Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.06.2013.
19:55
Beta A

Balističar: Pucnji došli sa položaja Armije BiH

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, tužioci su danas nastavili unakrsno ispitivanje veštaka odbrane za balistiku Mileta Poparića, pobijajući njegov iskaz da Vojska Republike Srpske nije odgovorna za 17 snajperskih napada na civile u Sarajevu, navedenih u optužnici.

Na tvrdnju Poparića da je 18. novembra 1994. godine u unakrsnoj vatri, u centru Sarajeva, ranjena majka Dženana Sokolović i istim hicem, koji je prošao kroz njeno telo, ubijen njen sedmogodišnji sin Nermin Divović, tužiteljka Karolin Edžerton predočila je svedoku izveštaj Unprofora po kojem su hitac ispalili snajperisti VRS sa Grbavice.

Radovan Karadžić

Pucnjava koja se čula na filmu sa poprišta događaja, na koji se Poparić oslanjao, poticala je, prema istom dokumentu, od francuskog antisnajperskog tima, koji je uzvratio vatrom na srpske položaje. Rekavši da nema razloga da ne veruje u pouzdanost izveštaja Unprofora, Poparić je, međutim, ostao pri iskazu da u navedenom slučaju ima mnogo kontradiktornosti i da je, stoga, nemoguće
utvrditi šta se stvarno dogodilo.

Na podsećanje tužiteljke da je sama Sokolovićeva izjavila da je metak doleteo iz pravca zgrade Metalke na Grbavici, gde su bili snajperi VRS, svedok je uzvratio da je ona dala više različitih izjava. Pošto mu je zastupnica optužbe citirala izveštaje Unprofora po kojima su hici ispaljeni na tramvaje u centru Sarajeva, u nekoliko incidenata 1994-95, doleteli sa srpskih položaja preko Miljacke,
Poparić je tvrdio da tragovi na vozilima i zemlji pokazuju da su hici došli sa zgrade Izvršnog veća, pod kontrolom Armije BiH.

Edžerton se osvrnula i na tvrdnju balističara odbrane da metak koji je, 11. jula 1993, u sarajevskom naselju Dobrinja ubio 46-godišnju Muniru Zameticu, dok je iz reke zahvatala vodu, nije mogao doći sa zvonika pravoslavne crkve, zato što tamo nije bilo logično postaviti snajper.

Iz dokumenta ABiH o položajima VRS u tom području, tužiteljka je pročitala da je na crkvenom zvoniku bio ne samo snajper, nego i protivavionski mitraljez. Osporavajući Poparićev nalaz da mesto na kojem su, 3. septembra 1993, jednim hicem ranjene majka i kći, Nafa i Elma Tarić, nije bilo vidljivo sa položaja VRS, Edžerton je u sudnici prikazala fotografiju koja, kako je rekla, pokazuje "jasnu liniju vidljivosti". Ekspert odbrane to je negirao.

Unakrsno ispitivanje Poparića, tužioci će završiti sutra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online