Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.06.2013.
18:09
telegraf.rs A

"Da nisam u Hagu, bio bih u večnim lovištima"

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, zahvalio se Haškom tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Uhapšeni general Ratko Mladić
 

Na kraju rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, tokom koje je svedočio lekar iz sudskog pritvora Paulus Falke, Mladić je rekao: "Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru, koje me prati, obezbeđuje, posmatra, pregleda, razgleda, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je
lečilo i u bolnici Bronov, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli sa obe noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, lekova i božje volje, odavno bih ja bio kod Svetog Petra".

Napominjući da "mora da pohvali i Tribunal", iako je o njemu ružno govorio, Mladić je kazao: "Da nisam ovde došao, davno bih bio u večnim lovištima. Duboko se svima zahvaljujem, od čistačiče do vlasnika do Bronova, spasili ste mi život, hvala vam".

Doktor Falke prethodno je preporučio sudijama da radnu nedelju u procesu Mladiću smanje sa pet na četiri dana zbog narušenog zdravlja optuženog. Lekar sudskog pritvora precizirao je da je stanje Mladića - koji je u prošlosti preživeo tri moždana udara - "stabilno" i da nema promena na gore.

Falke se nije složio sa medicinskim ekspertima odbrane da kod Mladića postoji rizik od izliva krvi u mozak. Zbog umora i stresa na suđenju, po njegovim rečima, kod optuženog su uočljive posledice preživljenih moždanih udara, poput teškoća u govoru i opadanja snage mišića.

Po rečima doktora, Mladić pati od povišenog krvnog pritiska, koji se reguliše lekovima, i početne arterioskleroze i dijabetesa. Falke je potvrdio da je, zbog sumnje da general Mladić boluje od raka, nedavno obavljena biopsija i da su rezultati bili negativni. Lekar je dodao da je Mladić izgubio na težini. On je kazao i da je primetio da se Mladić "izuzetno umara" na suđenju. "Kada dođe sa suđenja, nema snage ni da se svučce i samo leži u krevetu i ignoriše večeru".

Mladić je, po rečima Falkea, izgubio na težini i ima šest kilograma manje, 74, nego što je imao, 80, kada je 2011. doveden u pritvor.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) precizirao je da je Mladić prošle godine, kada je bolovao od upale pluća, imao "manje od 60 kilograma".

Doktor Falke izjavio je i da Mladić, po nalazu psihijatara, svedočenja na suđenju prihvata "veoma bolno i uznemirujuće", što možda utiče na njegov apetit.

Mladić je o tome u sudnici rekao: "Mene, doktore, kao čoveka ne iznenađuje ni najgnusnija istina i činjenica, ali najmanja laž bilo koga da je bilo od koga napisana, podmetnuta i rečena - to me izbacuje iz takta".

Optuženi je, obraćajući se lekaru, kazao i da "pola moga tela ne radi, a kako druga polovina radi, vi ste to opisali i hvala vam na poštenom i ljudskom svedočenju danas o mom zdravlju. Hvala vam, vi ste moji i prijatelj i član moje porodice".

Odluku o zahtevu odbrane da se broj radnih dana na suđenju Mladiću smanji sa pet na četiri, raspravno veće doneće naknadno. Mladićev branilac Nenad Petrušić nastavio je, posle rasprave o generalovom zdravlju, unakrsno ispitivanje svedoka optužbe Momira Nikolića.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 21:22
Сваки Србин је Ратко Младић, ко о њему лоше говори као да се мени обраћа...поносни смо на Ђенерала и његово дјело-РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!
Utorak 04.06.2013. 20:48
ĐENERALE, ĐENERALE, NEK' JE TVOJOJ MAJCI HVALA !!!
Ponedeljak 12.08.2013. 12:29
Iz Haga ces direkt u vecna lovista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online