Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 04.06.2013.
12:33
Ž. Marković - Vesti A

Ferdinandu spomenik u Sarajevu

Vlasti Sarajeva nameravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu koga je pre 99 godina na ulicama tog grada ubio pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip.

Principa prozvali teroristom: Ilustracija sarajevskog atentata
 

Ideja za slavljenje okupatora i kategorisanje Principa kao teroriste, nesumnjivo predstavlja još jedno zabadanje prsta u oči Srbima u BiH došla je sa sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta i Sarajevske škole nauke i tehnologije čiji je vlasnik član ratnog Predsedništva takozvane Republike BiH i osumnjičenik za zločin u Dobrovoljačkoj ulici Ejup Ganić.

Kompjutersak grafika Ferdinanda

Sve to se radi u okviru priprema za obeležavanje stogodišnjice sarajevskog atentata. Sedmodnevne svečanosti planirane su za jun sledeće godine u Sarajevu. Predviđeni su brojni koncerti i drugi kulturni događaji, biciklistička trka i dolazak brojnih stranih istoričara i publicista koji će govoriti o Prvom svetskom ratu. U međuvremenu, više domaćih istoričara upozorilo je da će se obeležavanje iskoristiti da se Srbi označe kao glavni krivci za izbijanje tog rata.

Informacije o postavljanju statue Franca Ferdinanda nedavno je komentarisao i srpski premijer Ivica Dačić, koji je ocenio da takvom spomeniku nije mesto u Sarajevu.


- Ne znam za zemlju u kojoj se spomenici podižu okupatorima - rekao je Dačić.


Predsednik Srpske Milorad Dodik u nekoliko navrata dosad je upozorio da se, u priči o obeležavanju stogodišnjice sarajevskog atentata, sprema nova podvala na račun srpskog naroda. On je uputio otvoreno pismo u kome navodi da su događaji koji se planiraju za sledeći jun klasično prekrajanje istorije i njeno povezivanje sa skorom prošlošću BiH. On je izrazio sumnju u dobronamernost celog projekta.

Pokret Mlada Bosna

Istoričar i profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da kada je u pitanju Gavrilo Princip dovoljno pomenuti neke istorijske činjenice.
- Tajna đačka udruženja koja su osnivana u Bosni postepeno su se širila i međusobno tešnje povezivala i na tim osnovama nastao je tajni omladinski revolucionarni pokret Mlada Bosna. To je više bio jedan omladinski pokret, jedno stanje duha nove generacije mladih, revolucionarno raspoloženih patriota u BiH, čiji je glavni cilj bio rušenje Habzburške monarhije - kaže Mastilović i dodaje da je Franc Ferdinand bio gotovo "idealna meta" jer je bio poznat po gorljivoj netrpeljivosti prema Srbima, zbog čega je bio jedan od najvećih zagovornika obračuna sa Srbijom.

- Apsolutno sumnjam da će najznačajniji delovi tog projekta biti objektivni prema Srbima i mogu da vas uverim da izložbe koje se predviđaju projektom neće biti dobro primljene u RS. Kada je reč o Sarajevu i njegovim namerama, važno je napomenuti da je njegov gradonačelnik Ivo Komšić prilikom predstavljanja tog projekta naglasio da je "Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH". Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta - naveo je, između ostalog, Dodik.

Za početak virtuelno

Stručnjaci za kompjutersku grafiku, okupljeni u Sarajevo grafiks grupu pod pokroviteljstvom Ejupa Ganića, nedavno su u okviru projekta Virtuelni muzej Sarajevskog atentata napravili virtuelnu rekonstrukciju Sarajeva iz perioda posle atentata, a u prvom planu je nekadašnji spomenik nadvojvodi Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Ovaj spomenik podignut je 1916. godine u neposrednoj blizini samog mesta atentata, odnosno na levoj obali Latinske ćuprije ili Principovog mosta, a uklonile su ga vlasti bivše Kraljevine SHS odmah posle završetka Prvog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 12:39
Народ коме је окупатор добродошао није здрав. Колективно лудило је одлика таквих биједника. Мислим да је овакав случај јединствен на планети.
Utorak 04.06.2013. 13:32
Ове потурице су трагикомичне.Спремни су да испадну тотални идиоти само да напакосте Србима.Југославија је наша највећа грешка,требало је уместо да их ослобађамо,да их оставимо после Првог св.рата Аустријанцима,да их јашу и дан данас,па да видим да л' би онда дизали споменике окупаторима!
Utorak 04.06.2013. 14:59
Bosanski muslimani su najunezvjerenija i najizgubljenija grupa licemjera bez ikakve nade da se ikad konstituišu kao nacija. Jednostavno, sav m se identitet svodi na potiranje svake dodirne tačke sa starijom braćom- Srbima. U tim očajničkim i uzaludnim pokušajima da istovremeno pokažu istorijsku konstitutivnost i patriotizam, upadaju u takvu konfuziju da im nazovi intelektualci istovremeno ispisuju udžbenike po kojima su Austro- Ugari krvavi okupator koji im je zabranjivao i da žive, i pod kojim su milioni pobjegli prema Turskoj (dok su im Srbi pjevali "Ostajte ovdje"), a javno se takmiče ko će se više saviti i bliže primaći švapskom šupku, da ne bi slučajno dugo ostao neolizan..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online