Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.04.2013.
19:56
Beta A

“Muslimani svojevoljno otišli iz Srebrenice“

U odbranu Radovana Karadžića, optuženog za genocid u Srebrenici 1995, u sredu je pred Haškim tribunalom svedočio tadašnji premijer Republike Srpske Dušan Kozić koji je izjavio da Karadžić nikada nije naredio zločine nad nesrbima i da su Muslimani svojom voljom otišli iz Srebrenice.

Radovan Karadžić je podržao vladu RS u nameri da se prikupe informacije o svim zločinima
 


Karadžić, po izjavi svedoka, kao predsednik RS, nikada nije "počinio, naredio, podržavao, niti na bilo koji način uticao na počinjenje ratnih zločina nad nesrbima".


Naprotiv, Karadžić je "dao podršku" odluci vlade RS da se prikupe informacije o svim zločinima, bez obzira na nacionalnost počinilaca i žrtava.


Kozić, koji je predsednik vlade RS bio 1994-95, tvrdio je i da je Srebrenicu, koju je u julu 1995. zauzela Vojska RS, muslimansko stanovništvo napustilo dobrovoljno, a da ga nije proterala srpska vojska, kako se navodi u optužnici.


Svedok je potvrdio da je vladina delegacija u julu 1995. posetila Srebrenicu i da su, na zahtev VRS, "mobilisana" sva prevozna sredstva radi "evakuacije Muslimana, na njihov zahtev". Vlada za tu evakuaciju, po Koziću, nije imala unapred pripremljene planove.


Optužnica Karadžića (67), pored ostalog, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana. Svedok je izjavio da ni u jednom izveštaju koji je vlada RS primila nije bilo pomenuto streljanje zarobljenika.


Tužioci su, u unakrsnom ispitivanju, svedoku predočili dokumente međunarodnih zvaničnika po kojima odlazak Muslimana iz Srebrenice nije bio dobrovoljan, već prisilan.


Na pitanje da li i dalje tvrdi da meštani "sami odlučili da odu", Kozić je odgovorio: "Naravno, bili su uplašeni i iscrpljeni posle tri i po godine rata", ali ih "niko nije molio, ni terao da odu".


Pri iskazu da evakuacija srebreničkih Muslimana nije bila unapred planirana, Kozić je ostao i pošto mu je zastupnica optužbe da su već 12. jula 1992. u okolini Potočara, gde su bile hiljade izbeglica, angažovane "stotine kamiona" i autobusa za njihov prevoz.


Kozić je i nakon što su mu pokazani dokazi o tome da do 14. jula 1997. u Srebrenici više nije bilo nijednog Muslimana, tvrdio da to nije tačno.


Karadžić će sutra nastaviti odbranu pred sudom u Hagu. On je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 20:01
У том и јесте проблем што су отишли па данас млате празну сламу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online