23. 06. 2013. 14:56h | Beta| foto: Beta/AP/D.V.
veličina teksta:+-

"Srbija i Hrvatska sarađuju kao nikada do sad"

Komentara 35

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je da Srbija i Hrvatska kao nikada do sada intenzivno sarađuju na rešavanju konkretnih pitanja prošlosti, ali i budućnosti, što je potvrdila i njena poseta Beogradu u petak.

Vesna Pusić predvodila hrvatsku delegaciju u Beogradu
 

Pusić je ocenila da sva otvorena pitanja, poput međusobnih tužbi za genocid i granice na Dunavu, dve zemlje mogu rešiti direktnim razgovorima i istakla da u njihovom rešavanju Zagreb neće koristiti članstvo u Evropskoj uniji.

 

"Mislim da je saradnje Srbije i Hrvatske u ovom trentku vrlo intenzivna i vrlo operativna. Dakle, nije paradna, nego je radna. U smislu da se definišu stvarne poteškoće ili stvarni zajednički projekti ili ciljevi. I onda se pokušava naći način kako da se to ili reši ili postigne", rekla je Vesna Pusić.

 

Šefica hrvatske diplomatije navodi da se razgovara o čitavom nizu konkretnih pitanja, od tema okrenutih ka budućnosti poput reforme pravosuđa, pošto Srbija pristupne pregovore treba da počne tom oblašću, pa do rešavanja pitanja iz prošlosti.

 

"Mislim da u tom smislu nikada nismo do sada imali tako intenzivnu radnu, operativnu saradnju u resavanju konkretnih pitanja", rekla je Vesna Pusić.

 

Ona je ocenila i da se sada drugačije gleda na odnose dve zemlje pošto susret visokih zvaničnika više nije senzacija. "Danas više niko ne pada u nesvest zato što smo se susreli, već pitaju, dobro, ok, susreli ste, ali šta ste radili", rekla je Pusićeva.

Hrvatska ministarka ponovo je izrazila nadu da će pitanje međusobnih tužbi za genocid biti rešeno.

 

Prema njenim rečima, ulazak Hrvatske u EU 1. jula neće uticati na pitanje povlačenja međusobnih tužbi za genocid pred Međunaordnim sudom pravde, već da to zavisi od rešavanja pitanja nestalih, saradnje u procesuiranju ratnih zločina i povratka kulturnog blaga.

 

Istakla je, međutim, da su razgovori u petak sa srpskim zvaničnicima u Beogradu pokazali "stvarnu želju i napore da se te teme reše".

 

"U tom slučaju, Hrvatska bi prihvatila da se na dnevni red stavi razgovor o međusobnom povlačenju tužbi", rekla je Pusićeva i istakla da je "pitanje nestalih (kojih još ima oko 1.700) presudno jer je to pravo ljudsko pitanje".

 

Prema rečima hrvatske ministarke, saradnja u procesuiranju optuženih ili osumnjičenih za ratne zločine koji su na teritoriji jedne ili druge države - napreduje.

 

"Što se Srbije tiče, tu je ključno pitanje penzija de fakto hrvatskih državljana koji danas žive u Srbiju i koji u jednom razdoblju nisu dobijali penzije koje su zaslužili u Hrvatskoj. U ovom trenutku Hrvatska izdaje nešto preko 41.000 penzija ljudima u Srbiji. I sad od te evidencije nekako treba krenuti", rekla je Pusićeva.

 

Hrvatska i Srbija pre nekoliko su meseci formirale mešovitu komisiju za rešavanje otvorenih problema. Pusićeva je rekla da ta komisija radi na tri grupe problema - pitanjima zaostalim iz vremena rata, ekonomskoj saradnji i mogućnosti ublažavanja situacije sa CEFTA sporazumom, kao i na saradnji na evropskim temama i evropskoj budućnosti regiona.

