Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 28.05.2013.
05:28
B. Simonović - Vesti A

Osmeh streljačkom vodu

Aprilskih dana 1942. godine u žestokim borbama koje su partizani vodili oko Nikšića sa Italijanima i četnicima, na Kablenoj glavi, zahvaljujući izdaji, iznenađen je i, pored ostalih, zarobljen i već prekaljeni partizanski borac i rukovodilac, komesar čete, dvadesetdevetogodišnji Čedomir - Ljubo Čupić.

Osmeh koji je zadivio svet

Nakon višednevnih tortura u zloglasnom mučilištu pod nikšićkim bedemom i pokušaja da od njega izvuku priznanje i otkriju bilo kakve podatke o ustaničkim jedinicama i planovima, osuđen je na smrt i 9. maja 1942. godine streljan na rubu nikšićkog groblja pored manastira. Njegovo držanje na gubilištu vinulo ga je u sazvežđe besmrtnih, donelo mu oreol narodnog heroja, a da to nije bila propaganda pobednika nepobitno potvrđuju fotografije na kojima se neporecivo vidi kako se držao pred dželatima i kako je tačno tri godine ranije na svoj način najavio slom fašizma, najmračnijeg i najkrvoločnijeg pokreta u istoriji ljudskog roda.


Serija fotografija sa streljanja Ljuba Čupića, koje je snimio okupatorski oficir, a naročito ona koja je snimljena koji dan ranije pred italijansko-kvislinškim sudom pošto mu je izrečena smrtna presuda dok su ga na lancu izvodili iz sudnice, predstavlja jedno od najsnažnijih svedočanstava antifašističkog otpora i postala je simbol prkosa, simbol slobodoljubivosti i nepokora. To je lik kojem se i danas dive posetioci najvećih i najpoznatijih muzeja ratova od Londona, Beča i Torina, do Rima, Nju Delhija, Tokija i Njujorka.

Otpor do smrti

I Ljubova sestra Darinka je ušla u legendu. Nakon hapšenja u Beogradu, kad je u njenu ćeliju smrti u logoru na Banjici banuo kapetan Peter Kriger, folksdojčer iz okoline Crvenke, da nju i nekoliko njenih drugarica povede na gubilište u Jajincima, ona ga je pljunula i noktima mu ostavila duboke tragove na licu. Nije stigla do Jajinaca - likvidirana je na licu mesta...

 

Neustrašiv kao bog

Taj osmeh Ljuba Čupića, taj inat i preziranje smrti, to veselo lice vezanog neobrijanog momka, za sva vremena je ostalo glasna poruka i pouka kako valja "s besmrtnošću zborit", gromoviti eho stihova: "Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, neustrašiv je kao bog..."


Savo Čupić, otac Ljuba Čupića, prkosni Zagarčanin, bundžija i nepokornik, još daleke 1907. godine, kao bjelaš, odnosno otvoreni protivnik samovlašća i tiranije kralja Nikole, sa suprugom Stanom i dvoje dece, morao je da beži iz Crne Gore i spas potraži u belom svetu. Iz Kotora je najpre pobegao u Pulu s nadom da će se odatle nekako prebaciti u Kanadu, ali se ipak našao na brodu čija je odredišna luka bila Buenos Ajres i daleka Argentina.
 

Na streljanju
 

Ostali su tamo gotovo dvadeset godina i izrodili još osmoro dece. U domovinu su se vratili tek 1926. godine, a u kotorskoj luci im je priređen svečani doček - u ime kralja Aleksandra sačekao ih je komandant mornarice, admiral Dragutin Prica. Savo Čupić je proglašen za doživotnog počasnog kraljevog ađutanta, kralj mu je i kumovao na krštenju dece, a dobio je i lepo imanje u Metohiji, u selu Verić kod Istoka. Zbrinuta su i gotovo sva njegova deca, koje na službu, koje na dalje školovanje, tek osetila su milost i zahvalnost kraljevske kuće za zasluge i patriotizam koji je ispoljio njihov otac.

