Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.04.2013.
18:48
Beta A

Svedok: Muslimani dobrovoljno otišli iz Srebrenice

Svedok odbrane Ljubislav Simić izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu da su Muslimani jula 1995. dobrovoljno otišli iz Srebrenice, pošto je tu enklavu zauzela Vojska Republike Srpske.

Suđenje Radovanu Karadžiću se nastavlja u sredu
 

Karadžić (67), tadašnji predsednik RS i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i za progon njihovih porodica. Simić koji je u to vreme bio predsednik SO Bratunac, rekao je da su 12. jula 1995, dan posle pada Srebrenice, predstavnici Muslimana, na sastanku s komandantom VRS Ratkom Mladićem u bratunačkom Hotelu "Fontana", kojem je prisustvovao, sami tražili da budu evakuisani u Kladanj. VRS i lokalne vlasti u tome su im, po svedoku, pomogle, organizujući transport. Niko, pritom, muslimansko stanovništvo nije prisiljavao da ode, rekao je on. Na tom sastanku čiji je snimak tužilaštvo ranije prikazalo, general Mladić je Muslimanima poručio da mogu "opstati ili nestati".

Simić je za izbijanje sukoba u Bratuncu 1992. okrivio lokalne Muslimane, ali je potvrdio da su zatim stigli srpski "dobrovoljci" koji su jedan broj Muslimana zatvorili u osnovnu školu, zlostavljali i ubili. Krizni štab čiji je Simić bio član, zatim je preostale Muslimane evakuisao na Pale, a paravojske su se povukle posle pretnji policije i vojske. Te paravojske "niko nije mogao kontrolisati i svi su ih se plašili", izjavio je svedok.

Tužilac Džulijan Nikols predočio je Simiću da je pre sastanka u Hotelu "Fontana", Mladić u njegovom prisustvu već zatražio od civilnih vlasti da obezbede veliki broj kamiona i autobusa za evakuaciju 20.000 muslimanskih izbeglica iz Potočara.

Ne negirajući da se sastao sa Mladićem, svedok je odgovorio da komandant VRS to nije rekao pred njim.

"Ja sam bio na sastanku (u 'Fontani') i čuo predstavnike Muslimana da žele hitnu evakuaciju i da će, ako se ništa ne uradi, ići sami, neorganizovano... Koliko sam ja video gore (u Potočarima), niko nikoga nije prisiljavao da uđe u autobuse".

Zastupnik optužbe tvrdio je - prikazujući deo snimka sa sastanka na kojem je Simić sedeo do Mladića - da je to bila "čista propaganda i pozorište", zato što je odluka o proterivanju Muslimana već bila doneta. Tužilac Nikols je rekao da je predstavnik stanovništva Srebrenice Ibro Nuhanović - s kojim se svedok rukovao i, kako je sam napomenuo, "popio piće", "ubijen četiri dana kasnije".

"Ja se ne slažem s vama i ne verujem da je taj sastanak zato bio organizovan", odgovorio je Simić, podvukavši da on "nikome nije mogao garantovati bezbednost" i da su "to mogle samo VRS i policija". Svedok je kazao da je čuo kako Mladić obećava Nuhanoviću: "Nema problema, moj će te auto ispratiti ako bude sve ovako kako smo se dogovorili". Simić je potvrdio da je u Potočarima gde je odneo vodu i hranu za hiljade muslimanskih izbeglica iz Srebrenice, zatekao "šokantan prizor" i da su namirnice koje je doneo bile "kap u moru".

Potvrdivši da su u enklavi do pada bili "uzasni životni uslovi", Simić je, međutim, tvrdio da nije čuo za Karadžićevu "Direktivu 7" kojom je naložio da VRS za muslimanske civile stvori upravo takve uslove - "bez nade u opstanak". Simić je rekao da nije znao ni da su zarobljeni Muslimani u desetinama autobusa 13. jula 1995, dopremljeni u Bratunac, niti da su tu prenoćili, pre no što su sutradan odvedeni na više lokacija kod Zvornika gde su, po optužnici i ranijim presudama Tribunala, streljani.

Negirao je i da je znao za ubistva te noći u bratunačkoj osnovnoj školi. Za ubistvo "velikog broja" muslimanskih zarobljenika u skladištu zadruge u selu Kravica, 13. jula 1995, Simić je, kako je rekao, čuo idućeg dana. Tadašnji "civilni poverenik" za Srebrenicu Miroslav Deronjić rekao mu je da je o tome obavestio i "ove gore", odnosno Karadžića. Po optužnici, srpske snage su u Kravici ubile oko 1.000 zarobljenih Muslimana što je bio prvo u nizu masovnih pogubljenja muškaraca iz Srebrenice.

Na sugestiju tužioca Nikolsa da se, po beleškama iz Mladićevog dnevnika, na sastanku juna 1992. Simić hvalio da su pre rata Muslimani bili većina u Bratuncu, a da "danas imamo dva Muslimana", svedok je odgovorio da je to rekao "ironično", da bi skrenuo pažnju na učinak srpskih paravojski. U procesu protiv Karadžića, za sutra je zakazana rasprava o žalbi tužilaštva na odluku kojom je, na polovini suđenja, raspravno veće bivšeg predsednika RS oslobodilo krivice po optužbi za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam bosanskih opština, izuzimajući Srebrenicu.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.04.2013. 21:18
Отишли су они које Насар Орић није срео и убио!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online