Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 29.04.2013.
15:50
Smedia A

Hrvati: Ko je taj Vučić?

Prvi potpredsednik vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić boravi danas u Zagrebu kao najviši funkcioner aktuelne vlade koji dolazi u posetu Hrvatskoj. Politički analitičar iz Zagreba, Žarko Puhovski, kaže da je za razliku od Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, Vučić "više - manje nepoznat u hrvatskoj javnosti".

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić
 

"Novinari su se juče 'trsili' da objave da dolazi možda najvažniji političar iz Srbije u ovom trenutku, jer to u širem krugu javnosti nije poznato. Za razliku od Srbije, on je u Hrvatskoj bio tretiran kao drugorazredna figura i sad se domaća javnost mora naviknuti da se radi o jednom važnom političaru", kaže Puhovski.

Poznati zagrebački novinar Denis Kuljiš kaže za "S media" da se u Beogradu mnogo više prati hrvatska politika nego obrnuto i da je to možda razlog zašto se o Vučiću u Zagrebu malo zna.

"S druge strane, to je u ovakvom jednom slučaju i dobro, jer preduga memorija bi bila loša. Možda je bolje ovako, sve je zaboravljeno i možemo početi od početka", kaže Kuljiš.

Tadić i Josipović uz kaficu zajedno u Zagrebu gledali utakmicu Srbija-Hrvatska
 

Za razliku od bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića koji je u Zagreb odlazio često kao "veliki prijatelj" i čak je uspostavio lično prijateljstvo sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Vučić nema takve namere. On je sinoć, po dolasku u glavni grad Hrvatske, rekao da svojom posetom želi da unapredi međudržavne odnose Srbije i Hrvatske na praktičan način.

"Nisu nam potrebni izlivi emocija, već odnos poverenja i rezultati", rekao je Vučić u emisiji "Tema dana" Hrvatske televizije. Žarko Puhovski smatra da je to veoma razuman stav.

"Mnogi od nas su to godinama govorili, živimo jedni pored drugih, ako ne možemo jedni s drugima, pa ćemo posle videti. Kod nas se previše lako pada u naglašene gestove prijateljstva, a da se pre toga neki domaći zadaci nisu obavili", objašnjava Puhovski.

Novinar Denis Kuljiš smatra da je Boris Tadić bio iskren u tom svom prijateljstvu prema Hrvatskoj.

"Ali Tadić je bio bitno limitiran. Da je on potpisao ovo što je potpisala srpska vlada u Briselu, on bi bio proglašen nacionalnim izdajnikom i veliko je pitanje da li bi bukvalno fizički preživeo. Međutim, Vučić i Nikolić mogu to sebi da dozvole. To je tako svojstveno tim našim politikama. Isto tako Račan nije mogao izručiti Gotovinu u Hag, a Sanader je mogao bez neke velike političke štete", zaključuje Kuljiš.

Domaćin Aleksandru Vučiću u Zagrebu je prva potpredsednica hrvatske vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, a Vučića će primiti i predsednik Ivo Josipović, predsednik vlade Zoran Milanović, potpredsednik vlade Neven Mimica i ministar odbrane Ante Kotromanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.04.2013. 16:07
То је особа која жели Србији исто што и ви Хрвати.
Ponedeljak 29.04.2013. 15:59
Чудно је да Хрвати незнају за њега.
Ponedeljak 29.04.2013. 16:03
МА ЈЕДАН ИЗДАЈНИКА ТАМО, САД ЈЕ ТРЕНУТНО КОД СВОЈИХ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online