naglasio je Dodik.
 

Odbrusio tužiocu i sudiji


Tokom svedočenja, Dodik je često bio prekidan od strane tužioca, a kada ga je i predsedavajući Sudskog veća prekinuo tvrdnjom da je Karadžić postavio sugestivno pitanje u vezi sa izjavom Mirze Mujazića, Dodik nije izdržao da ne replicira.


- Nisam malouman pa da treba da mi neko nešto sugeriše ili sam toliko podložan tuđim uticajima da bi na mene bilo ko uticao. Zamolio bih vas da me ne prekidate kako bih mogao da odgovorim na jako važna pitanja, a ovde ću se zadržati koliko god bude trebalo - rekao je Dodik. 


Podvala sa svedočenja Brđaninu


U unakrsnom ispitivanju, tužilac Tajger se fokusirao na Dodikovu navodnu izjavu koju je dao na suđenju nekadašnjem visokom funkcioneru Autonomne regije Krajina i vršiocu dužnosti potpredsednika Vlade RS, Radislavu Brđaninu, marta 2003. godine. Dodik je odbio da se uopšte izjašnjava po toj izjavi tvrdnjom da je u pitanju neautorizovan tekst.


- Ukoliko nastavite da koristite tu moju izjavu shvatiću da je u pitanju još jedna vaša podvala. Reč o izjavi koju nisam autorizovao i pitanje je šta je zaista u njoj tačno od svega onoga što sam govorio - kazao je Dodik.


Tužilac je odgovorio da postoji audio verzija tog svedočenja.


Holbrukov cilj - slamanje Srba


- Uloga visokog predstavnika u Bosni nije bila u cilju ostvarenja Dejtonskog sporazuma već stvaranja države po ugledu na model Alije Izetbegovića što je za posledicu imalo otvoreno kršenje ustava, nametanje zakona i nezakonita smena funkcionera. Najbolji dokaz za ovu tvrdnju izneo je Ričard Holbruk u svojoj knjizi gde je napisao da je njegov cilj u Bosni bio razgradanja Dejtonskog sporazuma i slamanje otpora srpskog naroda u stvaranju jedinstve države. Holbruk je doslovce rekao: "Za to mi je služilo 850 službenika i 35 miliona dolara mesečno" - poentirao je predsednik RS.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 14:24
Додик краљ!Који би из Србије имао смелости за то ?Нико!
Sreda 10.04.2013. 13:31
Ја би му и стопало љубио!
Sreda 10.04.2013. 15:06
РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ НЕУНИШТИВА !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online