Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.05.2013.
10:08
Srna A

Kusturica: Istoričar Klark "Mladu Bosnu" uporedio sa Al Kaidom

Približava se stogodišnjica Prvog svetskog rata i već se oštre istorijska pera, a među njima prednjači engleska istoričarka Margaret Mekmilan, koja, kako sama kaže, piše knjigu u kojoj neće štediti Srbe, a istoričar Kristofer Klark pokret "Mlada Bosna" uporedio je sa Al Kaidom, naveo je režiser Emir Kusturica.

Emir Kusturica  o lažiranju istorije, Sarajevu, Gavrilu Principu...
 

"Teza engleske istoričarke je kako smo mi srušili austrougarsku carevinu, a sada smetamo Americi, koja je, prema mišljenju ove autorke, ono što je nekada bila slavna Austrougarska!", istakao je Kusturica u kolumni pod naslovom "Pobunjeni anđeli" za list "Pres".

Napomenuvši da Gavrilo Princip nije pucao na Franca Ferdinanda u Beču, nego na okupiranoj teritoriji, Kusturica je istakao da za Kristofera Klarka to ne bi bio podatak, ali je za njega to veoma važno.

Kusturica je upitao šta bi rekao gospodin Klark kada bi znao da su nacisti prilikom vojnog ulaska u Sarajevo 1941. skinuli mramornu ploču na kojoj je bila posveta mladobosancima?

Po završetku Drugog svjetskog rata tabla je vraćena, a Principove stope utisnute su u asfalt. Most preko puta mesta gde je Princip izvršio atentat dobio je ime Gavrila Principa. Šta god se dešavalo u Bosni za vreme poslednjeg rata, naglasio je proslavljeni režiser, treba zabeležiti da je tabla Mlade Bosne ponovo skinuta i da je most koji se zvao Principov prestao tako da se zove.

On je podsetio da je vojska Alije Izetbegovića skinula ploču i uništila stope Gavrila Principa, vajarski rad Voje Dimitrijevića.

"Ja sam preko puta tog mosta rođen. Prve sarajevske zime sam se igrao, preko puta, u parku Cara Dušana... Zašto mene nema na tom mostu, pitam se nekada? Upravo zbog toga što se više ne zove tako. Najviše zbog nemogućnosti da se odvojim od učenja i osećanja koja su utkana u moje pamćenje kada sam bio dečak...", naglasio je Kusturica u kolumni za list Pres.

POVEZANE VESTI

Petak 03.05.2013. 10:49
Neka se pozabave svojom istorijom kolonijalnog osvajanja i istrebljenjima Indijanaca, domorodaca...Sramne, neobjektivne knjige Engleskih istoricara samo ukazuju na sund, povrsnost i nakazneo poredjenje!
Petak 03.05.2013. 13:21
Zna Kusturica da Englezi spinovanjem zele da svoju istoriju nametnu celom svetu,a posle je kasno ispravljati.Zna Kusta da su Englezi izazvali i prvi i drugi svetski rat koristeci Balkanske narode u svoje svrhe. Prvi rat-Germani su hteli da prave prugu Berlin- Bagdad, i pridju naftnim izvorima.Tu su balkanski narodi koji teze oslobodjenju....Drugi rat-27.Mart i nesretni puc koji su Englezi platili...
Petak 03.05.2013. 17:56
To je samo za nas nepoznanica. U anglo-saksonskim zemljama, velikim saveznicama Srbije iz vremena Karadjordjevica, djaci i studenti se uce da je Prvi.sv.rat zapoceo srpski terorista po imenu Gavrilo Princip. Imao sam priliku da prisustvujem takvim predavanjima. Onaj ko je najvise dobio na propasti Austro-ugarske Carevine, taj je Srbiju gurnuo u taj isti rat posto je pre toga pobio Obrenovice i doveo Karadjordjevice a potom kumovao stvaranju Jugoslavije. E upravo ti danas pricaju kako je Mlada Bosna bila teroristicka organizacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online