Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.04.2013.
20:55
Srna A

Deka (73) dubi drvo i leči bolesnu suprugu

Jovan Kisin (73) iz srebreničkog naselja Kutlići još kao dečak-čobanin, čuvajući stoku u rodnoj Rudini kod Donjeg Vakufa, počeo je da pravi pište i puškarice od drveta, i trube od vrbove i leskove kore, a tada razvijena ljubav za oblikovanje drveta nije ga nikad napustila.

Iako je zašao u osmu deceniju nije mu teško da radi i dubi drvo
 

Jovan kaže da su mu rad sa drvetom i izrada suvenira od drveta hobi, ali i prilika za dodatnu zaradu ukoliko mu neko naruči neku alatku ili držalju od drveta.

"Pre rata u rodnom kraju više sam izrađivao upotrebne predmete, jer je bilo narudžbina, a sada više radim suvenire koje najčešće poklanjam prijateljima i poznanicima, a ponekad se neko pojavi i nešto kupi. Tako sam zimus, po narudžbini, napravio minijaturne gusle koje će, kao suvenir, krasiti domove ljudi koji su ih kupili. Ipak, rad sa drvetom i njegovo oblikovanje meni predstavlja zadovoljstvo i taj hobi mi je ušao u krv", priča Jovan.

Zimus je po narudžbi pravio držalje, štila, vretena, kosišta, drvene kašike ili varjače, metle, ali je ipak bilo vremena i za izradu suvenira, posebno dok mu je supruga Milojka bila u bolnici i dane provodio sam kod kuće.

Od ovih rukotvorina leči bolesnu suprugu
 

Iz "riznice" je izneo niz suvenira od drveta - kao što su minijaturne kolevke ili bešike, gusle, makaze, kantari, lampe različitih veličina, šoljice, potkovice, rala, kola, saonice, jaram, teljizi, čekići, klešta, brijači, noževi, čanci, oklagije, mosur, čunak, srp, razne vrste ptičica, ploske, zvono, kalem...

Proleće je, pa su kupci već preuzeli poljoprivredne alatke koje je tokom zime napravio.

A putniku po nešto i pokloni
 

"Najčešće radim minijature nekih upotrebnih predmeta i alatki koje su se ranije koristile u domaćinstvima. Te minijature poklanjam mladima da vide čime su se njihovi preci služili i obavljali poslove u domaćinstvu, obrađivali zemlju", ističe Jovan.

Kaže da mu izrada suvenira i alatki omogućava da ponešto zaradi za kupovinu lekova bolesnoj supruzi, jer njegova penzija - a penzioner je već skoro 40 godina - nije dovoljna za sve potrebe.

"Suvenire pravim po navici i radi zadovoljstva, jer kreiram razne oblike, a kondiciju održavam tražeći po šumi različite vrste odbačenog drveta i grana koje koristim za obradu, a uz pomoć nožića, testerice, turpije i čekića izrađujem sve ove predmete, jer drugog alata nemam i ne treba mi za ovo što radim", kaže Jovan.

On i danas pravi i poklanja suvenire slučajnim prolaznicima, koji naiđu i svrate do kuće u kojoj već 17 godina živi i koju koristi kao alternativni smeštaj, jer drugog nema budući da mu je imovina u Donjem Vakufu uništena, a nije dobio pomoć da podigne dom u Republici Srpskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online