Ljubo Čupić kao student

Gandijeva i Sartr

Savov sin Čedomir - Ljubo tada je imao trinaest godina. Po završetku gimnazije u Peći upisao je studije prava u Beogradu gde je 1940. godine postao komunista. Nakon kapitulacije Jugoslavije, obreo se u Nikšiću i odmah se uključio u pripremu i organizovanje ustanka.

Kad je zarobljen u velikoj okupatorsko-kvislinškoj ofanzivi u proleće 1942. godine, u Nikšiću se zatekao Karlo Ravnič, rodom iz glasovite plemićke porodice sa Rijeke, major italijanske divizije Taurineze, koja se od proleća 1942. do septembra 1943. godine borila protiv partizana na teritoriji Crne Gore, Hercegovine i istočne Bosne.

Bio je i strasni fotoamater koji se nije odvajao od fotoaparata i šesnaestomilimetarske kamere. Tako se dogodilo da prisustvuje i streljanju Ljuba Čupića.

Mrtvi partizan Ljubo Čupić
 

Serija fotografija koje je Ravnič snimio toga dana i na kojima je uredno zapisao legendu, ušle su u istoriju. Ostalo je zapisano s kakvim su divljenjem i poštovanjem, pored ostalih, Džavaharlal Nehru i njegova ćerka Indira Gandi stajali pred likovima narodnih heroja Ljuba Čupića i Stevana Filipovića, ili kako je o liku Ljuba Čupića govorio i tražio da ga slikaju pored te njegove čuvene fotografije i jedan Žan Pol Sartr.

Puška i kamera

Major Karlo Ravnič, u duši antifašista, nakon kapitulacije Italije nije odložio oružje već ga je okrenuo protiv Hitlerovog nacizma i fašizma, stao je u stroj čuvene divizije Garibaldi i rame uz rame sa jugoslovenskim partizanima nastavio borbu sve do oslobođenja Jugoslavije i sloma Hitlerove osvajačke mašine. Vremenom je postao i komandant te brigade, ali se nikada nije odvojio od kamere. Pred kraj rata, zahvaljujući netaktičnosti i tvrdokornosti nekih naših vojnih rukovodilaca, Ravnič je otišao iz Jugoslavije uvređen (kasnije je odbio čak i da primi jedno naše visoko odličje), jer su dva italijanska oficira, uprkos njegovim garancijama, streljana. Navodno ogrešili su se o pravila rata i ratovanja i okrvavili ruke tokom dvoipogodišnje italijanske okupacije Crne Gore.


Stradanje roditelja

Kad je počeo Drugi svetski rat, i porodica Ljuba Čupića je, kao tolike druge, morala da beži sa Kosmeta pred plimom velikoalbanskog balističkog nacionalizma. Stigli su podno Čakora, ali je njegov otac tu odlučio da se vrati na svoje imanje u Veriću gde je bio podigao lepu kuću i započeo izgradnju fabrike za preradu voća. Nije stigao u Verić, neko ga je na tom putu mučki, sleđa ubio. Ljubova majka Stana je potom dospela u italijanski koncentracioni logor u Klosu u Albaniji u kojem je ostala sve do kapitulacije Italije.


Partizanska porodica

Sem Ljuba Čupića, u jugoslovenski revolucionarni pokret se uključila i gotovo cela njegova porodica. Braća Ratko i Momčilo bili su predvodili pokret otpora u istočnoj Srbiji. Sestre Danica i Darinka i braća Drago i Veljko bili su aktivisti ilegalnog pokreta NOP-a u Beogradu, a najmlađa sestra Marta, sa nepunih sedamnaest godina stupila je u proleterske partizanske brigade. Brat Vukan, koji je kao najbolji đak pećke gimnazije u međuratnom periodu sa kraljevskom stipendijom otišao u Pariz na studije medicine, takođe se uključio u francuski pokret otpora fašizmu..

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online