 

Na pitanje da li će Hrvatska koristiti članstvo u EU kao preimućstvo u rešavanju granice na Dunavu, Vesna Pusić je kratko odgovorila "ne" i istakla da ima veliko poverenje u bilateralne razgovore.

 

"Pitanje granice Hrvatske i Srbije će se rešavati. U ovom trenutku imamo dva sporazuma pred sobom koja ne prejudiciraju rešavanje pitanja granica. Moramo dogovoriti ugovor o pograničnom prometu i ugovor o graničnim prelazima", rekla je ona i izrazila uverenje da će pitanje prekograničnog prometa za ljude iz oblasti uz granicu biti rešeno tokom leta.

Hrvatska Srbija Vesna Pusić Poseta Beogradu Tužba za genocid
Povezane vesti:
Komentara: 35

Jelisaveta Drljača
Nedelja, 23. 06. 2013. 16:02h

Preporuka: +4 / -5

+ -
!

Nikolicu
pomoli
se
Bogu!!!!!!


Goran Gere
Ponedeljak, 24. 06. 2013. 21:20h

Preporuka: +2 / -0

+ -
!

Ovu pusicku skupa s cijelom vladom treba mjenjat pod hitno,koji pregovori s republikom sumskom,,treba dic bodljikavu zicu na istocnoj granici,


Sasa Kopljar
Nedelja, 23. 06. 2013. 16:49h

Preporuka: +16 / -21

+ -
!

TAKO DA VAS NAUCIMO DA SE SVE RESAVA DIJALOGOM A NE RATOM,,,,


Jelisaveta Drljača
Nedelja, 23. 06. 2013. 20:01h

Preporuka: +11 / -12

+ -
!

@Sasa Kopljar : Da ti nije mozda Danica Draskovic to sapnula ....


Jelisaveta Drljača
Nedelja, 23. 06. 2013. 20:09h

Preporuka: +3 / -11

+ -
!

Vladimire stvari prelaze sa reci na dela ..tako da ce sad advokati i sudstvo imati dosta posla na obe strane ...nece biti drzavnih tuzbi al zato privatnih odnosno organizovanih ko u RS....Boracka organizacija RS vec dobila spor ....sve su to igre reci koje treba samo dobro razumjeti....sva se svodi na isto ..ovo ti je samo u krug jer Srbija htjeli ili ne mora u EU ...i naravno Kosovo ostaje Srbsko..za vijek i vjekova...


Jelisaveta Drljača
Nedelja, 23. 06. 2013. 20:04h

Preporuka: +1 / -5

+ -
!

METAFORA ....


Jelisaveta Drljača
Nedelja, 23. 06. 2013. 20:03h

Preporuka: +5 / -15

+ -
!

mate ....sirotinja veca u Hrvatskoj ....bas na moru ..zagadjeno ...bila pre par dana nazalost ...bez uvreda al je tako...

armadillo
armadillo
Nedelja, 23. 06. 2013. 23:03h

Preporuka: +0 / -5

+ -
!

http://www.youtube.com/watch?v=NgM5YOYUhbU

armadillo
armadillo
Ponedeljak, 24. 06. 2013. 02:38h

Preporuka: +3 / -5

+ -
!

Ma ok, manimo bravara... nego, je l' ono iznad gospa Pusicke i slika Slobodana Milosevica? Ili su je ove prodane duse ipak uklonile, da ne bi uvredile milostivu?

armadillo
armadillo
Nedelja, 23. 06. 2013. 23:15h

Preporuka: +11 / -10

+ -
!

Cisto more, a na obali olos.


Tomislav Jurić
Nedelja, 23. 06. 2013. 21:28h

Preporuka: +10 / -4

+ -
!

poremećaj ličnosti


Goran Gere
Ponedeljak, 24. 06. 2013. 22:41h

Preporuka: +3 / -0

+ -
!

Dobro si rekao,odmah da se vratite na Islam slavnim turskim precima. haha